Hunchest

 
 

Mi a HUNCHEST program?

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet 2013-ban indította el Hunchest nevű, tüdőrák szűrést célzó kutatási programját. Ennek során a kiemelten veszélyeztetett páciensek bevonásával vizsgálják az alacsony dózisú tüdő CT (LDCT) hatékonyságát tüdőrák szűrésre.

A program célja az, hogy a tüdőrákot a lehető legkorábbi stádiumban fedezzék fel olyan egyéneknél, akiknél a betegség kialakulásának magas a kockázata.

 

Mit jelent pontosan az LDCT?

A tüdőszűrés során készülő, hagyományos mellkasi röntgen vizsgálatoknál a tüdő egy része korlátozottan vizsgálható, mert a rávetülő anatómiai képletek (pl. rekeszizom, szív és nagyerek) nehezítik a megítélést.
Az alacsony sugárdózissal készült tüdő CT-vizsgálat (low dose CT – LDCT) során, speciális protokoll segítségével, egyetlen légvétellel a tüdő egészéről vékonyrétegű metszeti képek készíthetők, így a röntgenfelvételen még nem látható gócok is felismerhetők.
Az alacsony dózisú CT-vizsgálattal a nem daganatos eredetű tüdőbetegségek diagnosztizálásra is lehetőség nyílik.

 

 

Kik jelentkezhetnek az Affidea Diagnosztikánál a programra?

Az Affidea Diagnosztika központokban azok jelentkezését várjuk, akik anamnézisében nincs tumoros betegség és  50-79 év közötti korosztályba tartoznak, valamint az alábbi 3 rizikócsoport valamelyikébe tartoznak:

  1. erős dohányos, vagy
  2. erős dohányos és krónikus obstruktív tüdőbeteg (COPD-s), vagy
  3. nem dohányzik, de COPD-je van.

 

A tüdőrák szűrő CT-vizsgálatra meghatározott kutatási program keretében kerül sor, melynek további beválasztási kritériumai illetve kizáró feltételei vannak. Ezekre munkatársunk az előjegyzés előtt rá fog kérdezni. A program keretén belül történő vizsgálatra Önt valamennyi feltétel teljesülése esetén jegyezzük elő.

 

Hogyan tudok a programra jelentkezni?

Az Affidea Diagnosztika 2 budapesti és 2 vidéki központjában lehet jelentkezni a szűrőprogramra, a következő telefonszámokon:

Budapest – Szent Margit Kórház: +36-1-803-64-63

Budapest – Nyírő Gyula Kórház: +36-1-803-64-63

Szeged: +36-30-944-69-50

Győr: +36-30-944-68-55

 

A budapesti központokban december 5-étől várjuk a páciensek jelentkezését.

Szegeden december 12-étől lehet jelentkezni a programra.

 

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben a +36-1-391-3200 telefonszámon a 3198-as melléken várják a programra jelentkezőket.

 

Pontosan mi a menete a szűrésnek?

A vizsgálat során először egy légzésfunkciós tesztet végzünk, ezt követően kerül sor az alacsony sugárdózisú tüdő CT-vizsgálatra. A vizsgálat eredményét a páciensek a vizsgálatot követően postai úton kapják kézhez.

Negatív eredmény esetén az egy évvel későbbi kontroll alacsony sugárdózisú tüdő CT-vizsgálaton kívül más teendője nincs a páciensnek.

Amennyiben valamilyen elváltozást talál a vizsgálat, amely bizonytalan, esetleges daganatra vonatkozóan, akkor a kontroll alacsony sugárdózisú tüdő CT-vizsgálatot már három-hat hónap elteltével javasolunk, kérjük ezen feltétlenül jelenjen meg.

Pozitív eredmény esetén a további tennivalókról a vizsgálatot végző központban kap további információt.

 

Szeretnék a programra jelentkezni, de nem felelek meg a feltételeknek. Mit tehetek ebben az esetben?

Amennyiben Ön nem esik az 50-79 korosztályba és nem tartozik a kiemelten veszélyeztetett páciensek körébe, ebben a programban sajnos nem tud részt venni.

Amennyiben szakorvosi beutalóval rendelkezik, úgy kórházi központjainkban van lehetősége a vizsgálat igénybe vételére, állami ellátás keretén belül.

Amennyiben szakorvosi beutalóval nem rendelkezik, de életmódjából adódóan Ön úgy érzi, hogy szeretne részt venni alacsony sugárdózisú tüdő CT-vizsgálaton, privát ellátásban is van lehetősége igénybe venni a vizsgálatot, azonban a vizsgálat igénybevétele előtt mindenképpen egyeztessen háziorvosával, szakorvosával vagy központunk radiológusával!-