Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat +36 1 803 6464

Kontrasztanyagos röntgenvizsgálatok

Kontrasztanyagos röntgenvizsgálatok
Milyen esetekben ajánljuk a kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot?

Bizonyos vizsgálatoknál a megfelelő képalkotáshoz kontrasztanyag is szükséges. A kontrasztanyag segítségével az orvos pontosabb diagnózist tud alkotni a röntgenfelvétel alapján. A vizsgálatot elsősorban az emésztőrendszerrel kapcsolatos különféle panaszok esetén ajánljuk:

  • nyelési nehézségek,
  • gyomorfájdalom,
  • hasgörcsök,
  • hasmenés,
  • a székelési rend megváltozása, véres széklet esetén.

A vizsgálat javasolt a vese és a vizeletelvezető rendszer elváltozásainak tisztázására is, illetve a petevezetékek átjárhatóságának megítélésére, amennyiben nem jár sikerrel a gyermeknemzés.

Milyen életkorban végezhető el a vizsgálat?

A vizsgálat bárkinél elvégezhető indokolt esetben, ám a terhesség és szoptatás időszakában röntgenfelvétel készítése nem ajánlott. Kérjük, erről feltétlenül tájékoztassa orvosát!

Milyen kockázatokkal jár a vizsgálat?

A kontrasztanyagos röntgenvizsgálatkor a képalkotás röntgensugár segítségével történik, ami sugárterheléssel jár. Megfelelő indikáció esetén azonban a vizsgálattól várható információ hasznosabb a beteg egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata, amit a lehető legalacsonyabb szinten tartunk. Egyes vizsgálattípusoknál a kontrasztanyagot vénásan kell beadni, ami enyhe mellékhatást okozhat (pl. hőhullám, melegségérzés). Nagyon ritkán, a vizsgálatok 0,01–0,5 százalékában felléphet allergiás reakció.

Hogyan kérhető a kontrasztanyagos röntgenvizsgálat?

A társadalombiztosítás terhére végzett röntgenvizsgálatot kizárólag orvosi beutalóra végezzük, előjegyzés alapján. Az előjegyzési idő általában 1-2 hét.
A vizsgálat szakorvosi beutaló nélkül, privát ellátás keretében is kérhető, de ebben az esetben is szükséges az írásos orvosi javaslat. Magánrendelőinkben a vizsgálatra általában 1-2 napon belül sor kerül.

Kontrasztanyagos röntgenvizsgálatok tipusok
KONTRASZTANYAGOS NYELÉSRÖNTGEN

A nyelésröntgent a nyelőcső különböző szűkületeinek vizsgálatára ajánljuk, segítségével könnyebben felderíthető a nyelési panasz oka. A vizsgálat veszélytelen, fájdalommal nem jár, átlagosan 15-20 percig tart.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálathoz el kell távolítani a ruházatot és a nyakláncot. A vizsgálat során a beteg sűrű vagy hígabb kontrasztanyagot nyel le, miközben az orvos a röntgenberendezés monitorján követi a nyelés folyamatát, a nyelőcső redőzetét és a lenyelt kontrasztanyag haladását.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

A vizsgálat nem igényel otthoni előkészületet.

KONTRASZTANYAGOS GYOMOR-RÖNTGENVIZSGÁLAT
Hogyan zajlik a vizsgálat?

A gyomor kontrasztanyagos röntgenvizsgálata álló és fekvő testhelyzetben történik. A folyékony báriumos kontrasztanyagból 2-3 decilitert kell a betegnek meghatározott ütemben elfogyasztania, esetenként gázképző pezsgőport is kap. A vizsgálat veszélytelen, fájdalommal nem jár, átlagosan 15-20 percig tart.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

Kérjük, éhgyomorra érkezzen, és a vizsgálatot megelőző 1 órában ne dohányozzon, hogy elkerüljük a fokozott gyomornedvképződést.

KONTRASZTANYAGOS VÉKONYBÉL-RÖNTGENVIZSGÁLAT
Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat általában álló helyzetben, rosszabb állapotban lévő betegeknél fekvő helyzetben is történhet. A páciens 4-5 deciliter báriumos kontrasztanyagot nyel le, ennek haladását monitoron követi az orvos. Bizonyos esetekben szükség lehet arra, hogy az első vékonybélkacsig levezetett orrszondán keresztül célzottan juttassuk a kontrasztanyagot a vékonybélbe. Ilyenkor a szonda levezetésének első szakasza némi kellemetlenséggel járhat.
A vizsgálat átlagosan 1-1,5 órát vesz igénybe, ami a beteg gyomrának és beleinek ürülési ütemétől függ. Ez az idő nem folyamatos vizsgálatot jelent, túlnyomó része a gyomor és a belek ürülésére történő várakozással telik.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

Kérjük, éhgyomorra érkezzen, és a vizsgálatot megelőző 1 órában ne dohányozzon, hogy elkerüljük a fokozott gyomornedvképződést.

KONTRASZTANYAGOS VASTAGBÉL-RÖNTGENVIZSGÁLAT
Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálatot fekvő helyzetben végezzük. A végbélbe csövet vezetünk, ezen keresztül 5-6 deciliter folyékony báriumos kontrasztanyagot adagolunk, melynek útját követjük a vastagbélbe. Ezután levegővel teljesen feltöltjük a vastagbelet, mely közben és utána röntgenfelvételeket készítünk. Így képet alkothatunk a bél helyzetéről, átjárhatóságáról, tágasságáról és a bélfalról. A vizsgálat 25-30 percig tart, fájdalommal nem jár.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

Az eredményes vizsgálathoz béltisztítás szükséges. Ennek kíméletes módja, ha a vizsgálat előtti napon könnyű reggeli elfogyasztása után már semmit sem eszik. X-Prep vagy Fleet-Phosphosoda nevű, speciálisan erre a célra kifejlesztett anyagot, illetve sok nem rostos és nem szénsavas folyadékot fogyasszon (például teát). Szükség esetén a vizsgálat reggelén beöntést is kaphat, ha a belek nem tisztultak ki rendesen.

A VESEÜREGRENDSZER ÉS A VIZELETELVEZETŐ UTAK KONTRASZTANYAGOS RÖNTGENVIZSGÁLATA (INTRAVÉNÁS UROGRÁFIA)
Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat fekvő testhelyzetben történik. Egyik lehetséges módja, hogy vénásan kontrasztanyagot adunk, majd a veséről és a vizeletelvezető rendszerről meghatározott időközönként röntgenfelvételeket készítünk. Ezt a módszert ma már sok helyütt felváltotta a CT- és MR-urográfia, mivel a segítségükkel lényegesen több információhoz jutunk. Bizonyos eseteknél azonban szükség lehet arra, hogy a húgyutakat a húgyhólyag felől, „visszafelé” töltsük fel kontrasztanyaggal, és így ábrázoljuk a vizeletelvezető rendszert. Ez a vizsgálat steril körülmények között, átvilágító röntgenberendezés kontrollálásával történik.

A veseüregrendszer és a vizeletelvezető utak kontrasztanyagos röntgenvizsgálata csak urológus javaslatára végezhető. A vizsgálat átlagosan 60 percig tart, fájdalommal nem, csupán némi kellemetlenséggel jár.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

Kérjük, a vizsgálatra éhgyomorra érkezzen.