Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

Megbízható COVID-19 SZŰRÉSEK az Affidea magánegészségügyi központjaiban

A COVID-19 fertőzésről általánosan

Jelenlegi információink szerint a légúti infekciók csupán 5%-át okozza a SARS-CoV-2. Összesen 200 féle légúti megbetegedést okozó vírust ismerünk, amelynek 40% ugyan koronavírus, de nem az új típusú. Azonban a régebbi, jól ismert koronavírusok is a jelenlegihez hasonló, de enyhébb tüneteket okozhatnak.

A COVID-19 négy fehérjéből, egy RNS szálból, valamint egy lipidburokból álló vírus. A sejtekbe jutó vírus burokban lévő fehérjéi feloldódnak, kiszabadul az RNS, majd a további folyamatokon keresztül beindul a replikáció. Az új RNS-ek köré ismét felépül a fehérjeszerkezet és a lipidburok, így számos fertőzőképes vírus jön létre. Azonban nem minden új RNS köré épül fehérjeburok, így a szabad RNS bekerül a véráramba, az orr, és a garatváladékba, így az RNS ezekből a testnedvekből kimutatható.

Milyen tesztre van szükségem?

PCR TESZT, amellyel kiváltható a karantén

A PCR teszt a legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer jelenleg. A vírus RNS-ét tudja kimutatni orr és garatváladék mintából a fertőzést követő 2-5. napon. A teszt alkalmas a tünetmentes és tünetes pácienseknél az esetleges fertőzés igazolására.
Töltse ki kérdőívünket, hogy megtudja milyen Covid-19 tesztre van szüksége!

Ellenanyag szint meghatározás

A vizsgálati módszer a vírus fertőzés hatására termelődő IgM és IgG ellenanyag kimutatásán alapul. Az IgM (korai ellenanyag) jelenleg ismereteink szerint a fertőzés követő 5-8. napon mutatható ki, az IgG (késői) a fertőzést követő 12-14. nappal kezdődően. Az IgM ellenanyag a tünetek megjelenésétől számított 3-4 héten át, az IgG valószínűleg hónapokig, esetleg évekig kimutatható a szervezetben. A teszt alkalmas lehet a tünetmentes, vagy szegényes tünetekkel bíró személynél az esetleges fertőzés igazolására, a lezajlott fertőzés igazolására, illetve az enyhe, nem COVID-19-re jellemző tünetek esetén (pl. enyhe torokfájdalom, köhécselés, nátha – láz nélkül)a fertőzés kimutatására. Javasolt továbbá a karantén időszak lejárta után, amennyiben nem történt víruskimutatására irányuló teszt, a tünetmentesen zajló fertőzés igazolására.
FONTOS! Az ellenanyag teszt nem alkalmas a hatóság által kért PCR vizsgálatok kiváltására (pl. karantén alóli felmentés vagy műtétek engedélyezése stb.).
Az ellenanyag teszt negatív eredménye nem jelenti azt, hogy a vizsgált személy nem fertőzött koronavírussal, csupán annyit, hogy ellenanyag nem mutatható ki. Ennek megfelelően a fertőzés kizárására a vizsgálat nem használható.

COVID-19 KOMBINÁLT TESZTCSOMAG, megoldás gyorsan

A kombinált teszt során, pácienseinken antigén- és az ellenanyag kimutatására alkalmas tesztet végzünk. A vizsgálati módszer alkalmas a fertőzés, valamint a fertőzés fázisának meghatározására. A tesztcsomag ugyan nem alkalmas a hatóság által kért PCR vizsgálat kiváltására, de családi látogatások (karácsonyi ünnepek) előtt, illetve a mindennapi munkahelyi és iskolai érintkezések következményeként kialakuló esetleges tünetmentes fertőzés kimutatására igen. A teszt eredménye gyorsan, mindössze 15 perc alatt kézhez vehető.

FONTOS! A kombinált tesztcsomag nem alkalmas a hatóság által kért PCR vizsgálatok kiváltására (pl. karantén alóli felmentés vagy műtét előtti kivizsgálás stb.).

Már átesett a koronavírus fertőzésen?

A COVID-19 fertőzésen átesett pácienseink számára kidolgoztunk három Post-COVID szűrőcsomagot, amelyekről bővebben itt tájékozódhat!