Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Mit jelent az ellenanyagszintmérés és miért fontos?

Mit jelent az ellenanyagszintmérés és miért fontos?

2022. 03. 30.

Mind többször hallani az ellenanyagszintmérést a koronavírus okozta megbetegedések kapcsán. Ez a vizsgálat a legbiztosabb módja a védettség fokának megállapításához.

Az ellenanyagszintmérés egy olyan speciális vizsgálat, mely megmutatja, hogy a COVID fertőzés vagy a vakcina hatására milyen mennyiségben található ún. ellenanyag a páciens szervezetében. A vizsgálat elvégezésének több oka is lehet. Egyrészt a szakemberek szerint az emberek jelentős része úgy esik át a COVID betegségen, hogy – tünetek híján – észre sem veszi. Az ő számukra a védettségi igazolás megszerzéséhez kiváló alapot nyújt a teszt eredménye. Másrészt a vakcináción korábban átesettek esetében a vizsgálat láthatóvá teszi az oltás hatására kialakult ellenanyagszint aktuális értékét. A vizsgálatot vénás vérből végzik egy bonyolultabb laboreljárással, amelynek a végén megadják, hogy az adott ellenanyagszint eléri-e a megadott határértéket, ez a referencia határérték labortól és vizsgálati módszertől változhat

Ki kérheti el a vizsgálatot?

Az ellenanyagszintmérés alsó korhatára 16 év, ám 18 év alatt csak szülői engedéllyel végezhető el. A teszt nem végezhető el olyan betegeken, akik a COVID fertőzés tüneteit (szaglás vagy ízlelésvesztés, nehezített légzés, fulladás, láz, száraz köhögés, hasmenés, hányás, gyengeség, zavartság, fejfájás) mutatják. Az Affidea Magyarország a levett vérmintából – laborkapacitás függvényében – 24 órán belül állít ki eredményt, ám az esetleges fertőzési hullámok felfutásakor ez az időintervallum némileg hosszabbodhat.

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

A daganatok a pandémia idején sem várnak

2022. 05. 18. elolvasom

Nem a szűréstől, az infarktustól kell tartani!

2022. 09. 29. elolvasom

Október 20 – a Csontritkulás Világnapja!

2021. 10. 13. elolvasom

Megosztás