Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat +36 1 803 6464

Kardiológiai vizsgálatok

Mindent a kardiológiai vizsgálatokról

Magyarországon minden második ember a keringési rendszer betegségeiben hal meg. A szívkoszorúér-betegek száma meghaladja az 1 milliót. A szívbetegségek korai felismerése életmentő lehet, célszerű a panaszok megjelenése előtt kardiológiai szűrésen részt venni, hiszen az idejében felismert kóros eltérések megfelelő terápiával eredményesen kezelhetők.
A kardiológiai vizsgálatok a szívműködés zavarainak felderítésére szolgálnak. A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések közé tartozik a magas vérnyomás, az agyi katasztrófa, illetve a perifériás artéria elzáródása is.

Milyen esetekben ajánljuk?

Célszerű szakorvost felkeresnie, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:

  • fulladás, nehézlégzés, lábdagadás;
  • szédülés, eszméletvesztés;
  • mellkasi fájdalom, szívtáji nyomás;
  • erős szívdobogás;
  • magas vagy alacsony vérnyomás.
Milyen életkorban javasolt a vizsgálat?

A szív-ér rendszeri betegségek gyakorisága 40 év felett kezd emelkedni. A rendszeres szűrést kifejezetten ajánljuk a 40-es, 50-es korosztály tagjain kívül azoknak, akiknek a családjában a szív- és érrendszeri megbetegedés halmozódik, illetve családjukban előfordult fiatalkori (50 év körüli) szív- és érrendszeri esemény. Javasolt azoknak a fiataloknak, akiknél koszorúér-rendellenesség merülhet fel, például az aktív sportolóknak. Életkortól függetlenül ajánlott az alacsony / közepes kardiovaszkuláris rizikójú embereknek és azoknak, akiknek korábban szívműtétük volt.

Van-e kockázata, illetve mellékhatása a kardiológiai vizsgálatnak?

A kardiológiai vizsgálatok vagy teljesen kockázatmentesek (EKG, ultrahang), vagy minimális kockázatúak (terheléses EKG, transoesophageális echocardiographia). A vizsgálatoknak nincsenek mellékhatásai.

Kardiológiai vizsgálattípusok
AZ AFFIDEA MAGYARORSZÁG KÖZPONTJAIBAN KÍNÁLT KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK

Kardiológiai konzílium
Echokardiográfiai vizsgálat
Terheléses EKG
Izotópos-gyógyszeres terhelés
Nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahang-vizsgálat (transoesophageális UH)
Holter-EKG-vizsgálat
24 órás vérnyomásmonitor (ABPM)-vizsgálat

KARDIOLÓGIAI KONZÍLIUM
Hogyan zajlik a vizsgálat?

A szakorvos tájékozódik a kórelőzményről, fizikális vizsgálatot, EKG-, szívultrahang-vizsgálatot végez és vérnyomást mér. A vizsgálati idő átlagosan 20-30 perc. A vizsgálat fájdalommal nem jár.
Az előjegyzési idő beutalóval, az egészségbiztosítás által finanszírozott vizsgálat esetén 1-2 hét; térítéses ellátásban, magánrendelőinkben mindössze néhány nap.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

Az eredményes vizsgálathoz érdemes felkészülnie: írja fel a rendszeresen szedett gyógyszereit, hozza el korábbi orvosi dokumentációját, a zárójelentéseket és a laborleleteket is, ne csak a kardiológiai vonatkozásúakat. Csináltasson friss laborvizsgálatot, és feljegyzést az elmúlt időszak vérnyomásértékeiről.

SZÍVULTRAHANG-VIZSGÁLAT (ECHOCARDIOGRAPHIA)
Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az ultrahangos képalkotó eljárás során mozgóképet készítünk a szívről, a szívüregekről, az azokat határoló falakról, a szívbillentyűkről és a szívburokról. A vizsgálat segítségével kimutathatók az infarktus utáni falmozgási zavarok, a hegesedés, a billentyűbetegségek, az esetlegesen kialakult vérrögök, a szívburokban meggyűlő folyadék.
A szív ultrahangvizsgálata egy átlagosan 20 percig tartó, teljesen fájdalommentes vizsgálat, melyre fekvő helyzetben kerül sor. A beteg meztelen felsőtesttel hanyatt fekszik az ágyon, bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenik be. A vizsgálófejet közvetlenül a bőrre kell helyezni, majd a vizsgálat végén a zselét letöröljük.
Az előjegyzési idő beutalóval, az egészségbiztosítás által finanszírozott vizsgálat esetén 1-2 hét; térítéses ellátásban, magánrendelőinkben mindössze néhány nap.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

Kérjük, hozza magával korábbi leleteit.

NYELŐCSÖVÖN KERESZTÜL VÉGZETT SZÍVULTRAHANG-VIZSGÁLAT (TRANSOESOPHAGEÁLIS UH)

A vizsgálat előnye, hogy a nyelőcsőbe vezetett ultrahangszonda segítségével a szív szerkezetének és működésének olyan részleteit tudjuk vizsgálni, melyek a „külső”, tehát a mellkasfalon keresztül végzett vizsgálattal nem láthatók. A kardiológus mozgóképet kap a szívről, a szívüregeket, az azokat határoló falakat, a szívbillentyűket, a szívburkot, a nagyereket tudja tanulmányozni.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat során a páciens meztelen felsőtesttel fekszik a vizsgálóasztalon. Mellkasára EKG-elektródákat helyezünk, és egy körülbelül egy cm vastag csövet, szondát kell lenyelnie, hogy a szív a nyelőcsövön keresztül tanulmányozható legyen. A szondát helyi érzéstelenítésben vezetjük be, a vizsgálat enyhe bódításban történik. A nyugtatót vénán keresztül adjuk be a vizsgálat előtt. A beavatkozás kellemetlen, de nem fájdalmas, pácienseinknek általában a vártnál csekélyebb kellemetlenséget okoz.
A vizsgálat ideje az előkészületekkel együtt 40 perc, maga az eszközös vizsgálat 10-15 percet vesz igénybe.
Az előjegyzési idő beutalóval, az egészségbiztosítás által finanszírozott vizsgálat esetén 7-10 nap; térítéses ellátásban, magánrendelőinkben mindössze néhány nap.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

A vizsgálatot megelőző 4-6 órában ne fogyasszon ételt, és a vizsgálatot követő 2 órában sem ehet és ihat semmit. Autót csak a vizsgálat utáni napon vezethet. Mivel a vizsgálathoz nyugtatót adunk, kérjük, kísérővel érkezzen.

TERHELÉSES EKG
Hogyan zajlik a vizsgálat?

Terheléses EKG-vizsgálatot kizárólag a kardiológiai konzíliumhoz kapcsolódóan végzünk. A vizsgálattal értékelhető, hogy milyen hatással van a szívre a fizikai terhelés és az azzal járó megnövekedett oxigénigény. A vizsgálat körülbelül 20 percig tart, melynek során a beteg egy futópadon előbb sétál, majd hárompercenként egyre gyorsabb tempóban lépked. A vizsgálat célja a kornak megfelelő terhelési szint elérése, ami a pulzusszámból ítélhető meg.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

Kérjük, hozza magával korábbi leleteit, és tájékoztassa a vizsgálatot végző orvost, hogy milyen gyógyszereket szed. Ha a vizsgálat miatt rendszeresen szedett gyógyszerét nem vette be, kérjük, azt is hozza magával, hogy a vizsgálat után be tudja venni. Érdemes sportos öltözetben, kényelmes cipőben érkezni.

IZOTÓPOS GYÓGYSZERES TERHELÉS

A szívizomzat vérellátása egyes betegségek, mint például a koszorúér-szűkület, szívinfarktus, szívelégtelenség esetén megváltozik. A megváltozott működésű és vérellátású területre az izotóppal jelölt anyagok különböző mértékben jutnak el, épülnek be. A vizsgálattal a szívüregek izomzata ábrázolható. A vizsgálatot két részben végezzük: először a szív nyugalmi állapotában, majd terheléskor.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat során a beteg mellkasára a szív elektromos tevékenységét észlelő elektródákat helyezünk fel és EKG-t készítünk. A betegnek injekcióban izotópos jelölőanyagot adunk be, ezután másfél-két órával készül el a felvétel. Felvételt két alkalommal készítünk, a második alkalommal az izotóp beadása előtt értágító anyagot adunk, kardiológiai felügyelet mellett.
A vizsgálat fájdalommal nem jár, csupán az injekció beadása jelenthet csekély kellemetlenséget.
A felvételek készítésére mindkét alkalommal 2-3 órát kell szánni.
Az előjegyzési idő beutalóval, az egészségbiztosítás által finanszírozott vizsgálat esetén 7-10 nap; térítéses ellátásban, magánrendelőinkben mindössze néhány nap.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

Kérjük, az izotópos gyógyszeres terheléses vizsgálatra mindkét alkalommal éhgyomorra érkezzen. Vizet nyugodtan ihat, ételt pedig az izotóp beadása után húsz perccel fogyaszthat. Szokásos gyógyszereit, a vérnyomáscsökkentőket is beveheti, kivéve azokat (pl. Nitromin, Nitromint-retard, Betaloc, Betaloc ZOK stb.), amelyek megváltoztatják a szívizom vérellátását. Kérjük, a vizsgálat előtt beszélje meg orvosával, milyen gyógyszereket nem vehet be.

HOLTER-EKG-VIZSGÁLAT

A Holter-EKG-vizsgálat során a szív elektromos tevékenységét folyamatosan, 24 órán át rögzítjük, miközben a páciens mindennapos, megszokott tevékenységét végzi. Ezzel a módszerrel kimutathatók a csak időszakosan kialakuló eltérések, például a szívritmuszavarok.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A monitorozás során a mérési adatokat egy 24 óráig folyamatosan viselt kis EKG-készülék segítségével rögzítjük. A készülékből, amit a beteg a nyakába akaszt vagy az övére csatol, vezetékek kapcsolódnak a mellkason levő elektródákhoz. A Holter-EKG-készülék cigarettásdoboz-nagyságú, viselése a hétköznapi tevékenységet nem zavarja, csak arra kell vigyázni, hogy tisztálkodáskor se érje víz, ezért a monitorozás ideje alatt nem szabad zuhanyozni.
Az előjegyzési idő beutalóval, az egészségbiztosítás által finanszírozott vizsgálat esetén 1-2 hét; térítéses ellátásban, magánrendelőinkben mindössze néhány nap.

24 ÓRÁS VÉRNYOMÁSMONITOR (ABPM)-VIZSGÁLAT

A vérnyomásmonitor-vizsgálat során egy készülék segítségével automatikusan, 24 órán át mérjük a páciens vérnyomását, és rögzítjük a mérési adatokat.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A páciens karjára vérnyomásmérő mandzsettát helyezünk, amely egy mobiltelefon-méretű, nyakba vagy derékra rögzíthető készülékkel van összekötve. A mandzsettát a ruha fölé kell helyezni, kérjük, ezért a vizsgálatra vékony, hosszú ujjú ingben, felsőben érkezzen. Az eszköz felhelyezése körülbelül 10 percet vesz igénybe. A 24 órás monitorozás során a betegnek a megszokott hétköznapi tevékenységét kell végeznie. A készüléket víz nem érheti, és nem szabad levenni.
Az előjegyzési idő beutalóval, az egészségbiztosítás által finanszírozott vizsgálat esetén 1-2 hét; térítéses ellátásban, magánrendelőinkben mindössze néhány nap.

Átesett a koronavírus fertőzésen?

A COVID-19 fertőzésen átesett pácienseink számára kidolgoztunk több Post-COVID szűrőcsomagot, amelyekről bővebben itt tájékozódhat!