Időpontfoglalás Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Több tüdő CT-vizsgálat várható a nagy számú post-COVID beteg miatt!

Több tüdő CT-vizsgálat várható a nagy számú post-COVID beteg miatt!

2021. 06. 13.

Az Affidea Magyarország szakorvosai a post-COVID betegek tüdőelváltozásainak utánkövetése miatt arra számítanak, hogy a jövőben növekedni fog a low-dose mellkas CT-vizsgálatok száma.

„Ma már rendelkezésünkre áll olyan egészségügyi ajánlás, amelyben meghatározták, hogy egy tüdőérintett, volt COVID-beteg légzőszerveit milyen időközönként kell ellenőrizni a jövőben. Mivel az őszi és tavaszi hullámban több ezer ember került kórházba COVID alapú légúti problémákkal, emiatt az elkövetkező hónapokban várhatóan több low dose tüdő CT-vizsgálatot végzünk majd, hiszen rendszeres időközönként javasolt ellenőrizni a COVID-ból kigyógyult páciensek tüdejének állapotát.”

– fejtette ki Dr. Volford Gábor, az Affidea Magyarország radiológus szakorvosa.

A CT alapvető szerepet tölt be a COVID-gyógyításban

Mint ismeretes a COVID-19 betegek kórházi ellátásához szorosan hozzátartozik a tüdő CT-vizsgálat, amely megmutatja, hogy az adott páciens a fertőzés mely szakaszában tart, illetve a vírus milyen mértékben károsította a tüdejét. Az Affidea Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központban például a beérkező gyanús, illetve a már igazolt koronavírusos betegek tüdejéről a legtöbb esetben készült CT-felvétel. A gyanús betegeknél ezt az eljárást az indokolta, hogy a PCR tesztek eredményeire akár több napot is várni kellett, így a CT-felvétel sokkal hamarabb biztosított információt a diagnózishoz és a terápiához. A legtöbb panaszos COVID-19 betegnél döntő többségben pozitív lett a CT-vizsgálat is.

Ezt kell tudni a volt koronavírus betegek tüdő-CT felvételeiről

A betegség előrehaladtával időben változik a CT-kép is: a fertőzés első néhány napján akár teljesen negatív is lehet a vizsgálat eredménye, majd megjelenik a COVID-19-re különösen jellemző tejüveghomály a CT-felvételeken. Ez az elváltozás a tüdőnek a perifériális, széli részein a legjellemzőbb, majd a betegség súlyosbodásával más helyre is átterjed. A gyulladás és a betegség előrehaladtával a gyulladás miatt egy összetettebb radiológiai kép („crazy paving”) figyelhető meg, amit leginkább egy rosszul lerakott kockakő rajzolathoz lehetne talán hasonlítani. Ez később a gyógyulás folyamán heges kötegeket alakít ki a tüdőben, amelyeknek képe idővel javulhat. A tüdő állapotát a COVID-betegek esetében szükség esetén időközönként rendszeresen ellenőrzik CT-vel.

Fontos, hogy ne tegyék ki felesleges sugárterhelésnek a volt COVID-betegeket

A post-COVID betegek CT utánkövetésénél a legoptimálisabb választás a low dose mellkasi CT, amellyel a lehető legkisebb sugárterhelésnek teszik ki a szervezetet, ez megegyezik például egy tengerentúli repülőút sugárterhelésével. Mint ismeretes az Affidea Magyarország diagnosztikai központjai hazánkban egyedülálló módon az Európai Radiológus Társaság Eurosafe Imaging programjának ötcsillagos sugárterhelési minősítésével rendelkezik. A vállalat 2013 óta alkalmazza és fejleszti azt a protokollt, amellyel 25-60%-kal csökkentette a CT-vizsgálatok sugárterhelését. Ez a csökkentés időigényes és bonyolult feladat, hiszen két nagyon fontos dolgot kell párhuzamosan szem előtt tartani: el kell kerülni, hogy a betegeket indokolatlan és túlzott sugárterhelésnek tegyék ki, ugyanakkor olyan képminőséget kell biztosítani, amely diagnosztikai célra tökéletesen alkalmas.

Post-COVID szövődmények gyógyítása a jövő feladata

A kórházban kezelt betegek általában iránymutatást kapnak arról, hogy milyen időközönként kell kontrollra járniuk.

„Ajánlott post-COVID kivizsgáláson részt venni azoknak is, akik bizonyítottan átestek a fertőzésen, de nem kezelték őket kórházban, és a gyógyulás után pár héttel, hónappal még mindig különböző panaszoktól szenvednek. Ez a fertőzés ugyanis számtalan szövődményt alakíthat ki.”

– hívta fel a figyelmet Dr. Volford Gábor. Ma már többféle post-COVID szűrés is elérhető, amelyek elsősorban kardiológiai kivizsgálásokat, a tüdő állapotának felméréséhez low dose mellkas CT-t, és általános laborvizsgálatot tartalmaznak.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Férfi termékenységi teszt COVID után

2022. 09. 29. elolvasom

Az Affidea Magyarország Peer Review minőségbiztosítási rendszere

2021. 05. 14. elolvasom

Túl sokat ülünk, így az aranyér népbetegséggé vált

2023. 01. 13. elolvasom

Megosztás