Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

Kedvezményes Post-COVID szűrőcsomag az OTP Egészségpénztár tagjainak

Post-COVID szűrőcsomag koronavírus fertőzésen átesettek számára

Sok esetben még enyhe tünetekkel járó COVID-19 betegség után is kialakulhatnak hosszú távú szövődmények. Tekintettel a nem specifikus, szerteágazó, enyhe panaszokra ezek sokszor alattomosan alakulhat ki, azonban súlyos egészségkárosodáshoz vezethetnek.

Minden COVID-19-en átesett betegnek ajánlott a szívet és a tüdőt érintő kivizsgálás!
Különösen igaz ez azoknál a pacienseknél, akik rendszeresen sportoltnak, hiszen esetükben egy észrevétlen szívizomgyulladás akár végzetes is lehet.

Miért ajánlott a kivizsgálás a koronavírus okozta betegségen átesett pácienseknek?

A SARS-CoV-2 vírus elsődleges célpontja a tüdő. A tüdő károsodása nem csak a betegség súlyos formájában alakulhat ki, ezért fontos a betegség után a tüdő állapotának ellenőrzése.
A COVID-19 azonban nem csak a tüdőt károsíthatja, hanem a szív- és érrendszert is. Súlyos esetben kialakulhat szívizomgyulladás is, azaz begyulladnak a szívizomsejtek, károsodnak, és ezáltal a szív pumpafunkciója romlik. Főbb tünetei lehetnek a szapora szívműködés, a szívritmus-zavar, a mellkasi fájdalom, lehetséges nehézlégzés, súlyosabb esetben akár szívelégtelenség is felléphet, amely akár szívtranszplantációhoz is vezethet. A betegség sokszor alattomosan, jelentősen tünetek nélkül is súlyos szövődményekhez vezethet. Ez leginkább akkor jelent veszélyt, ha valaki COVID-19 betegség után orvosi ellenőrzés nélkül elkezd sportolni.

Kinek szükséges kifejezetten a COVID-19 utáni kivizsgáláskivizsgálás?

Szív- és érrendszeri problémák bárkinél előfordulhatnak, aki a fenti tünetek valamelyikét észleli, mindenképpen forduljon orvoshoz., de a COVID-19 betegségen átesett páciensek mindegyikének ajánlott elmenni egy kardiológiai és egy légúti kivizsgálásra is, ugyanis a szív, vagy a tüdő károsodása nem függ attól, hogy mennyire súlyosan zajlott le a koronavírus okozta betegség. Előfordulhat, hogy valaki enyhe tünetekkel megúszta a fertőzést, ugyanakkor a kardiológiai szövődmények megjelennek nála. Emellett az is elképzelhető, hogy valaki otthon meggyógyult a betegségből, ugyanakkor egy mellkas CT-vizsgálat kimutatja a tüdő.

Mit tartalmaz egy COVID-19 utáni kivizsgálás?

Szakorvosaink a koronavírus-fertőzésen átesett pácienseknél kiemelt figyelmet fordítanak a szerteágazó szövődmények feltérképezésére, és ez alapján három csomagot állítottak össze. A választott csomagtól függően sor kerül nyugalmi EKG-ra, légzésfunkció vizsgálatra, alacsony sugárdózisú Mellkas CT-re, átfogó kardiológiai szakvizsgálatra és vérvételre.

A Post-COVID szűrőcsomag tartalma:

POST-COVID BŐVÍTETT CSOMAG*
  • Kardiológiai vizsgálat
  • Nyugalmi EKG
  • Troponin szint meghatározás
  • Alacsony sugárdózisú mellkas-CT
  • Ellenanyag szint meghatározás
  • Oxigén-szaturáció
  • Szív ultrahang
62.100 Ft

*A csomag szolgáltatásai csak bizonyos központjainkban érhetők el. További információért hívja Call Centerünket!

Az akciós kód: OTPEPPCVD

Az akció érvényessége: 2022. május 31-ig lefoglalt vizsgálatokra vonatkozik.

Időpontfoglalás a vizsgálatra ügyfélszolgálatunkon keresztül lehetséges a +36 1 803 6464-es telefonszámon.

A Post-COVID csomagról bővebben

Ezekkel a vizsgálatokkal feltérképezhető a szív és a tüdő anatómiája, kideríthetőek a szívben és tüdőben lévő gyulladásos folyamatok, kimutathatóak a szívritmus zavar és a szívizomgyulladásra utaló egyéb eltérések, információt kaphatunk a tüdő funkciójáról. A csomagok tartalmaznak egy speciális laborvizsgálatot is, amely a vérben található troponin szintet méri, ugyanis a szívizomkárosodás során ezen anyag szintje megemelkedik a vérben.

Az ellenanyag szint méréssel a szervezetben található ellenanyag mennyiségét határozzuk meg. Amennyiben ez megfelelő, akkor kaphatunk hatósági – védettségi – igazolványt.

Amennyiben a fenti vizsgálatok során nem derült ki semmilyen eltérés, minden eredmény negatív, akkor is ajánlott, hogy a COVID-fertőzést követően pár hetet mindenki várjon a rendszeres sporttal. Amennyiben egy betegnél komoly eltérést tapasztalnak, akkor ajánlott további vizsgálatok elvégzése, pl szív MR, szív CT vagy tüdőgyógyászati vizsgálat.