Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Ilyen emésztési panaszokat okoz a stressz

Ilyen emésztési panaszokat okoz a stressz

2022. 05. 21.

A stresszoldás napjaink egyik legfontosabb kérdése, hiszen egy kutatás szerint több mint kétszer annyi ember stresszelt a pandémia alatt, mint előtte. A folyamatos stressz pedig súlyosan károsítja az emésztőrendszert, így a bélflórát is. A stresszkezelés fontos lenne az emésztési panaszok csökkentése miatt is.

A világjárvány alatt egy felmérés szerint az emberek 70%-a érezte stresszesnek magát 2020-ban, ami több, mint a kétszerese az azt megelőző évben mért arányszámnak. Ezek az adatok ráadásul még inkább igazak a vezető szakemberekre, a topvezetőkre, és a menedzserekre, akiknek a járvány okozta gazdasági kihívásokat is kezelniük kellett.

Köztudott, hogy stressz nem csak az emésztőrendszerünket, de az egész szervezetünket érinti, hiszen a feszültség nyomán fellépő válaszreakció – azaz a pulzus, a vérkeringés felpörgése, a központi idegrendszer veszélyhelyzeti állapota, vagy a pupillák kitágulása háttérbe sorolja az emésztési funkciókat. Nem annyira fontos ezekben az esetekben, hogy az emésztőnedvek nagy mennyiségben termelődjenek vagy a béltraktus tápláléktovábbító mozgása megfelelően működjön. Ha ez a krónikus stressz napokon vagy akár heteken keresztül fennáll, úgy az emésztőszervek tartós „tartalékállapota” bizony kellemetlen tünetekhez és későbbi szövődményként súlyos betegségekhez vezet.

A legtöbben a gyomorfekélyt tartják a valódi stresszbetegségnek, de ez ténylegesen nem így van. Sokkal inkább jellemzőek a változatos emésztési panaszok: „A stresszes betegek állandó éhségérzettel küzdenek, vagy folyamatosan teltségérzetük van, indokolatlanul puffadnak, változóan székrekedésük vagy hasmenésük van.” – hívta fel a figyelmet Sike Róbert, gasztroenterológus szakember. A gyomorfekélyt elsősorban a helicobacter baktériumfertőzés okozza, másodsorban bizonyos típusú gyógyszerek szedése és csak a harmadik helyen áll a stressz, mint oki tényező. A stressz a mikrobiomot (bélflóra) károsítja leginkább, ezt közvetlenül a stresszes életmóddal járó nem megfelelő táplálkozás okozza: túl sok, gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása, túl kevés rost és egyéb fontos tápanyag hiánya az étrendből, rendszertelen étkezés, alkoholfogyasztás. Nagyon fontos lenne még időben kivizsgálni a stressz okozta emésztési tüneteket, mielőtt még komolyabb szövődmények alakulnának ki.

Fiatalabb életkorban főként a kedvezőtlen életmód miatt különböző ételintoleranciák léphetnek fel, 50 év felett viszont már jelentősen megnő a daganatok kialakulásának veszélye is. Minden esetben szakorvosnak kell kivizsgálni és kezelni a kialakult problémát életkortól függetlenül.

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

További cikkeink

Egyéni felelősség a post-COVID szövődmények kivizsgálása

2022. 04. 28. elolvasom

Gondoljuk újra, amit az ultrahang-vizsgálatokról tudunk

2022. 03. 10. elolvasom

Nem a beteg dönti el, hogy MR- vagy CT-berendezéssel vizsgálják!

2022. 09. 13. elolvasom

Megosztás