Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Mi az a COVID háj és hogyan tüntethető el?

Mi az a COVID háj és hogyan tüntethető el?

2022. 11. 30.

A COVID járvánnyal kapcsolatos kevesebb mozgás és több otthon töltött idő következtében minden második embernek jelentősen gyarapodott a testsúlya. A fogyás – ebben az esetben is – könnyebb szakértői segítséggel.

Egy Amerikában készült kutatásból kiderült, hogy az emberek közel fele több, mint 10 kg-ot hízott a COVID járvány idején, sőt 10 százalékuk esetében a 20 kg-ot is meghaladta a tömegnövekedés. A jelenségnek már tudományos neve is van: COVID háj. Ez a folyamat Magyarországon is nyomon követhető, hiszen a sport és szabadidős tevékenységek korlátozása, az otthoni munka, valamint a stresszel kapcsolatos plusz étel- és alkoholfogyasztás nálunk is jelentős rizikófaktor.

Az OECD adatai szerint 2019-ben a magyarok harmada elhízott, és további egyharmaduk túlsúllyal küzd, vagyis a probléma az emberek kétharmadát érinti. Ennek megfelelően különösen fókuszba került a túlsúllyal kapcsoltba hozható megbetegedések (diabétesz, daganatok, a szív- és keringési rendszer problémái) megelőzése. A világjárvány idején ez még sokkal fontosabbá vált, lévén a túlsúlyos páciensek esetében gyakrabban tapasztaltak komoly tüneteket. Az elhízás így az egyik legkomolyabb rizikófaktornak bizonyult a COVID esetében. Mivel azonban a túlsúly sokszor egyéb okokra (stressz, mozgásszegény életmód, családi szokások, stb) vezethető vissza, így leküzdése többnyire túlságosan nagy feladat egyetlen ember számára. A családtagok, barátok együttműködése mellett a szakértői segítség komolyan növeli a siker esélyét.

Érdemes tehát erre is odafigyelni, az egészségi állapot felmérése (laborvizsgálat) után belgyógyászati kivizsgálással és EKG vizsgálat történik. A teljes kórkép felállítása után dietetikai tanácsadást is érdemes igénybe venni, valamint a leghatékonyabb mozgásforma kiválasztása is támogatja a fogyni vágyókat. A COVID fertőzésen átesett páciensek esetében a szakorvosok a szokásosnál is körültekintőbben járnak el. Ebben az időszakban egy-másfél hónapig a páciens gyengébb fizikai teljesítő képessége a jellemző. Ebben a regenerációs időszakban figyelmet kell fordítani az esetleges (kardiológiai, légzőszervekkel kapcsolatos) szövődmények kivizsgálására is. Bár ilyenkor a páciensnek még a napi teendők elvégzése is fárasztó lehet, a megfelelő étkezés kialakítását már meg lehet kezdeni. Az aktív mozgást, sportot akkor érdemes beiktatni, ha a páciens már elérte a betegség előtt fizikai állapotát. A súlycsökkenés ebben az esetben is csak akkor érhető el, ha a bevitt kalóriák száma alacsonyabb, mint a felhasznált energiamennyiség, így a legjobb eredmény csak a helyes étkezés és a mozgás kombinálásával érhető el.

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Így lesz a karácsonyunk biztonságos!

2021. 12. 13. elolvasom

Korszerű MR-készüléket kapott a Péterfy Kórház az Affidea Diagnosztikától

2017. 11. 14. elolvasom

„Férfi intim daganatok” Nem a szűrés, hanem a betegség rémisztő!

2021. 04. 12. elolvasom

Megosztás