Időpontfoglalás Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Megnőtt a tüdő CT-vizsgálatok száma a világjárvány alatt

Megnőtt a tüdő CT-vizsgálatok száma a világjárvány alatt

2022. 03. 10.

A COVID fertőzésen átesett páciensek esetében igen fontos a tüdő állapotának feltérképezése, mely legkönnyebben CT-vizsgálattal lehetséges. Az Affidea Magyarország ilyen esetekben a low-dose (alacsonydózisú) mellkas CT-vizsgálatot javasolja.

Mára kialakult az ajánlás, mely maghatározza milyen időközönként kell a post-COVID betegek tüdejének állapotát, esetleges elváltozásait ellenőrizni. A vizsgálat leghatékonyabb eszköze a mellkas CT, hiszen ez adja a legteljesebb képet a légzőszervekről. Mivel a betegség hatására kialakult problémák még huzamosabb ideig fennállnak, így a CT-vizsgálatokat visszatérő jelleggel, meghatározott időszakonként érdemes végezni.

A COVID gyógyítás egyik leghatékonyabb segítője a CT

A kórházi ellátásra szoruló COVID betegek vizsgálatának alapvető része a tüdő- vagy mellkas CT, mely képet ad a tüdő károsodásának mértékéről és arról is, hogy a páciens a COVID fertőzés melyik szakaszában jár éppen. A kiváló képfelvételek mellett a CT-vizsgálat használatát az is indokolja, hogy a PCR tesztek eredményére (a betegek számától függően) akár több napot is várni kell, míg a CT vizsgálat azonnal értékelhető eredményt ad.

Mi a mellkas CT vizsgálat menete?

A CT-kép sokat változik attól függően, hogy a beteg a fertőzésnek milyen stádiumában van. Az eleinte negatív eredmény után többnyire láthatóvá válik az ún. tejüveghomály, mely a COVID betegek mellkas CT felvételein az egyik legjellemzőbb tünet. Ez először a szélein kezd látszani, majd fokozatosan átterjedhet a szerv minden részére. A későbbiekben a gyulladás miatt egy igen különös kép (crazy paving) jelentkezik és ebből jönnek létre a heges kötések. Mivel ezek a hegek csak igen lassan vagy egyáltalán nem gyógyulnak, így a betegek folyamatosan ismétlődő mellkas CT-vizsgálata indokolt.

Nagyon nem mindegy, hogy mekkora terhelést jelent a vizsgálat!

Noha a CT-vizsgálat igen nagy segítség a COVID utókezelésben, maga a vizsgálat bizonyos sugárterheléssel jár. Az ismétlődő felvételkészítés miatt fontos, hogy ez a terhelés a lehető legkisebb legyen. Az Affidea Magyarország által alkalmazott low dose (alacsonydózisú) CT-vizsgálat sugárterhelése egy hosszabbtávú repülőútéval egyezik meg. A sugárdózis ilyen tudatos használatát az Európai Radiológus társaság ötcsillagos Eurosafe Imaging minősítéssel ismerte el. A 2013 óta fejlesztett protokoll 25-60 százalékkal mérsékeli a CT-vizsgálat okozta sugárterhelést, mindezt a vizsgálat alatt készített kép minőségromlása nélkül.

Nem csak a kórházban kezelt COVID betegeknél fontos

Azok számára, akik a COVID betegség következtében kórházba kerültek, a kezelő orvos kötelezően előírja a CT-vizsgálatokat a kontroll részeként. Azonban a CT magánrendelés felkeresése abban az esetben is ajánlott, ha a betegség nem igényelt kórházi kezelést, ám a tünetek hosszabb idő után is tapasztalhatók. A fertőzés ugyanis számtalan olyan szövődménnyel járhat melyet legegyszerűbben mellkas CT-vizsgálattal lehet kimutatni. Az Affidea post-COVID szűréseinek a kardiológiai és laborvizsgálatok mellett a low dose mellkas CT is szerves része.

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Volford Gábor, radiológus szakorvos.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Korai stádiumban nincsenek a vastagbélráknak tünetei!

2022. 03. 10. elolvasom

Évente 7 millió képalkotó diagnosztikai vizsgálat zajlik hazánkban

2022. 05. 18. elolvasom

A tüdőrákban elhunytak száma szűrővizsgálatokkal csökkenthető!

2022. 03. 22. elolvasom

Megosztás