Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

2012-08-10Virtuális CT-kolonoszkópia a vastag- és végbéldaganatok szűrésére

Az elmúlt évtizedekben az vastag- és végbéldaganatok száma megtöbbszöröződött. Világszerte 950 ezer új beteget észlelnek évente, s ebből a szűrés és a tömegtájékoztatás hiánya miatt 500 ezer fő hal meg. A vastagbélrák a fejlett ipari országokban a második leggyakoribb rákbetegség.

Hazánkban a vastag- és végbélrák jelenleg a harmadik leggyakoribb daganatos halálok, előfordulása pedig egyre gyakoribbá válik. Míg ötven évvel ezelőtt tizenöt megbetegedés jutott 100 000 lakosra, napjainkban ez a szám negyvenöt. A vastag- és végbéldaganat kockázata az életkorral nő, leggyakrabban 60-80 év között fordul elő. Ám több szakorvos is hangoztatja: akár negyven év alatt is előfordulhat a megbetegedés – különösen akkor, ha a családban korábban már másnak is volt hasonló tumora.

A daganat jelenlétére utalhat az, ha valakinek megváltoznak a székletürítési szokásai, élénkpiros színű vagy feketés sötétbarna, véres székletet észlel, hasi panaszok, görcsök jelentkeznek, puffadás, étvágytalanság alakul ki.

Évente mintegy nyolc-kilencezer új megbetegedést regisztrálnak és mintegy hatezer ember, azaz egy kisebb város lakosságának halálát okozza az, hogy nem ismerik fel időben a betegséget, s ennek következtében nem indul meg idejében a gyógyulás esélyét hordozó terápia. Pedig a halálesetek legtöbbje megelőzhető lenne, hiszen az egyik legjobban és legeredményesebben szűrhető betegségről van szó. A végbél- és vastagbélrákok döntő többsége egy rákmegelőző állapotból, az úgynevezett polipból alakul ki. Ez a folyamat több évig tarthat. Ha a betegséget ebben a stádiumban fedezik fel, akkor szinte teljes a gyógyulás esélye. A szűréseket 40-50 éves kortól tanácsos elkezdeni, ám amennyiben a családban halmozott előfordulás jelentkezett, vagy valamelyik felmenőnél, fiatalabb korban fordult elő béldaganat, akkor a rendszeres szűrést akár már a húszas években is el lehet kezdeni.

A béldaganatos betegek körében az ötéves túlélés esélye nemzetközi, nagy átlagban 60 százalék körül van, de a korai stádiumú felfedezés esetén még nagyobb ez az arány. Más megközelítésben azonban, az 5 éves betegségmentes túlélés esélye térségünkben alig haladja meg a 30 százalékot.

Érdemes tehát nagy hangsúlyt fektetni a szűrésre, mely nem minden esetben kell, hogy egyet jelentsen a kellemetlen béltükrözéssel. Első lépésben létezik otthon végezhető teszt, mely a széklet esetleges vértartalmát jelzi, mely tájékoztató jelleggel mindenképpen hasznos lehet. Biztosabb módszer a virtuális CT-kolonoszkópia, mellyel már akkor is diagnosztizálható egy esetleges polip, amikor az vérzést még nem okoz. Olyan módszer, ami nem terheli meg annyira a szervezetet, mint a hagyományos vastagbéltükrözés, hiszen nem vezetnek végig csövet a bélrendszeren. Ez a korszerű diagnosztikai vizsgálat egy speciális CT vizsgálat, mely a bél belfelszínéről a polipok megítélésében a hagyományos módszerhez hasonló találati biztonsággal bír, emellett viszont a bél környezetéről és a többi hasi szervről is tájékoztat. Az új módszer szűrővizsgálatként néhány éve teljes jogot nyert, azaz elérhető OEP-finanszírozásban is.

Virtuális CT-kolonoszkópia igénybe vehető a Mammut II.-ben található központunkban, illetve kolonoszkópia vizsgálat Diagnosztikai és Gasztroenterológiai Központunkban is!