Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat +36 1 803 6464

Angiográfia

Mindent az angiográfiáról
Mi az angiográfiás vizsgálat?

Az érrendszert különböző radiológiai módszerekkel lehet láthatóvá tenni. Bizonyos esetekben ehhez elegendő az ultrahang-, a CT- vagy az MR-vizsgálat, ezekkel a módszerekkel többnyire kimutathatók a különböző kóros eltérések, érfejlődési rendellenességek, érsérülések, vérrögök, érelzáródások, érszűkületek és értágulatok. Az ér ábrázolásához azonban bizonyos esetekben elkerülhetetlen a katéteres érfestés elvégzése.

Napjainkban leggyakrabban intervenciós beavatkozások (nyitott érműtét nélkül, speciális katéterekkel végzett gyógyítás) előtt, illetve a műtétek precíz megtervezése céljából történik a katéteres angiográfia, amelyek a végtagok, a fő verőér, a hasi nagyerek, a nyaki vagy a koponya ereinek ábrázolására irányul.

Milyen életkorban végezhető el a katéteres érfestés?

Angiográfiával minden korosztály vizsgálható, azonban bizonyos esetekben bódításra vagy altatásra lehet szükség. Kiskorúak esetében az egyik szülő, eszméletlen vagy nem beszámítható beteg esetében a legközelebbi hozzátartozó, gondviselő vagy a beutaló orvos írásos beleegyezése szükséges a vizsgálat elvégzéséhez.

Hogyan zajlik a katéteres érfestés?

Az angiográfiai vizsgálat műtőkörülmények között, fekvő helyzetben történik. Általában a lágyékhajlatban vagy a karhajlatban lévő verőéren át vezetjük be a katétert, helyi érzéstelenítést követően. A vizsgálni szükséges érszakasz kezdeténél a katétert megállítjuk, és közvetlenül a vizsgálandó érszakaszba fecskendezzük a kontrasztanyagot. Az általunk használt, korszerű kontrasztanyagok a szervezet számára kis megterhelést jelentenek, a vizelettel ürülnek ki a szervezetből. A vizsgálat közben felvételeket készítünk, majd a katétert eltávolítjuk. A vizsgálat az előkészítéssel együtt általában 40-60 percig tart.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A szúrás helyét a vérzés elállásáig le kell szorítani, majd nyomókötést helyezünk fel, melyet a szúrás helyétől és az alkalmazott katéter vastagságától függően 6–24 órán keresztül ott kell tartani. Amennyiben a lágyékhajlati verőéret szúrtuk meg, a vizsgálatot követően legalább 24 órás, szigorú ágynyugalom szükséges. A beavatkozás után bőséges folyadékfogyasztás javasolt, hogy a kontrasztanyag mielőbb kiürüljön. A klinikai állapottól függően kezelőorvosa dönti el, hogy mikor mehet haza. Legalább 24 órán keresztül tilos a dohányzás. Két napig nem szabad emelni, illetve autót vezetni. Azonnal mentőt kell hívni, ha a szúrás helyén vérzést tapasztal, vagy ha a katéterezett végtag fájdalmassá válik, illetve elszíneződik.

Milyen kockázatokkal jár a vizsgálat?

A modern technikát alkalmazva az angiográfia biztonságos eljárás, de mivel az érbe katétert vezetünk, melyen keresztül kontrasztanyagot adunk, akadnak bizonyos kockázati tényezők. A beavatkozás után a szúrás helyén gyakran jön létre véraláfutás, mely rövid időn belül felszívódik. A katéter vezetése közben megsérülhet az érfal, vérzés vagy érelzáródás alakulhat ki. Súlyos szövődmény (sokk, halál) rendkívül ritkán fordul elő, és ennek hátterében általában több létfontosságú szerv egyidejű megbetegedése is szerepel. Terhesség ideje alatt csak súlyos betegség gyanúja esetén végezhető el a beavatkozás, mivel a röntgensugárzás a magzatot károsíthatja.

Milyen mellékhatásokkal jár a vizsgálat?

Az angiográfiai vizsgálatnál egyes pácienseknél a kontrasztanyag túlérzékenységet, allergiás reakciót válthat ki, ami az esetek többségében enyhe (hányinger, csalánkiütés, hidegrázás, vérnyomásesés). Ezek a ritkán előforduló enyhe panaszok néhány percen belül elmúlnak, illetve gyógyszerekkel könnyen megszüntethetők. Rendkívül ritkán, de előfordul a légzés és keringés összeomlásával járó túlérzékenység is. Ennek kezelésére intenzív osztályos ellátás szükséges, és kimenetele esetleg végzetes is lehet. Az esetleg fellépő kontrasztanyag-túlérzékenység kezeléséhez szükséges gyógyszereket, eszközöket, valamint a klinikai hátteret biztosítjuk pácienseink számára.
A diagnosztikus angiográfiás beavatkozás összességében inkább kellemetlen, mint fájdalmas. A helyi érzéstelenítő injekció beadása – más tűszúráséhoz hasonlóan – fájdalmas, feszítő, csípő érzéssel jár. A kontrasztanyag befecskendezésekor azokon a területeken, amelyeken a kontrasztanyag áthalad, melegségérzés jelentkezik, amit a beteg – állapotától függően – forrónak, fájdalmasnak vagy éppen kellemes melegnek érezhet.

Hogyan kérhető a vizsgálat?

Katéteres angiográfiai vizsgálatot kizárólag szakorvosi beutaló alapján, a társadalombiztosítás terhére végzünk. Háziorvos nem adhat beutalót a vizsgálatra. Az előjegyzési idő 3–10 nap.
A vizsgálat térítéses ellátásban nem kérhető.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

Egyes gyógyszerek szedését már a katéteres érfestés előtt néhány nappal fel kell függeszteni (ilyen például a Syncumar, illetve a cukorbetegség kezelésére alkalmazott mercformintartalmú gyógyszerek). A többi gyógyszert a szokott időben vegye be. Az angiográfiai vizsgálat előtti napon bő folyadékfogyasztás javasolt. Ha a vizsgálat miatt nyugtalan, szorong, a kezelőorvosával megbeszéltek alapján a vizsgálat előtti éjszaka enyhe altatót, nyugtatót bevehet. Rendszerint a beavatkozás reggelén kell befeküdni a kórházba, könnyű ruházatot felvenni. Az ékszereket érdemes otthon hagyni. Az érfestés előtt 4-6 órával már nem szabad ételt fogyasztani. A vizsgálat előtt célszerű „kisebb-nagyobb dolgát” is elvégeznie a mellékhelyiségben.
A beavatkozás előtt néhány laborvizsgálat is szükséges: vérkép, vérzési, véralvadási idő, protrombinszint, vesefunkció-meghatározás. Feltétlenül jelezze a kezelőorvosnak, ha valamelyik gyógyszerre (pl. a helyi érzéstelenítőkre), a kontrasztanyagra vagy a jódra allergiás. Közvetlenül a vizsgálat előtt az angiográfiás laboratórium előkészítő helyiségében a betegtájékoztató gondos elolvasása és beleegyező nyilatkozat aláírása szükséges. A kivehető fogpótlást el kell távolítani a beavatkozás idejére.