Állapotfelmérés dohányosoknak

 
 


A daganat okozta halálozások 25%-áért a tüdőrák felelős, melynek egyik kiváltó oka az aktív és passzív dohányzás egyaránt. Az aktív dohányosok esetén tizenötször, míg a passzív dohányosok körében két és félszer gyakoribb a betegség, mint nemdohányzó társaiknál. A betegségben szenvedő férfiak 85-90%-a, a nők 60-70%-a dohányos. A dohányzás a tüdőrák mellett az érszűkület, a szívinfarktus, a lábakban fellépő vérellátási zavarok és a stroke okozója, ezek gyakorisága nagyobb, mint a nemdohányzóknál.
Dohányzás esetén a leghatékonyabb szűrővizsgálat az artériák állapotának megítélésére és az agyi vérkeringés vizsgálatára a nyaki ér color Doppler ultrahang vizsgálata. Dohányzás esetén a tüdő állapotának vizsgálatára a low-dose (alacsony sugárdózisú) mellkas CT-vizsgálat a legalkalmasabb, amely segítségével a röntgen vizsgálathoz képest sokkal nagyobb eséllyel szűrhetők ki és fedezhetők fel a tüdő daganatos megbetegedései. Az alacsony sugárdózisú mellkas CT-vizsgálat, egy olyan vizsgálat, ami az eredeti sugárdózis 1/3 részével készül, a tüdőszövetre koncentrálva. A vizsgálat során egyetlen légvétellel a tüdő egészéről vékonyrétegű metszeti képek készíthetők, így a néhány milliméteres gócok is felismerhetők, elhelyezkedésük, méretük pontosan megítélhető. Mivel a sugárnyaláb több irányból érkezik, ezért a hagyományos röntgen számára nehezen „látható” helyeket, a legrejtettebb területeket (bordák mögötti területek, tüdőcsúcs, mellkas bemenet) is képes vizsgálni. Dohányzás esetén fontos az artériák állapotának megítélése, mivel a dohányzás egyik súlyos következménye az érszűkület. Ennek a megítélésére és az agyi vérkeringés vizsgálatára a nyaki ér color Doppler ultrahang vizsgálata alkalmas.

Extra csomagunkat azoknak ajánljuk, akik már régóta dohányoznak, az ő esetükben ugyanis már nem csak a tüdő és az erek károsodásával lehet számolni, de a csontok és az általános egészségi állapot romlásával is. A standard csomagban található nyaki ér color Doppler ultrahang vizsgálat és az alacsony sugárdózisú mellkas CT-vizsgálat mellett csontsűrűségmérést és rutin labor vizsgálatot tartalmaz ezen csomagunk.
Szűrőcsomagunkat aktív és passzív dohányosoknak egyaránt ajánljuk, hiszen így a dohányzás okozta megbetegedések időben kiszűrhetőek. Az időben felfedezett betegség korai kezelése pedig életmentő lehet.

 StandardExtra
Mellkas CT, alacsony sugárdózisúxx
Nyaki erek Doppler UHxx
Csontsűrűségmérés (DEXA)xx
Rutin labor, transzferrinxx
Melyik Affidea központban tudja igénybe venni?Mammut II., Szeged, Debrecen, GyőrMammut II.
Szűrőcsomag ára kórházi központban30 800 Ft-
Szűrőcsomag ára privát központban33 800 Ft49 350 Ft

Állapotfelmérés dohányosoknak


Kapcsolat