Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

Laborvizsgálatok

 


 

HOGYAN KELL FELKÉSZÜLNI A VÉRVÉTELRE – AZ 5 LEGFONTOSABB DOLOG, AMIT TUDNIA KELL

 1. A legtöbb vérvételre éhgyomorral kell érkezni. Ez azt jelenti, hogy 10-12 órával a vérvétel előtt már ne fogyasszon semmilyen táplálékot. A pontos vizsgálati eredmény eléréséhez kérjük kerülje a tartós éhezést is, ez ugyanis csökkentheti a vesék húgysav kiválasztását! Abban az esetben, amikor a vérkimutatás székletből történik nem szükséges semmilyen megelőző speciális diéta.
 2. A vérvétel előtti este kerülje a fehérjében és zsírban gazdag ételeket. Szérum húgysav koncentrációs vizsgálat előtt 3 napig kerülje a hüvelyeseket, a belsőségeket, a diót, mogyorót, a hús és a halfogyasztást is (purinszegény diéta követése).
 3. Javasolt a vérvétel előtt bőséges mennyiségű víz fogyasztása. Kérjük kerülje a szénhidrátot (cukrot) és zsírt tartalmazó italok (például a tej) fogyasztását.
 4. Előfordulhat azonban, hogy egyes mintavételekre nem szükséges éhgyomorral érkeznie (pl. vérkép, ionok).
 5. Kérjük, hogy vizsgálat előtt mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával a betartandó táplálkozási iránymutatás kapcsán!

VÉRVÉTEL ÉS LABORVIZSGÁLAT TÍPUSOK

Általános laborvizsgálat
Évente ajánlott elvégeztetni egy általános laborvizsgálatot megelőzés és szűrő jelleggel. A vizsgálat eredményei alapján általános képet kaphatunk a szervezetünk működéséről. A vérvétel éhgyomorra történik, javasolt a vérvétel előtt bőséges víz fogyasztása.

Allergiavizsgálat
Allergiavizsgálatra abban az esetben van szükség, ha valakinél felmerül a gyanúja annak, hogy tünetei allergia miatt jelentkeznek. A vizsgálat során kiderül, hogy a vizsgált allergének valamelyikére produkál-e a páciens allergiás reakciót. A vérvizsgálat előtt javasolt a bőséges vízfogyasztás.

Klinikai kémiai vizsgálat
A klinikai kémiai vizsgálat az általános laborvizsgálat (vérvizsgálat) része, ide tartozik például a vesefunkció, májfunkció, ionok, vércukor, koleszterin és vérzsírvizsgálat is. A vizsgálat során fény derülhet például cukorbetegségre, magas koleszterinszintre, vesebetegségre és májbetegségre is. A vérvétel éhgyomorra történik, javasolt a vérvétel előtt víz fogyasztása bőségesen.

Hematológiai vizsgálat
A hematológiai vizsgálat az általános laborvizsgálat (vérvizsgálat) része, ide tartozik például a vérkép, illetve a vérzészavar is. A vizsgálatot gyulladás esetén is szükséges elvégezni. Az eredmények alapján bővebb információt kaphatunk a vér alakos elemeinek számáról, eloszlásáról, a hemoglobin koncentrációjáról. A vizsgálat előtt javasolt a bőséges vízfogyasztás.

Székletvizsgálat
A székletvizsgálat megoldás lehet a gyomor- és bélrendszer fertőzéseinek feltárására, ennek alapján kimutatható az esetleges kórokozó. A vizsgálat elengedhetetlen feltétele a székletminta leadása egy kifejezetten erre a célra használt tégelyben.

Endokrinológiai vizsgálat
Az endokrinológiai vizsgálat olyan tünetek esetén ajánlott, amikor a háttérben felmerül a hormonális rendszer zavara. A vizsgálat során bővebb információt kaphatunk a belső elválasztású mirigyek működéséről (például pajzsmirigy, női nemi szervek, férfi nemi szervek, agyalapi mirigy, mellékvese stb.) A vérvétel számos esetben kora reggel kell, hogy megtörténjen, a vizsgálat előtt javasolt a bőséges vízfogyasztás.

Tumormarker vizsgálat
A tumormarker vizsgálat ismert daganatos betegség esetén a terápia követése céljából, rendszeres szűrővizsgálat keretében pedig megelőzés céljából szükséges. A vizsgálat szükséges, ugyanis a panaszmentes daganatos pácienseknél jelezheti a daganat kiújulását. A laborvizsgálat előtt javasolt a bőséges vízfogyasztás.

Fertőzés szerológia vizsgálat
A vizsgálat akut, vagy már lezajlott fertőzés gyanúja esetén javasolt. Ebben az esetben a fertőzések a kórokozók kimutatásával igazolhatóak. A laborvizsgálat előtt javasolt a bőséges vízfogyasztás.

Genetikai vizsgálatok
Genetikai vizsgálatra akkor lehet szükség, amennyiben szeretnénk utánajárni a családban előforduló ismert genetikai rendellenességnek, vagy ha szeretnénk megtudni, hogy a fennálló betegség esetén áll-e a háttérben genetikai ok. A vizsgálat eredményei alapján olyan genetikai elváltozások mutathatóak ki, amelyek betegséget vagy a betegségre való hajlamot jelezhetnek. A vérvétel előtt javasolt a bőséges vízfogyasztás.

Vizeletvizsgálatok
A vizeletvizsgálat az általános laborvizsgálat része, vesebetegség, vizelettel kapcsolatos panaszok, illetve húgyúti gyulladás esetén érdemes elvégezni. Az eredmények megmutatják a vizeletben előforduló anyagok koncentrációját, baktériumokat és a vizelet alakos elemeit. A vizsgálat során egy erre a célra használt pohárban lehetőleg középsugaras vizelet (reggeli első vizelet, mosakodás után, a vizelet sugár eleje és a vége ne kerüljön a pohárba) leadása történik. A mintavétel előtt javasolt a bőséges vízfogyasztás.

Molekuláris mikrobiológiai tesztek
Az ilyen tesztet fertőzés gyanúja esetén ajánlott elvégezni, mely alapján kimutatható a konkrét kórokozó. A vizsgálat előtt javasolt a bőséges vízfogyasztás.

EGYÉB TUDNIVALÓK ÉS GYAKORI KÉRDÉSEK A VÉRVÉTELLEL KAPCSOLATBAN

Kávé- és alkoholfogyasztás

 • A kávé, tea, alkohol fogyasztása szintén befolyásolhatják a vizsgálat kimenetelét, különösen gyomor-; vese- és májvizsgálat esetén, ezért ezek fogyasztása a vizsgálatot megelőzően 10-12 órával tilos!

Dohányzás

 • A dohányzást szintén érdemes mellőzni: nemcsak az egészségre van káros hatással, hanem eltérítheti a pontos eredménytől a vizsgálatot.

Vizsgálat előtt oda kell figyelnem a fizikai aktivitásomra?

 • A vérvételt megelőzően kerülje az erős fizikai terhelést, ez ugyanis jelentősen befolyásolhatja a vizsgálati eredményt azáltal, hogy fokozott mennyiségben kerülnek a vérbe leukociták, izomból szármató enzimek (LDH, GOT, CK), laktát és piruvát.

Gyógyszert szedek, a vizsgálat szempontjából ennek van jelentősége?

 • Kérjük, amennyiben valamilyen gyógyszert szed, azt a mintavételt követően szedje be (amennyiben ez megoldható), ugyanis a gyógyszer hatással lehet az anyagcseréjére és szervei működésére, ezek megzavarhatják a vizsgálat sikeres kimenetelét. A mintavétel előtt legkésőbb 48 órával vegyen már be csak gyógyszert.
 • Vizsgálat előtt mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával, amennyiben rendszeresen vagy aktuálisan éppen gyógyszert szed, a pontos eredmény érdekében pedig kérjük kövesse utasításait!

Rosszul vagyok vérvételkor, ez problémát jelenthet?

 • Kérjük a vérvétel megkezdése előtt tájékoztassa a vérvétel végző szakembert, amennyiben vérvétel esetén korábban előfordult már rosszullét, vagy tudatában van fertőtlenítőszer-érzékenységnek.
 • A vérvétel szükség szerint fekvő helyzetben is megoldható, így könnyebben megelőzhető az esetleges ájulás, vagy az ebből származó sérülés.

Hogyan kell készülni a terheléses vérvételi vizsgálatokra?

 • Terheléses vizsgálatok előtt egyeztessen kezelőorvosával, ugyanis ezek a vizsgálatok speciális előkészületet igényelnek.

Van jelentősége, hogy milyen napszakban történik a vérvétel?

 • Igen, nem mindegy, mikor veszik Öntől a vért! Kérjük kerülje a tartós álló testhelyzet vizsgálat előtt, mivel az azután vett mintákban a sejtek és makromolekuláris összetevők koncentrációja megnövekedhet az ülő, fekvő testhelyzetekben vett mintákhoz képest.

Milyen eltéréseket okozhat, amennyiben étkezés után történik a vérvétel?

 • Az evés után vett vér a koleszterin, glukóz, vas, trigliceridek, és foszfát esetében magasabb értéket eredményez.
 • A zsírban gazdag étkezés szintén torzíthatja a vizsgálati eredményt azáltal, hogy a zavarossá válik a lipémia folytán a szérum vagy plazma.
 • Kérjük 10-12 órával a vérvétel előtt már ne fogyasszon semmilyen táplálékot!

 


 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Az Affidea Magyarország Egészségközpontjaiban a laborvizsgálatok közül a vérvétel ára eltér a SYNLAB vérvételi árától és az alábbi vizsgálatok nem elérhetőek:

 • Flow cytometriás vizsgálatok
  • Celluláris immunstátusz (FACS)*
  • CD4/CD8 sejtarány*
  • NK funkció
  • Celluláris immunstátusz NK funkció méréssel*
  • Th1/Th2 2 citokinnel (gamma interferon és Interleukin 4 méréssel)
 • Quantiferon (német spec. vizsgálat)
 • Gyógyszerallergia vizsgálatok
 • Apasági és egyéb DNS vizsgálatok

Az allergia vizsgálatok a szükséges reagensek beszállításának akadályoztatása miatt az allergia vizsgálatok leleteit átmeneti ideig várhatóan csak jelentős késéssel tudjuk kiadni.

Üdvözlettel:
Affidea Magyarország

*Teljes vérkép (Celluláris immunstátusz, CD4/CD8 sejtarány, NK arány és funkció vizsgálatok esetén szükséges kiegészítő vizsgálat)

Központok