Időpontfoglalás Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Kontrasztanyagos mammográfia: új esély a mellrák- diagnosztikában

Kontrasztanyagos mammográfia: új esély a mellrák- diagnosztikában

2018. 03. 09.

Már Magyarországon is elérhető az emlődaganat-diagnosztika egyik legpontosabb képalkotó vizsgálata

  • Emlődaganatok itthon: 5000-6000 új megbetegedés, 2000 haláleset évente
  • A korai stádiumban felfedezett emlőrák esetén 80%-os a túlélési arány
  • A kontrasztanyagos mammográfia pontos, biztonságos, gyors és költségkímélő

 

Budapest, 2018. március 9. – Kontrasztanyagos mammográfia vizsgálat elvégzésére alkalmas berendezéssel bővítette a Váci Greens Egészségközpontjának high-tech diagnosztikai eszközparkját Magyarország vezető komplex magánegészségügyi szolgáltatója, az Affidea. Az új generációs képalkotó diagnosztikai berendezéssel 10 perces, fájdalommentes vizsgálattal teljes körű funkcionális emlővizsgálat végezhető el, amely egy emlő-MR-vizsgálatéhoz hasonló pontosságú információkat nyújt a szakorvosoknak. Az Affidea szakértői szerint a megfelelő terápia kiválasztása, illetve a beteg gyógyulási esélyeinek szempontjából egyaránt kulcsfontosságú az emlőelváltozások korai felismerése és pontos meghatározása.

A nők körében leggyakrabban előforduló daganatos betegség hazánkban is az emlőrák: 5000-6000 nőnél alakul ki minden évben, és a javuló kezelési eredmények ellenére 2000 nő életét követeli.[1]

Mivel a betegséget preventív eszközökkel megakadályozni nem lehet – legfeljebb kialakulásának esélye csökkenthető –, a gyógyulás szempontjából a rendszeres szűrésnek és a korai felismerésnek rendkívül fontos a szerepe.[2] A betegség kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot: a korai stádiumban diagnosztizált emlőrák esetében hozzávetőleg 80%-os ötéves túlélési esély biztosítható, azaz jó a teljes gyógyulás lehetősége, de a késői stádiumú áttétes emlőrákok esetében ez az arány mindössze 15% körüli.[3]

A szűrővizsgálatokon a legtöbbször használt röntgenvizsgálati módszer a mammográfia, amelynek során lágy röntgensugarakkal világítják át az emlőket, a kétirányú röntgenfelvételt pedig szakorvos-specialista értékeli. A WHO szerint jelenleg a mammográfiai vizsgálat az egyetlen hatékony szűrési módszer az emlőrák felderítésére.[4]

„A mammográfiai vizsgálat célja a daganatos elváltozás kizárása, illetve annak felismerése. Ezért fontos, hogy amennyiben a mammográfiai felvétel bizonytalan eredetű elváltozást mutat, pontosan meghatározzuk annak kiterjedését, jellegét” – mondta el dr. Riedl Erika, az Affidea Váci Greens Egészségközpont főorvos-orvosigazgatója, a Magyar Radiológus Társaság főtitkára.

 

 

A főorvos rámutatott: ilyen esetben a kontrasztanyagos mammográfia pontosabb képalkotást, precízebb diagnózist tesz lehetővé. A mindössze 8-10 percig tartó vizsgálat során először kontrasztanyag nélkül készülnek felvételek, majd a kontrasztanyag vénába fecskendezését követően mindkét emlőről további négy dinamikus felvétel készül. Ezzel a módszerrel a szakorvosok a hagyományos mammográfiai vizsgálaton jelenősen túlmutató, lényegi funkcionális információkhoz jutnak, hiszen a kóros képleteknél a kontrasztanyag felhalmozódik, így nemcsak azok jelenléte, de pontos elhelyezkedése, kiterjedése is egyértelműsíthető.

Mivel a vizsgálat nagyon pontos képet ad a daganat helyéről és kiterjedéséről, lehetővé válik egy szofisztikáltabb kezelési terv elkészítése: szerepet kap a műtét jellegének eldöntésében, érdemi támpontot nyújt a műtétet végző orvosnak, és akár a jóval költségesebb MR-vizsgálatot is kiválthatja. Ráadásul azoknál a betegeknél is elvégezhető, akiknél az MR valami – például jelentős túlsúly, a vizsgálat elvégzését kizáró fémimplantátum, klausztrofóbia, pacemaker vagy a mell mérete – miatt nem elvégezhető.

Ez az egészségügyi intézmények számára is előnyös lehet: tehermentesíti az általában rendkívül kapacitáshiányos MR-gépeket, és lerövidíti a páciensek várakozási idejét.

A vizsgálat biztonságos, megterhelést nem okoz, és gyorsabban lezajlik, mint más képalkotó diagnosztikai eljárások, hiszen egy MR (mágneses rezonancia)-vizsgálat átlagosan 30-40 percig tart. A vizsgálat során használt jódos kontrasztanyaggal kapcsolatban több mint 30 évnyi tapasztalat áll rendelkezésre, ezek szerint az anyag nem tárolódik a szervezetben, a ritkán előforduló allergiás reakciók pedig a legtöbb esetben gyógyszerrel hatékonyan megszüntethetők.

Az esetleges mellékhatásoktól, a sugárzástól való félelem indokolatlan: a mammográfiás képalkotó vizsgálatnak nincsenek mellékhatásai, a vizsgálat alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik, ezért olyan minimális sugárterheléssel jár (0,2-0,4 millisievert)[5], amely csupán töredéke annak, ami a kozmikus háttérsugárzásból egyébként is adódik. A kontrasztos vizsgálat sugárterhelése ennél mindössze valamivel magasabb.

Ugyancsak a kontrasztanyagos mammográfia mellett szól, hogy költséghatékonyabb vizsgálatot tesz lehetővé, és a betegek pénztárcáját is kíméli. A privát egészségügyi ellátás keretében igénybe vett kontrasztanyagos mammográfia költsége, például, 40%-kal alacsonyabb, mint egy kontrasztanyagos MR-vizsgálat.

A vizsgálatot, amely térítéses privát szolgáltatás keretében vehető igénybe, célszerű a menstruációt követő héten elvégeztetni a felvételek jobb értékelhetősége érdekében. Maga a vizsgálat a CT-vizsgálattal megegyező előkészítést igényel, a kontrasztanyag adása miatt.

A mammográfiás szűrés 40 éves kortól ajánlott 1 vagy 2 évente Rizikófaktor, vagy panasz esetén a vizsgálat korábban is szükséges lehet. 35 évesnél fiatalabb nők esetében a radiológus szakorvos dönt arról, szükséges-e a mammográfiai vizsgálat. Panaszmentes pácienseknek szűrővizsgálatként ajánlott, azoknak a nőknek azonban, akiknél több rizikófaktor is felmerül, gyakrabban kell emlőrákszűrésre járniuk. Ilyen tényező például a BRCA-gén jelenléte, illetve a betegség halmozott családi előfordulása.

Az Affidea Váci Greens Egészségközpontban a GE csúcstechnológiás berendezése nem csak diagnosztikai szempontból egyedülálló: a kompressziót szabályozó gombot a páciens a vizsgálat alatt végig a kezében tartja, illetve a vizsgálóban elhelyezett nagy LCD-kijelzőkön többféle, a relaxációt elősegítő kép és hanghatás választható.

Percek kérdése

A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételen kívül a betegség felismerése a legegyszerűbb módon önvizsgálattal is történhet, amit minden nőnek ajánlott havonta egyszer elvégeznie. Szemben a szűrővizsgálattal viszont, önvizsgálattal csak a tapintható eltérések felismerhetők.

„Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha valaki az emlőjében az önvizsgálat során akár fájdalmas, akár fájdalmatlan csomót tapint, a mellbimbóból szivárgó folyadékot észlel, továbbá akkor is, ha az emlő bőre behúzódik, begyullad, a mellbimbó, megváltozik a színe vagy kisebesedik hívta fel a figyelmet dr. Riedl Erika. A tapasztalatok szerint a mellrák többnyire nem jár fájdalommal, vagyis minél inkább fáj egy frissen kitapintott csomó, annál kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú daganatról van szó.”

Akkor is javasolt nőgyógyászhoz fordulni, ha a mellek formája vagy mérete jelentősen megváltozik (megnő vagy összezsugorodik), különösen, ha ez csak az egyik mellet érinti. Hangsúlyozni kell, hogy a rendszeres önvizsgálat minden nő számára fontos, azoknak is, akik nem tudnak kockázati tényezőről, hiszen a betegség minden előzmény, különösebb ok, genetikai hajlamosító tényező nélkül is kialakulhat.[6]

 

Világszerte vezető halálok

A nők körében az emlőrák a leggyakoribb ráktípus előfordulásában és a halálos esetek arányában egyaránt. [7] Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2015-ben 8,8 millió ember halt meg világszerte valamilyen rákbetegségben, az egyik leggyakoribb ezek közül a mellrák, ami 570 ezer halálos áldozatot követelt.[8]

A mellrák hazánkban is sokakat érint, a magyar nők között ez a leggyakrabban előforduló daganatos betegség: évente 5000-6000 új beteget diagnosztizálnak, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az utóbbi évtizedekben a mellrák szinte népbetegséggé vált a posztmenopauza állapotában lévő nőknél. Az Országos Onkológiai Intézet felmérése szerint a magyar női népesség átlagos emlőrákkockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10-12. nőnél kialakul a betegség.[9] Magyarország Európában az egyik legrosszabb statisztikával rendelkezik a mellrák előfordulását tekintve, a gyakoriságot nézve az elsők között vagyunk a kontinensen. Az ezredforduló óta csekély javulás mindazonáltal érezhető: a megbetegedések gyakorisága enyhén csökkent, a 2002-ben elindult népességszintű szűrés eredményei is látszanak, és az emlőrák terápiás lehetőségei is jobbak, mint korábban.

 

A mellrák ma már a fiatalabb nőket is egyre gyakrabban érinti, de egyértelműen 50–65 év között a leggyakoribb. Kialakulása nem köthető egyetlen külső hatáshoz, abban több tényező is szerepet játszik, de természetesen a nem és az életkor a primer kockázati tényezők. (Egy 65 éves nőnél háromszor nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség, mint egy 45 évesnél!) Növelik a mellrák kialakulásának valószínűségét az emlők egyes szerkezeti eltérései, a menopauza utáni hormonpótló kezelés is, az arra érzékeny egyéneknél.[10]

Ha közvetlen rokon (anya, lánytestvér, leánygyermek) szenvedett a betegségben, a kockázat megnő, különösen, ha az érintett rokon betegsége 50 éves kora előtt alakult ki. A kutatások szerint növeli a mellrák kockázatát a gyermektelenség, a kései (35 éves kor feletti) gyermekvállalás, továbbá a túl korai első menstruáció és a túl későn kezdődő változókor is. Ugyancsak sokat foglalkoznak az egyre gyakoribb lombikprogramok során adott hormonkezelés hatásaival is.

A genetikai tényezők szerepe sem elhanyagolható: az úgynevezett BRCA-1 és BRCA-2 gének egyébként ritka mutációja átlagosan kilencszeresére emeli az emlőrák kialakulásának várható esélyeit. Hazánkban 100-ból 5 esetben fordul elő örökletes megbetegedés. Sajnos még azok esetében is előfordulhat a betegség ismételt kialakulása, akik már egyszer felgyógyultak belőle.

Odafigyeléssel azonban csökkenthető a daganatos betegség megjelenésének valószínűsége: az egészséges táplálkozás, a sok mozgás, továbbá az elhízás csökkentése és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése mellett kismamáknál a szoptatás és a szülés utáni hosszabb nyugalmi időszak is mérsékelheti a mellrák kialakulásának esélyét. [11]

A mellrák igen gyakori az egész fejlett világban, legmagasabb előfordulási arányát az észak-amerikai nőknél figyelték meg: az Egyesült Államokban 8-ból 1 nőnél (az amerikai nők 12,4%-ánál) alakul ki élete során a betegség, ezzel náluk az emlőrák a második leggyakoribb daganatos halálozási ok a tüdőrák után. A viszonylag jó túlélési mutatók ellenére a prognózisok szerint az USA-ban idén is 40 ezer nő fog meghalni a betegségben.[12]

„A hosszútávú életkilátás szempontjából nagyon fontos a betegség korai felismerése, ennek pedig a szűrés a kulcsa” – fűzte hozzá dr. Riedl Erika.

 

[1]http://daganatok.hu/emlorak/

[2] http://www.who.int/cancer/detection/breastcancer/en/

[3] http://daganatok.hu/emlorak/

[4] http://www.who.int/cancer/detection/breastcancer/en/

[5] http://daganatok.hu/emlorak/

[6] http://www.who.int/cancer/detection/breastcancer/en/

[7] WHO Fact sheet No. 297: Cancer, 2006 February

[8] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/

[9] http://daganatok.hu/emlorak/

[10] http://www.who.int/cancer/detection/breastcancer/en/

[11] http://www.who.int/cancer/detection/breastcancer/en/

[12] http://www.breastcancer.org/about_us/press_room/press_kit/facts_figures

További cikkeink

Ismerje meg a kontrasztanyagos mammográfiát!

2022. 06. 13. elolvasom

Ezt kell tudni az alacsony vérnyomásról!

2023. 08. 04. elolvasom

Az Affidea Ideiglenes Ügyvezető Igazgatót (Country Manager) nevezett ki Magyarországon

2021. 10. 13. elolvasom

Megosztás