Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat +36 1 803 6464

Izotópdiagnosztika

Mindent az izotópdiagnosztikai vizsgálatokról

Egyes szervek állapota, illetve működése izotópdiagnosztikával hatékonyan vizsgálható. A vizsgálat során az adott szerv működésében vagy anyagcseréjében részt vevő anyagot juttatunk be a szervezetbe speciális anyaggal jelölve. A vizsgálat típusától függően olyan anyagot választunk, amely a kérdéses szervben megkötődik, illetve kiválasztódik belőle. Ez az anyag a „jelöléssel” együtt a szerv működésétől függő intenzitással és eloszlásban rövid időn belül beépül, ekkor detektáljuk az érkező jeleket, amelyekből a szerv állapotára, működésére következtetünk. Az izotópos vizsgálatokkor az izotóppal jelzett anyagot általában vénásan juttatjuk a beteg szervezetébe.

Milyen kockázatokkal jár a vizsgálat?

Az izotópdiagnosztikai vizsgálatok alacsony sugárterheléssel járnak, ez általában kisebb, mint a röntgenvizsgálat sugárterhelése. A sugárterhelés körülbelül fél-másfél évnyi – a kozmikus sugárzásból és a háttérsugárzásból adódó – természetes sugárterhelésnek felel meg. A vizsgálatot követően a beteg nyugodtan találkozhat másokkal, használhatja a közös mosdót, ez nem jelent kockázatot másokra nézve. A kockázat ugyan minimális, de a felesleges sugárterhelés elkerülése érdekében azt javasoljuk, a vizsgálat napján lehetőleg maradjon távol 16 éven aluli gyermekeitől, illetve kisgyermek és várandós asszonyok közelében huzamosabb ideig ne tartózkodjon. Várandós vagy szoptató anya vizsgálata esetén különös körültekintéssel kell eljárni, kérjük, ilyenkor konzultáljon kezelőorvosával is.

Milyen mellékhatásokkal járhat a vizsgálat?

A vizsgálatokhoz adott radio gyógyszereknek nincs mellékhatásuk, és allergiát is csak rendkívül ritkán okoznak.

Izotópdiagnosztikai vizsgálatok
A SZÍVIZOM IZOTÓPVIZSGÁLATA

A szívizom nyugalmi állapotban, illetve terheléssel végzett izotópvizsgálata a korábbi szívizom-károsodás és a szívizom terhelésre fellépő vérellátási zavarának kimutatására szolgál. A vizsgálat a szívizom pumpafunkciójáról is képet ad.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A szív nyugalmi állapotban végzett izotópos vizsgálata során a beteg vénás injekciót kap, majd 30 perc elteltével elkészítjük a felvételt, miközben mozdulatlanul kell feküdni. A felvétel elkészítése kb. 15 percig tart. A terheléses vizsgálatot másik napon végezzük, amelynél a nyugalmi vizsgálatnál leírtakat megelőzi a beteg fizikai (futószőnyegen történő) vagy gyógyszeres terhelése.
A vizsgálat fájdalommal nem jár, csak a vénás injekció okozhat enyhe kellemetlenséget.
A vizsgálat átlagosan 1-2 órát vesz igénybe.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

A szív izotópos vizsgálatára mindkét alkalommal éhgyomorra kell érkezni. Kérjük, hozzon magával fél liter tejet vagy 5 dkg csokoládét. Ezt a radio gyógyszer vénás beadása után 10 perccel, a leképezés előtt kell elfogyasztani, mivel ezek a májat és az epehólyagot összehúzzák, segítik az epeürülést, ezzel javítva a szívleképezés minőségét. A terheléses vizsgálat előtt két nappal a betegtájékoztatóban leírt gyógyszereket el kell hagyni, és a vizsgálatok előtt koffeintartalmú italokat (kávét, energiaitalt, teát és kólát) sem szabad fogyasztani.

Hogyan kérhető a vizsgálat?

A vizsgálat elvégzéséhez szakorvosi beutaló szükséges. Beutalóval érkező pácienseink vizsgálatát előjegyzés szerint végezzük, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza. Az előjegyzési idő 1–4 hét.
Az Affidea Magyarország központjaiban a vizsgálat a magánrendelések idején beutaló nélkül is kérhető, az árlista szerint. A magánrendelésen a vizsgálat általában 1-3 napon belül megtörténik.

A CSONT IZOTÓPOS VIZSGÁLATA

A csont izotópos vizsgálata a kóros csont- és ízületi folyamatok kimutatására alkalmas módszer. Leggyakrabban csontáttétek, gyulladásos csontízületi folyamatok, csontdaganatok, a csont vérellátási zavarai és csontprotézisek lazulásának kimutatására használjuk, de aktív és degeneratív ízületi folyamatok vizsgálatára is alkalmazható.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A beteg vénás injekciót kap, majd legalább 2-3 órát várni kell a felvételek elkészítésével, hogy az izotópos jelölőanyag megkötődjön. A várakozás alatt a beteg elhagyhatja az intézményt. A várakozási időben legalább 1 liternyi folyadékot kell elfogyasztani, hogy az izotóp kimosódjon a lágyrészekből. A megfelelő várakozási idő után 15-30 perc alatt felvételt készítünk, eközben mozdulatlanul kell feküdni. Egyes esetekben a radio gyógyszer beadása a gamma kamera alatt történik, és korai felvételeket is készítünk.
A vizsgálat fájdalommal nem jár, csak a vénás injekció okozhat enyhe fájdalmat.
A vizsgálat időtartama a várakozási idővel együtt 3-5 óra között van.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

A csont izotópos vizsgálata nem igényel előkészítést, nem kell éhgyomorra jönnie. Kérjük, hozzon magával 1 liternyi folyadékot, amit az injekció beadása után kell elfogyasztania.

Hogyan kérhető a vizsgálat?

A vizsgálat elvégzéséhez szakorvosi beutaló szükséges. Beutalóval érkező pácienseink vizsgálatát előjegyzés szerint végezzük, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza. Az előjegyzési idő 2–14 nap.
Az Affidea Diagnosztika központjaiban beutaló nélkül is kérhető a vizsgálat, amelyet a magánrendelések idején általában 1-3 napon belül, az árlista szerint végeznek el.

IZOTÓPOS AGYI VÉRÁTÁRAMLÁS-VIZSGÁLAT

Az izotópos agyi vérátáramlás-vizsgálatot elsősorban az agyi vérellátási zavarok kimutatására, a feledékenységgel, illetve szellemi leépüléssel járó kórképek kivizsgálására, az epilepsziás gócok és a koponyasérülés utáni állapotok kimutatására végezzük. A vizsgálat a fejfájás okainak kivizsgálására, valamint egyes pszichiátriai betegségek esetleges szervi eredetének tisztázására is alkalmas.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A nyugalmi állapotban végzett izotópos agyi vérátáramlás-vizsgálat során a beteg vénás injekciót kap, és egy kapszulát kell bevennie. Legalább 30-60 perc várakozási idő után készítjük el a felvételt, a leképezés körülbelül 25 percig tart. Minimum 2 napot kell várni a terheléses vizsgálat elvégzésével, amely a nyugalmi vizsgálattól csak annyiban tér el, hogy a radio gyógyszer beadása előtt 20 perccel vénásan gyógyszert adunk lassú infúzióban. A terheléses vizsgálat sulfonamidérzékenység esetén nem végezhető el.
A vizsgálat fájdalommal nem jár, csak a vénás injekció okozhat enyhe fájdalmat.
A vizsgálat időtartama a várakozási idővel együtt 1-1,5 óra között van.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

A vizsgálat nem igényel előkészítést, nem kell éhgyomorra jönnie.

Hogyan kérhető a vizsgálat?

A vizsgálat elvégzéséhez szakorvosi beutaló szükséges. Beutalóval érkező pácienseink vizsgálatát előjegyzés szerint végezzük, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza. Az előjegyzési idő 1–14 hét.
Az Affidea Magyarország központjaiban beutaló nélkül is kérhető a vizsgálat a magánrendelések idején, az árlista szerint, ez általában 1-4 napon belül megtörténik.

PAJZSMIRIGY-SZCINTIGRÁFIA

A pajzsmirigy izotópos vizsgálatát általában a pajzsmirigy-elváltozások természetének tisztázására végezzük. (A pajzsmirigy-ultrahangvizsgálattal vagy tapintással korábban kimutatott göbök hideg vagy forró göbök). A vizsgálat jól alkalmazható pajzsmirigyműködési zavarok, veleszületett pajzsmirigy-alulműködés, valamint bizonytalan eredetű nyaki képlet kivizsgálására, továbbá információt nyújt a pajzsmirigy méretéről is.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A beteg vénás injekciót kap, majd legalább 10 perc elteltével elkészítjük a felvételt, ami szintén 10 percig tart.
A vizsgálat fájdalommal nem jár, csak a vénás injekció okozhat enyhe fájdalmat.
A vizsgálat időtartama a várakozási idővel együtt 20-30 perc.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

A vizsgálat nem igényel előkészítést, nem kell éhgyomorra jönnie. Kérjük, hozza magával a pajzsmirigy ultrahang- és a pajzsmirigy funkciós (TSH, T3, T4) vizsgálatának eredményét.

Hogyan kérhető a vizsgálat?

A vizsgálat elvégzéséhez szakorvosi beutaló szükséges. A beutalóval érkező pácienseink vizsgálatát előjegyzés szerint végezzük, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza. Az előjegyzési idő 1-5 munkanap.
Az Affidea Magyarország központjaiban beutaló nélkül is kérhető a vizsgálat, amely a magánrendelések idején, az árlista szerint, általában 1-4 napon belül megtörténik.

NYIROKCSOMÓ-, NYIROKÚT-SZCINTIGRÁFIA

Az izotópos vizsgálatot egyes daganatos betegségekben (leggyakrabban bőr- és emlőrák esetén) alkalmazzuk az érintett terület nyirokelfolyásának kimutatására, illetve az esetleges áttétképződés szempontjából fontos őrszem nyirokcsomók kimutatására. A pontosabb műtéti eredmény elérése érdekében a módszert a műtétek előtti izotópos jelölésre is alkalmazzuk.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A nyirokcsomó, a nyirokút izotópos vizsgálata során a radio gyógyszer beadását és a gamma kamerás felvétel készítését általában a műtét előtti napon végezzük. A műtét során speciális detektorral felkeressük és azonosítjuk az esetleg aktív, azaz áttéti őrszem nyirokcsomót.
Nem tapintható emlőtumor esetén a daganat radioizotóp-vezérelt eltávolításához nyújtunk támogatást a sebésznek. A radio gyógyszert a daganat (általában bőrrák vagy emlődaganat) köré adjuk 4 helyre; nem tapintható emlőtumor esetén ultrahang vagy mammográfia vezérlésével közvetlenül a daganatba. A kimutatott őrszem nyirokcsomók vetületét a bőrön általában két irányból bőrmarkerrel megjelöljük.
A vizsgálat fájdalommal nem jár, csak a vénás injekció okozhat enyhe fájdalmat.
A korai felvételek elkészítése 30–60 percig, a késői felvételeké 10 percig tart.
A vizsgálati időpontra az előjegyzést a sebészekkel egyeztetjük.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

A vizsgálat nem igényel előkészítést, nem kell éhgyomorra jönnie.