Bejelentkezés az Affidea call centeren keresztül Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

Tisztelt Ügyfelünk!

 

Tisztelt Ügyfelünk!

Az Általános Adatvédelmi Rendelet34. cikk 2. bekezdésében foglaltaknak megfelelően ezúton tájékoztatjuk, hogy 2010–2012 során – akkori nevén – a Euromedic Diagnosztika Kft. képalkotó diagnosztikai központjaiban készült felvételek tárolt képanyaga merevlemez-meghibásodás miatt megsérült, egy részük a továbbiakban nem elérhető, illetve az érintett képanyagok biztonsági mentését tartalmazó speciális mágnesszalagok nem fellelhetők

Az Affidea elkötelezett jogszabályi kötelezettségeinek betartása mellett, ezért az Általános Adatvédelmi Rendelet szerint úgynevezett adatvédelmi incidensnek tekinthető esetről értesítettük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot.

Feladatunknak tartjuk, hogy csökkentsünk minden lehetséges kapcsolódó kockázatot, ezért az összes olyan telephelyünk vonatkozásában ahol az érintett időszak biztonsági mentését tartalmazó speciális mágnesszalagok elérhetők voltak, átfogó informatikai helyreállítást és alapos informatikai belső vizsgálatot végeztünk

A mágnesszalagon és a szerveren tárolt diagnosztikai felvételek biztonsági mentésének jelentős részétsikeresen helyreállítottuk, és letöltöttük szervereinkről. Azon felvételek kapcsán, amelyek nem voltak elérhetők vagy helyreállíthatók, arra a következtetésre jutottunk, hogy két lehetséges kockázatot kell figyelembe venni. (Felhívjuk a figyelmet, hogy az Affidea által végrehajtott sikeres helyreállítási projekt eredményeként az érintett felvételek többségére az alábbiak közül csak az egyik kockázat vonatkozik.)

Az egyik felmerülő kockázataz, hogy a központjaink a fenti időszakon belül készített, 7-9 éves diagnosztikai felvételekről annak ellenére nem tudnak másolatot kiadni, hogy azazokra vonatkozó tíz éves kötelező adatmegőrzési időszak még nem ért véget.

Az Affidea a diagnosztikai felvételek másolatát közvetlenül a CT-és az MR-vizsgálatok után átadja a pácienseknek. Egyéb képalkotó vizsgálatok (mammográfia, röntgen, ultrahang) diagnosztikai képeit térítés ellenében adjuk azoknak a pácienseknek, akiknek vizsgálatát a társadalombiztosítás finanszírozta, illetve felár nélkül kapják meg magánegészségügyi vizsgálatot igénybe vevő pácienseink. Ebből adódóan a központjainkban már nem elérhető diagnosztikai felvételek nagy valószínűséggel továbbra is az érintettek rendelkezésére állnak. Kérjük, érintettsége esetén legyen kedves ellenőrizni az Önnek átadott felvétel másolatot tartalmazó CD fellelhetőségét otthonában.

A másik kockázatot, a személyazonosító adatokat is tartalmazó régi felvételek biztonsági mentéseit rögzítő szalagok hollétének bizonytalansága jelenti. Ezzel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a szalagokon található biztonsági felvétel másolatokhoz felvételekhez illetéktelen személy(ek)általi hozzáférés valószínűsége rendkívül alacsony. A semleges borítású, kívülről nem azonosítható tartalmú szalagok olvasása, megjelenítése és értelmezése ugyanis kizárólag egy speciális készülékkel – kereskedelmi forgalomban korlátozottan hozzáférhető –, professzionális orvosi szoftverrel, illetve radiológus szakorvos bevonásával lehetséges. Ráadásul a szalagokon az adatok tömörített állományban találhatók, amelyek kibontásához ugyancsak egyedi szoftver szükséges. Ezen kívül az idő múlásával az archivált szalagok természetüknél fogva – bizonyos mértékig – veszítenek adattárolási minőségükből. Ez az oka annak, hogy az elmúlt években az ilyen típusú adathordozók helyett már biztonságosabb, modernebb módszereket használunk a biztonsági mentéshez

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a fenti kockázatok az érintett felvételekhez kapcsolódó orvosi leletekre (vagyis a diagnosztikai kép szakorvosi leírására, véleményezésére) nem vonatkoznak, az orvosi leletek másolatai – szükség esetén – továbbra is elérhetők központjainkban, és nem áll fenn azokhoz való illetéktelenek általi hozzáférés elméleti lehetősége.

Tekintettel a fentiekre, illetve arra, hogy az érintett felvételek 7-9 évvel ezelőtt –az akkori technológiai színvonalon és minőségben – készültek, emiatt egészségügyi jelentőségük, aktualitásuk elenyésző, az adatvédelmi esemény nem okoz érdemi hátrányt az érintetteknek. Ezért jelen tájékoztatással kapcsolatban az érintett ügyfeleknek semmilyen további teendőjük nincs.

Az Affidea elkötelezett az átlátható, betegközpontú és etikus működés mellett, ezért pácienseink pontos és teljes körű tájékoztatása, illetve adatvédelmi jogainak tiszteletben tartása minden esetben fontos számunkra.

Úgy gondoljuk, hogy a személyes adatok védelmére irányuló folyamatos erőfeszítéseink eredményeként az Affidea megfelelő intézkedéseket vezetett be az ilyen típusú további események megelőzésére

Amennyiben pácienseink konkrét információt szeretnének kapni arról, hogy érinti-e őket az adatvédelmi esemény a fent említett kockázatokkal, minden kérdésben a rendelkezésükre állunk.

Kérdéseivel, kérem, forduljon bizalommal adatvédelmi tisztviselőnkhöz az alábbi elérhetőségeken:

Zámoli Krisztina Gabriella, e-mail: dpo.hu@affidea.hu

Az adatvédelmi eseményben érintett páciensektől szíves elnézést és megértést kérünk

Tisztelettel:
Leitner György
ügyvezető igazgató
Affidea Magyarország Kft.