Időpontfoglalás Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Évente 7 millió képalkotó diagnosztikai vizsgálat zajlik hazánkban

Évente 7 millió képalkotó diagnosztikai vizsgálat zajlik hazánkban

2022. 05. 18.

Egy kapukulccsal kezdődött és mára megváltoztatta az orvostudományt. Íme néhány érdekesség a képalkotó diagnosztikával kapcsolatban.

Röntgen, MR, CT, izotóp. Mindenkinek ismerősen hangoznak ezek a kifejezések, ami nem véletlen, hiszen élete során minden ember találkozik valamelyik radiológiai vizsgálattal. Hazánkban Radiográfus Világnapként ismerik a Radiológia Nemzetközi napját, mely egy kapukulcsra és egy zseniális feltalálóra emlékeztet minden év november 8-án. 1895-ben ugyanis ezen a napon indult útjára a radiológia (a radio görögül sugárzást jelent), a röntgensugárzás felfedezésével. Wilhelm Conrad Röntgen éppen az otthoni laboratóriumában kísérletezett egy elektromágneses sugárzást kibocsátó ún. Crookes vákuumcsővel, amikor különös megfigyelést tett. Az íróasztala fiókjában, a fény elől elzárt fotólemezen megjelent a felette lévő fiókban található kapukulcs képe. A cső által kibocsátott sugárzás áthatolt az akadályokon, a kapukulcs kivételével, így szabad szemmel láthatatlan dologról rajzolt látható képet. A feltaláló után röntgensugárzásnak elnevezett jelenség ezzel megteremtette az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő ágának alapját.

A radiológia szakterülethez sorolunk minden vizsgálatot, mely valamilyen fizikai jelenség segítségével hoz létre képet. Ilyenek az ionizáló sugárzással járó röntgen- és CT vizsgálatok, az izotópos vizsgálatok, a mágnesrezonancia vizsgálatok (MR), valamint az ultrahang vizsgálatok. Nem túlzás azt mondani, hogy a radiológia teljesen megváltoztatta az orvoslást, lévén látható képet adott olyan szervekről és folyamatokról, melyekre korábban csak a tünetek és egyéb orvosi vizsgálatok alapján lehetett következtetni. A képalkotó diagnosztika hazánkban is igen fontos területe az egészségügynek. A kétezres évek második évtizedében évente több, mint 3,8 millió röntgenvizsgálat, 2 millió ultrahang és 1 millió CT vizsgálat zajlott le átlagban. Ez a mennyiség pedig a pandémia idején is alig harmadával csökkent.

A különböző sugárzások orvosi használata valóban óriási lehetőség, ám legalább ilyen nagy felelősség is. Az elváltozások, a műtéti beavatkozások vagy a gyógyszeres kezelések hatásainak azonnali nyomon követhetősége komoly segítséget adott az orvosok kezébe. Ügyelni kell azonban arra, hogy a beteg csupán a minőségi kép elkészítéséhez elegendő sugárzásnak legyen kitéve. Az Affidea Magyarország az országban egyedüliként elnyerte az EuroSafe Imaging ötcsillagos minősítését. Ez a CT vizsgálatok esetében a dózisok tökéletes megválasztásával 25-50%-kal csökkentett sugárterhelést jelent. Az intervenciós radiológia olyan eljárásokat jelöl, amelyek során a képalkotás segítségével valamilyen eszközzel végzett beavatkozás (diagnosztikus vagy terápiás céllal) is zajlik. Az Affidea Magyarország központjaiban például elérhető a tomoszintézises mammográfával vezérelt szöveti mintavétel, a sztereotaxiás biopszia vagyis vastag tűvel végzett mintavétel.

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Legyen minden rákbeteg számára elérhető a gyógyulás lehetősége! – Ezt üzeni idén a rák elleni küzdelem világnapja

2022. 04. 07. elolvasom

Az oltás mellett a megbízható tesztelés a legjobb védekezési módszer

2021. 11. 13. elolvasom

A gyors képalkotó vizsgálat életmentő lehet

2022. 03. 10. elolvasom

Megosztás