Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Tudni szeretné, hogy fertőzött-e? Negyed óra alatt kiderül!

Tudni szeretné, hogy fertőzött-e? Negyed óra alatt kiderül!

2022. 03. 10.

A leggyorsabban és legtöbb információt biztosítva az antigén és ellenanyag gyorsteszt kombinációval tesztelhető a COVID-19 betegség.

A közismert és hatóságilag elfogadott PCR-tesztnél jóval gyorsabb és olcsóbb megoldást nyújtanak a különböző antigén-tesztek, amelyek a vírus fehérjéjét képesek kimutatni a fertőzést követő 2-5-ik naptól. Az antigén teszteknél tesztkazettát használnak a vizsgálat helyszínén, azaz a levett orr és garatváladékot nem laborkörülmények között vizsgálják. Az egyszerhasználatos műanyag tesztkazetta segítségével elemzik ki az eredményt, amely így akár már 15 perc elteltével informál a fertőzés meglétéről. Érdemes szakavatott kezekre bízni a tesztelést és nem otthon elvégezni, mivel a rosszul levett kenet vagy a tesztelési folyamatban elkövetett hibák fals negatív eredményhez, esetleg érvénytelen teszthez vezethetnek. Nálunk a call centeren keresztül vagy itt a honlapon bárki kérhet antigén vizsgálatot ellenanyagszintvizsgálattal kombinálva. A negatív antigén tesztet az uniós COVID-igazolványban is elfogadják határátlépési szándéknál. Amennyiben a tesztelt személy antigén-tesztje pozitív lesz, akkor az ismert protokoll szerint a háziorvost kell értesíteni.

A fertőzést követően a vérből kimutathatók a szervezet által termelt védekezőmolekulák, az úgynevezett antitestek. A vírusfertőzést követő 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, 12-14 nappal pedig a késői ellenanyag, az IgG mutatható ki. Ezt használja az ellenanyagteszt, amely így informál arról, hogy a páciens mely fázisában tart a betegségnek. Ez a módszer azoknak az oltatlan személyeknek is ajánlott, akik az elmúlt hetekben, hónapokban átestek egy felsőlégúti betegségen, ugyanakkor nem tesztelték őket. Ezzel ugyanis később is megállapítható a fertőzés. A szakemberek szerint az antigén és az ellenanyag vizsgálat kombinációjának számos előnye van, hiszen ez nyújtja a legtöbb információt a betegség időbeli lefolyásával kapcsolatban. Ha az antigén teszt pozitív ugyanakkor az ellenanyag-teszt még negatív, akkor egy egészen friss megfertőződésről lehet szó. Idővel ugyanis megjelennek az ellenanyagok a szervezetben, és azok típusától függően megtudható, hogy a beteg mely szakaszában jár a betegségnek: korai/közepes/késői. Ha az antigén-teszt negatív és csak az ellenanyag mutat pozitivitást, akkor már egy régi betegségről lehet csak beszélni.

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

A pikkelysömör súlyos betegségek fokozott kockázatával jár együtt!

2022. 07. 19. elolvasom

50 év felett a vastagbélrák bárkinél előfordulhat

2022. 05. 31. elolvasom

Pollenallergia – gyakorlati tanácsok a tünetek csökkentésére

2022. 08. 26. elolvasom

Megosztás