Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

2023-10-25Egyre több nőt érint az emlőrák

Fokozatosan emelkedik a rosszindulatú emlődaganatos esetek száma, ugyanakkor a betegség jó eséllyel kezelhető, ha korai stádiumban felismerik. 35 éves kor felett minden hölgynek ajánlott a mammográfiás emlőrákszűrés.

A rosszindulatú emlődaganat az egyik leggyakoribb ráktípusnak számít a hölgyek körében. Az American Cancer Society szerint az emlőrák az összes női rák közel harmadát teszi ki, Magyarországon 2020-ban mintegy 7144 hölgynél diagnosztizálták. Magyarországon évente 2000 hölgynél alakul végzetesen a betegség, ezzel az első számú haláloki tényező a rákos megbetegedések között. Bár a tudományos fejlődésnek köszönhetően csökkent a halálozás, de a betegség előfordulási aránya a 2000-es évek közepe óta lassan, évi 0,5 százalékkal nőtt.1 Ennek hátterében áll többek között az elhízás, a 35 év feletti gyermekvállalás és részben annak tudható be, hogy egyre kevesebb nő vállal gyermeket. Az emlődaganat a 45-65 év közötti nőknél a leggyakoribb, Magyarországon ebből a korcsoportból kerül ki az esetek közel fele. A szakértők abban egyet értenek, hogy a korai diagnózis felállítása segíti a betegség gyógyítását, hiszen a mellrák is jó eséllyel kezelhető, ha a daganat még nem adott áttétet létfontosságú szervekbe. Az általános emlőrákszűrést 2002-ben vezették be Magyarországon a 45 -65 év közötti hölgyek körében, és 10 év alatt a statisztikák a halálozások 20 százalékos csökkenését mutatják.2

Dr. Barna Krisztina, az Affidea Magyarország képalkotó diagnosztika orvosigazgatója elmondta:

„Az emlőrákszűrés minden hölgynek 35 éves kor fölött évente ajánlott. De az emlőszerkezet, a családi anamnézis, vagyis az, hogy előfordult-e a közvetlen rokonok között korábban mellrák és/vagy petefészekrák, valamint a hormonális státusz is befolyásolhatja azt, hogy valakinek milyen idősen kell először emlővizsgálatot végeztetni. Azoknak – akiknek a családjában előfordult ez a betegség- 5 évvel azelőtt kell elkezdeni a rendszeres mammográfiás vizsgálatokat, mielőtt a rokonnál az igazolt megbetegedés történt.”

A legmegbízhatóbb eljárás az emlőrákszűrésre a mammográfia, ugyanakkor ajánlott mindenkinek komplex emlővizsgálatot végeztetni, amely magába foglalja a mammográfia mellett a szakorvosi fizikális vizsgálatot és az emlők és nyirokrégiók (hónalj, kulcscsont környéke) ultrahang vizsgálatát is.

Az Affidea Magyarország az egyik legszélesebb szolgáltatási palettával rendelkezik az emlővizsgálatok területén, privát központjaikban a mammográfiát 3D tomoszintézissel végezzük, ami a hagyományos, 2D képekkel összehasonlítva egyértelműen jobb képminőséget, felbontást és ezzel pontosabb, jobb felismerhetőséget biztosít, ami különösen a sűrű, úgynevezett denz emlőszerkezet esetében – ami főként fiatalabb korban jellemző – jelent nagy előnyt. A mellimplantátum viselése sem jelent akadályt, ilyenkor speciális felvételi technikát alkalmazunk. Minden komplex emlővizsgálat esetén a szakorvos azonnal értékeli az elkészült felvételeket, elvégzi az ultrahangvizsgálatot és tájékoztatja a pácienst. Szükség esetén mintavételi lehetőség is elérhető. A komplex emlővizsgálat mellett megtalálható a szolgáltatások között a tomoszintézises mammográfia, az emlő ultrahangvizsgálat, a kontrasztanyagos mammográfia, az ultrahang- és röntgenvezérelt (sztereotaxiás) mintavételek és az emlő MR vizsgálat is. Minden év októbere az emlőrák elleni küzdelem hónapja, amelynek célja, hogy felhívja a hölgyek figyelmét a betegségre és a rendszeres, éves szinten megismétlendő mammográfiás szűrés fontosságára.

1 https://thehill.com/policy/healthcare/4248000-breast-cancer-rates-are-rising-but-more-women-are-surviving-too/
2 Nemzeti Rákregiszter