Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Még nem biztosan egészséges, aki legyőzte a COVID fertőzést!

Még nem biztosan egészséges, aki legyőzte a COVID fertőzést!

2022. 05. 21.

A COVID fertőzés elmúlása után a betegek nagy részénél alakulnak ki szövődmények vagy Post-COVID tünetek. Ezektől olyanok is szenvednek, akiknek a betegség alatt semmilyen szerve sem károsodott.

Az Affidea Magyarország is észlelte, hogy a pandémia egyik következményeként komoly mértékben megnőtt a COVID fertőzés hosszútávú tüneteitől szenvedő betegek száma. A betegség elsősorban a tüdőt támadja meg, és az igen súlyos kétoldali tüdőgyulladás nyomán gyakran lép fel hegesedés. Ennek következtében akár fél év múlva is nehezített lehet a légzés és csökkent lehet a fizikai teljesítőképesség. Szintén sűrűn előforduló szövődmények a különböző szív- és érrendszeri problémák, mint a magas vérnyomás vagy a szívizom gyulladása, melyek gyakorta a fertőzés elmúlása nyomán sem mutatnak javulást. Azoknál a betegeknél, akik kórházi ellátásra szorulnak, a szívizomkárosodás minden negyedik esetben fellép.

Egy kínai tanulmány rámutatott, hogy a fertőzésen átesettek körében minden harmadik embert érint valamilyen idegrendszeri károsodás. Ismert tünet a szaglás és ízérzés elvesztése és különböző légutakat érintő tünetek. Ezek hónapokig, sőt akár egy fél évig is tapasztalhatók a gyógyulást követően. Hasonlóan makacs tünetegyüttes a fáradtság és a gyengeség, mely gyakran párosul a különböző testtájak érzéketlenségével, fejfájással. Magyarországon is tapasztalható volt a járvány lefutásával egy időben, hogy az emberek növekvő számban élik át ezeket a Post-COVID tüneteket és szövődményeket, melyekkel egyre gyakrabban fordulnak orvoshoz. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nem érdemes közvetlenül a gyógyulást követő napokban felkeresni az orvost.

Gyakorta fordul elő, hogy a tünetek néhány hét alatt maguktól is elmúlnak, így az első orvoslátogatással érdemes legalább 2-3 hetet várni. A neurólogiai tünetek esetében még ennél is több idő telhet el a teljes tünetmentességig. Azonban a fent említett várakozási idő lejárta után – amennyiben a tünetek nem enyhülnek – szánjunk időt a teljes kivizsgálásra

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

COVID-tüdő – még fél év múltán is kimutathatók az elváltozások

2022. 03. 10. elolvasom

Bemutatkozik a PCR-teszt

2022. 03. 10. elolvasom

Ezt kell tudni a vérvételről és a laboreredményekről!

2023. 07. 04. elolvasom

Megosztás