Időpontfoglalás

Mammográfia

Mindent a mammográfiáról
Mi a mammográfia?

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb és legrettegettebb betegsége: hazánkban évente mintegy 6000 új emlőrákos beteget diagnosztizálnak. Az emlőrák korai szakaszában teljesen tünetmentes, csak szűrővizsgálattal fedezhető fel: időben történő felismeréséhez elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat és az 1-2 évente elvégzett szűrővizsgálat. A röntgen mammográfiai vizsgálat célja a daganatos elváltozás kizárása, illetve annak felismerése. Az eljárás a legérzékenyebb módszer az emlőrák korai szűrésére.

Milyen esetekben ajánljuk a mammográfiát?
Az emlőben tapintható csomó illetve az emlőkre vonatkozó panaszok esetén. A mammográfiás diagnosztikai vizsgálat 40 év felett, 1 vagy 2 évente javasolt az életkortól és a kockázati tényezőktől függően. Rizikófaktor vagy panasz esetén a vizsgálat korábban is szükséges lehet. Ha bármilyen panaszt tapasztalsz, keresd fel valamelyik központunkat, és végeztesd el a szükséges vizsgálatokat. Panaszmentes nőknek szűrővizsgálatként ajánlott a mammográfia.

Milyen életkorban végezhető el a vizsgálat?

A mammográfia szűrővizsgálatként 40 éves kor felett ajánlott, ennél fiatalabb korban a vizsgálatot irányító szakorvos döntése alapján lehetséges.

Hogyan zajlik a mammográfia?

A mammográfia vizsgálatok álló helyzetben (állapottól függően ritkán ülve) speciális röntgen berendezéssel történnek. Gyakorlott asszisztensek kétirányú felvételt készítenek mindkét emlőről. A megfelelő képminőség, valamint a sugárterhelés csökkentése érdekében a felvételek alatt az emlőt speciális műanyag lemez segítségével komprimálják. A mammográfiás felvétel elkészítése körülbelül 5 percig tart. A mammográfiás vizsgálatnak nincsenek mellékhatásai. Az emlők összenyomása járhat enyhe kellemetlenséggel, ritkán fájdalommal. A pontosabb diagnózis érdekében a szakorvos javasolhat további vizsgálatot, például kiegészítő speciális röntgenfelvételt vagy ultrahangvizsgálatot.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Az ellenőrzésre 40 évesnél fiatalabb korban csak a vizsgálatot irányító szakorvos döntése alapján, indokolt esetben kerülhet sor.

Milyen kockázatokkal jár a vizsgálat?

A mammográfiás képalkotás alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik, ezért kismértékű sugárkockázat van, amely a nemzetközi és hazai szabályozások szerint jóval a megengedett határérték alatt van.

Hogyan kérhető a mammográfiai vizsgálat?

A vizsgálat elvégzéséhez beutalót kell hozni, beutalót háziorvos vagy bármely szakorvos adhat. Beutaló nélkül vehető igénybe a mammográfiás röntgen vizsgálat a magánrendeléseink idejében, árlistánk szerint.
Mikor történik a lelet kiadása?

A lelet elkészülését befolyásolja az, hogy milyen típusú vizsgálatra érkezett a beteg, de meghatározó a vizsgálat kiértékelésének komplexitása, illetve a helyi adottságok. A lelet vizsgálatot következő 2-5 napban készül el. Kérjük, minden esetben tájékozódjon a közvetlen kollégáktól.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Célszerű a mammográfiai vizsgálatot célszerű a menstruációt követő héten elvégeztetni, mert ilyenkor kisebb az a kellemetlenség, amit a mellek kompressziója okoz, amire a pontosabb értékelhetőség miatt van szükség. A vizsgálat semmilyen előkészítést nem igényel, csupán a vizsgálat előtt a bőrre került kozmetikumokat, krémeket le kell törölni.

Az emlők önvizsgálata

Az emlők rendszeres önvizsgálata jelentősen növeli az esetleges elváltozások korai felismerését. A mellekben észlelt elváltozás nem mindig rosszindulatú, viszont a betegség korai felismerése és kezelése teljes gyógyulást jelenthet. Feltétlenül hangsúlyoznunk kell, hogy az önvizsgálat önmagában nem szűrővizsgálat, a szakorvosi, esetleg mammográfiás vizsgálatot nem helyettesíti.

Hogyan végezzük el az önvizsgálatot?

Az önvizsgálatot a menstruáció utáni napokban érdemes elvégezni, egy jól megvilágított helyiségben, a tükörelőtt, amelyben mindkét emlő egyszerre látható.
Ezekre figyelj az önellenőrzéskor!

1. lépés: Megtekintés
Mit nézzek?

Az emlők alakját, nagyságát, a mellbimbók állapotát és az emlők bőrét. Ha az emlők mérete miatt a mell alsó részét nem tudod áttekinteni, akkor az emlőt kezeddel megemelve nézd át a szabaddá vált területeket. Ugyanezt végezd el felemelt és leengedett karral is. Ha az egyik emlő nagyobb, mint a másik, vagy valamelyik mellbimbó kisebb, esetleg befelé forduló, nincs ok aggályra, ez nem ritka, sőt teljesen természetes jelenség.

HA

 • a mell alakja torzul, zsugorodik,
 • a mellbimbó vagy a mell bőre behúzottá vált,
 • a mell bőrén olyan seb jelenik meg, aminek okát nem ismered, és nem gyógyul,
 • a mell egy járatból véresen váladékozik,
 • a mellbimbó ekcémásan kipirosodik, duzzadt
HALADÉKTALANUL JELENTKEZZ BE VIZSGÁLATRA!

Az ultrahangos vizsgálat önmagában nem alkalmas emlődaganatok szűrésére, de kiegészítő vizsgálatként szükség lehet az elvégzésére!
A merevítős melltartók gyakran okozhatnak kisebesedést a bőrön, ilyenkor válts puha kellemes viseletű melltartóra! Az emlő hormon hatásra is termelhet váladékot, melynek a színe lehet fehér, sárga, zöldes vagy esetenként színtelen is. Ha a váladékozás kellemetlenséget okoz, keresd fel nőgyógyászodat!

2. lépés: Áttapintás
 • Kezdd fekvő helyzetben.
 • A mell vizsgálatát mindig az ellentétes kézzel végezd miközben a másik kezedet a magasba emeled.
 • A tapintást a kéz három középső ujjával végezd, laposan, körkörös mozdulatokkal. Gondosan tapintsd át az egész mellet, beleértve a bimbóudvar mögötti területeket és a hónaljakat is.
 • Ismételd meg ugyanezt fürdés vagy tusolás közben, ülő vagy álló helyzetben, habos vagy szappanos kézzel.
A hónaljakat is tapintsd át.
 • Érzel-e megnagyobbodott nyirokcsomót?
 • Ezután két kézzel tapintsd át a bimbóudvar mögöttibterületet.
  Fontos tudnod, hogy a mellekben lévő mirigyek egészséges esetben is lehetnek göbös tapintásúak és a peteéréstől a menstruáció végéig megduzzadhatnak, érzékenyekké és fájdalmasakká válhatnak.
  Ez normális biológiai folyamat, amely a menstruáció elmúltával megszűnik.
  Ha csomót érzékelsz a melledben, ismételd meg az önvizsgálatot a menstruáció után is!
  Ha a csomó érzete a menstruáció után megszűnt vagy kisebbnek tapintod, akkor a hormonhatásra megduzzadt mirigyállományt érezted. Ha változatlan, fordulj orvosodhoz!
  Azoknak a nőknek, akiknek eltávolították a méhét, de a petefészkét nem, a hormonális ciklus a mellekben ugyanúgy megfigyelhető: néhány napig duzzadtak és érzékenyek, bár menstruáció nincs. Ennek elmúltával tanácsos az önvizsgálatot elvégezni.

  A hónaljban lévő nyirokcsomó-duzzanatok lehetséges okai:
  • A hónaljban csomónak érezhetjük például a szőrtelenítés után kialakuló szőrtüszőgyulladást vagy a verejtékmirigy eldugulását. Ezekben az esetekben a panasz néhány napon belül megszűnik.