Bejelentkezés az Affidea call centeren keresztül Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

MR-vizsgálatok

Mindent az MR-vizsgálatokról

 

Mi az MR-vizsgálat?

Az MR-vizsgálat a mágneses rezonancián alapuló képalkotó eljárás, amely részletes felvételt készít az emberi testről. Megbízható, kontrasztos felbontású képet készít a különböző lágyrészekről, ezzel segítve a helyes diagnózis és terápia meghatározását. Előnye, hogy többdimenziós képalkotásra is lehetőséget ad, illetve nem használ röntgensugarakat a felvétel során, tehát nem jár sugárterheléssel.

Milyen esetekben ajánljuk?

Az MR-vizsgálat a koponya, a gerinc és az ízületek betegségeinek vizsgálatán kívül kiválóan alkalmazható a nyak, az emlő, a hasi és a kismedencei szervek diagnosztikai vizsgálatára is. Segítségével információt kaphatunk egyes betegségekről, sérülésekről, anyagcserezavarokról, agy- és gerincbetegségekről, illetve az erek állapotáról.

MR-vizsgálatot javaslunk pácienseinknek többek között fejfájás, szédülés, daganatáttét-keresés, egyes sérülések (például térdszalagszakadás), gerinc- vagy ízületi problémák esetén.
Hasi, kismedencei vagy emlő-MR-vizsgálat akkor szükséges, ha a többi képalkotó vizsgálat (UH, CT, mammográfia) segítségével nem lehet egyértelmű diagnózist felállítani. Az emlő MR-vizsgálata a plasztikai mellnagyobbító műtét során behelyezett implantátum épségének megítélésére is alkalmas, továbbá nyomon követhető a sugár- vagy citosztatikus terápia hatásossága is. Az MR-vizsgálat képes a szívizom állapotának, életképességének megállapítására, valamint a veleszületett vagy szerzett szívhibák kimutatására.

Milyen életkorban végezhető el a vizsgálat?

Minden korosztály vizsgálható, de csecsemők, kisgyermekek, eszméletlen, klausztrofóbiás, továbbá akaratlan mozgást végző betegek esetében szükség lehet nyugtatásra, illetve altatásra.

Hogyan zajlik az MR-vizsgálat?

Az előzetes konzultációt, egészségi állapotának felmérését követően kezdődhet a vizsgálat. A vizsgálóegységbe többnyire hanyatt fekvő helyzetben kell befeküdnie, egy-egy testtájék vizsgálata általában 15-40 percig tart. Ha szükséges, kontrasztanyag beadását javasolja a szakorvos.

Egyes pácienseknél bezártságérzetet, klausztrofóbiát kelthet, hogy szűk térben kell feküdniük. A vizsgálat során munkatársunkkal folyamatosan kommunikálni tud hangszórón keresztül, és a kezébe adott jelzővel – szükség esetén – segítséget kérhet. Az operátor kamerával is nyomon követi a vizsgálatot. A gép által okozott zörejek tompítására / kiszűrésére füldugót, fülvédőt adunk. Az MR-vizsgálat több mérési sorozatból áll, egy-egy sorozat közben (2-4 perc) nem szabad mozogni, az operátor által beállított testhelyzetben kell feküdni. A vizsgálat végét az operátor jelzi.

Az MR vizsgálatnak nincs mellékhatása, ám a kontrasztanyag egyes pácienseknél túlérzékenységet válthat ki, ami az esetek többségében enyhe (hányinger, kiütés, tüsszögés), ritkán lehet súlyos. Ennek kezelésére munkatársaink felkészültek. Mindig jelezze orvosának, ha korábban a jódos kontrasztanyag bármiféle negatív reakciót okozott. A kontrasztanyag mellékhatásának nagyobb az esélye, ha ön szívbeteg, asztmás, cukorbeteg, vese- vagy pajzsmirigybetegsége van. Ezt minden esetben közölje a vizsgáló radiológussal.

Melyek az MR-vizsgálat előnyei?
 • Nem jár sugárterheléssel
 • Fájdalommentes
 • A szervezetre nincs káros hatása
 • Szűrővizsgálatként is alkalmazható
 • Pontos, megbízható és korszerű diagnosztikai eljárás
Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Mivel a vizsgálat mágneses térben történik, a pacemakerrel rendelkező betegeknél nem végezhető el. Kérjük, ezt jelezze a vizsgálat előtt! Meg kell győződni arról, hogy nincs a szervezetben műtéttel beépített (csípő- vagy egyéb ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, ideg- vagy érsebészeti érszorító, fülimplantátum) vagy baleset során odakerült mágnesezhető anyag (vas, acél), mert ezek a mágneses térben elmozdulhatnak a helyükről súlyos, akár életveszélyes sérülést okozva. Ma már olyan implantátumokat használnak, amelyek nem mágnesezhetők, de a régebbi műtétek esetén be kell szerezni az információkat az implantátumról.

Terhesség és szoptatás idején kezelőorvosa és a vizsgálatot végző radiológus dönti el, hogy elvégezhető-e az MR-vizsgálat.

Hogyan kérhető az MR-vizsgálat?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott vizsgálat elvégzéséhez beutaló szükséges, melyet szakorvos adhat. Háziorvos nem adhat MR-vizsgálatra beutalót. Az Affidea Magyarország központjaiban beutaló nélkül is kérhető MR-vizsgálat a magánrendelések idején, térítéses alapon. Az előjegyzési idő beutalóval – az egészségbiztosítás terhére végzett vizsgálat esetén – 2–6 hónap; térítéses ellátásban, magánrendelőinkben mindössze néhány nap.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

 
A vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert, általában nem igényel különösebb felkészülést. Ha kontrasztanyagos MR-vizsgálatra érkezik, illetve az eperendszer vizsgálata szükséges, kérjük, éhgyomorra érkezzen, a vizsgálat előtt 4-5 órával már ne egyen semmit. Azokat a gyógyszereket, amelyeket rendszeresen szednie kell, a vizsgálat napján is vegye be kevés vízzel.

A testen viselt fémtárgyakat (hallókészülék, óra, lánc, fémcsat, testékszer, műfogsor) le kell venni, a zsebeket (fémpénz, kulcs, toll, bankkártya, telefon) ki kell üríteni, ugyanis az elektromos árammal működő vagy mágneses részeket tartalmazó tárgyak az erős mágneses térben tönkremehetnek. A fémtartalmú kozmetikumokat el kell távolítani még a vizsgálóhelyiségbe lépés előtt. Koponya, arckoponya MR-vizsgálatakor a kivehető fogszabályzót is el kell távolítani.

MR-vizsgálat tipusai

 

 • Koponya MR
 • Gerinc MR
 • Emlő MR
 • Has-kismedence MR
 • Multiparametrikus prosztata MR
 • Ízületi MR
 • Teljes test MR, natív
 • Egyéb MR vizsgálatok

Multiparametrikus prosztata MR

A férfiak körében a daganatos halálozást okozó betegségek között a prosztata daganat a 3-4. helyen áll.

Napjainkban elérhető a tapintásos vizsgálatnál és PSA mérésnél érzékenyebb és specifikusabb módszer a rosszindulatú daganat kimutatására: a Multiparametrikus Prosztata MR vizsgálat. Ez az eljárás a biopsia elvégzése előtt megmutatja a daganat helyét és kiterjedését. Ha a speciális, multiparametrikus prosztata MR vizsgálattal nem diagnosztizálható daganatos elváltozást, a biopsia el is halasztható.
A multiparametrikus prosztata MR vizsgálat leletezése PI-RADS beosztás szerint történik, ami útmutatás az urológus számára a páciens további vezetésére.

A vizsgálat legpontosabb eredményt 3T térerejű MR készülék esetén ad, de a protokolltól és szakmai gyakorlattól függően 1,5 T MR berendezésen is igen jó eredménnyel végezhető.

A Váci Greens központunkban 3T, a Bank Centerben pedig 1,5T térerejű MR készülékkel várjuk a vizsgálatra érkező pácienseinket.