Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat +36 1 803 6464

Röntgen-vizsgálatok

Mindent a röntgenvizsgálatról
Mi a röntgenvizsgálat?

A röntgen az egyik legismertebb képalkotó vizsgálati módszer, a modern képalkotó diagnosztikai eljárások mellett ma is ez a leggyakrabban alkalmazott eszköz a csont- és ízületi problémák kimutatására. A felvétel készítése során a röntgensugár egy részét elnyelik a szervek, másik részük pedig áthalad a testen vagy irányt vált és szétszóródik. A vizsgált szerv vagy terület mögé helyezett speciális röntgenfilmen a testen áthaladó röntgensugár kémiai reakció révén hagy nyomot. Az Affidea Magyarország központjaiban a legtöbb helyen digitális röntgenkészülékkel dolgozunk.

Milyen esetekben ajánljuk a röntgenvizsgálatot?

A vizsgálatokat a csontok, ízületek fájdalma, baleseti csontsérülés, törés gyanúja, bizonyos mellkasi és hasi panaszok esetén ajánljuk.

Milyen életkorban végezhető el a vizsgálat?

A vizsgálat bárkinél elvégezhető indokolt esetben, ám a terhesség és szoptatás időszakában röntgenfelvétel készítése nem ajánlott. Kérjük, ilyen esetben feltétlenül tájékoztassa orvosát!

Hogyan zajlik a röntgenfelvétel készítése?

A röntgenvizsgálat általában nem igényel speciális előkészületet, mindössze a vizsgált testrészt kell szabaddá tenni. A vizsgálat többféleképpen is történhet: álló helyzetben (például mellkas-röntgenfelvétel esetén), ülő (például a csukló vizsgálata esetén), illetve fekvő helyzetben (pl. csípő- és gerincfelvétel esetén). Asszisztensünk segít a megfelelő elhelyezkedésben. A vizsgálni nem kívánt testrészeket a sugárvédelem érdekében ólomköpennyel takarjuk le.

Az asszisztens kazettát / detektort helyez a vizsgálandó testrészhez, a kazettával szemben beállítja a röntgencsövet, amely 1-1,5 méterre lesz a beteg testétől. A felvétel készítése alatt az asszisztens néhány másodpercre elhagyja a helyiséget, és egy ablakon keresztül kommunikál a beteggel. Az expozíció alatt nem szabad mozogni, esetenként a levegővételt vissza kell tartani. A felvételek készítése néhány perc alatt megtörténik.
A felvétel elkészülte után munkatársunk előhívja a kazettát, vagy a detektorról a leletező munkaállomásra továbbítja. A radiológus szakorvos azonnal értékeli a felvétel minőségét, és szükség esetén további felvételeket készítünk. Amennyiben az orvos kielégítőnek tartja a felvételt, a vizsgálat véget ér.

Milyen kockázatokkal jár a röntgenfelvétel készítése?

A röntgenvizsgálatnak azonnali mellékhatás nincs, fájdalommal nem jár. A felvétel készítése ionizáló sugárzás felhasználásával történik, ami káros hatással lehet az élő szervezetre. Megfelelő indikáció esetén azonban a vizsgálattól várható információ hasznosabb a páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata.

Hogyan kérhető a röntgenvizsgálat?

A társadalombiztosítás terhére végzett röntgenvizsgálatot kizárólag orvosi beutalóra végezzük, előjegyzésre, illetve sürgősségi esetben azonnal. Beutalót háziorvos is adhat. Az előjegyzési idő kevesebb, mint egy hónap.
Privát ellátás keretében is igénybe lehet venni a röntgenvizsgálatot, azonban az ionizáló sugárzás miatt a 18 éves kort még be nem töltött fiataloknál a privát ellátásban is szükséges az orvosi beutaló / javaslat.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

A natív röntgenvizsgálat otthoni előkészületet nem igényel. Ételt és folyadékot is fogyaszthat nyugodtan, a rendszeresen szedett gyógyszereit vegye be. Közvetlenül vizsgálat előtt az érintett testrészről el kell távolítani a ruházatot, illetve a fémtartalmú ékszereket, órát.