Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Korai stádiumban nincsenek a vastagbélráknak tünetei!

Korai stádiumban nincsenek a vastagbélráknak tünetei!

2022. 03. 10.

A COVID-19 járvány miatt nagyon sok szűrővizsgálat késik, így több ezer vastagbélrákos beteg lehet a pandémia másodlagos áldozata! A vastagbélrák korai stádiumban nem jár tünetekkel, amikor azok jelentkeznek, már sokszor késő van. Ezért nagyon fontos a vastagbélrák és a végbélrák szűrése.

Az elmúlt két évben készült vizsgálatok kimutatták, hogy az újonnan felfedezett daganatos betegségek száma egyre kevesebb a világjárvány kezdete óta. Ez azzal magyarázható, hogy a rosszindulatú daganatos betegségek korai felismerésére irányuló szűrővizsgálatokat és az éves rutin eljárásokat is késve, vagy egyáltalán nem végzik el. Egy modell becslése szerint – melyet az USA National Cancer Institute készített – a koronavírus világjárvány nem csak a fertőzöttek életét veszélyezteti, de plusz 10 ezer ember haláláért lesz felelős az elkövetkező évtizedben a túl későn elvégzett emlő-, és vastagbélrák vizsgálatok miatt. Sok esetben a betegségre már csak olyan stádiumban derül fény, amikor már nagyon nehéz lesz segíteni a betegeken.

Tény, hogy jelenleg a rosszindulatú daganatok kiszűrése nem tartozik emberek legfontosabbnak tartott feladatai közé. De pont eljött az idő arra, hogy elvégeztessük az elhalasztott, de szükséges vizsgálatokat. Ne feledje senki, hogy a vastagbélrák vagy a végbélrák tünetei korai stádiumban tulajdonképpen nem léteznek. Amikor a vastag- és végbélben elindulnak a kóros folyamatok, akkor maga a páciens ebből még nem érez semmit. A daganatot megelőző polipokat csak endoszkópos rákszűrő vizsgálattal lehet diagnosztizálni. Itt az Affidea Gasztroenterológiai Központjában működik az ország egyik legmodernebb endoszkópja, amely minden eddigi eszköznél hatékonyabban szűri a lehetséges elváltozásokat.

Kinek ajánlott szűrésre menni? Mivel a korai vastagbélrákot megelőző állapotok nem járnak tünetekkel, ezért minden 50 év feletti embernek szűrésre kell mennie. De melyek vajon a vastagbélrák tünetei, amelyek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni? Ilyen tünet a székletben tapasztalt vér vagy váladékozás, a megmagyarázhatatlan fogyás, a fájdalom, a székletürítés indokolatlan változásai, tartós köhögés. Ha ilyen panaszokat tapasztal, akkor nem szabad késlekedni, mert ez befolyásolhatja a betegség sikeres gyógyítását és a hosszú távú életkilátásokat. Léteznek olyan személyek, akik fokozott rizikócsoportba tartoznak, ha például valakinek a közvetlen családtagjainál előfordult gyomor vagy bélrendszeri rosszindulatú daganat azok a családok, akkor az érintett beteg életkoránál 10 évvel korábban kell elkezdeni a szűrést a hozzátartozóknál.

Mindenkinek elemi érdeke, hogy a COVID-19 járvány miatt ne halasztódjanak el vizsgálatok. Itt, az Affidea Gasztroenterológiai Központban minden pácienst biztonságos környezet vár: az itt dolgozók már felvették a szükséges védőoltásokat, az átlagosnál sokkal nagyobbak a légterek, folyamatos a levegőáramlás, illetve központi légszűrés működik. A személyzet a vizsgálat során teljes védőfelszerelést használ, mely a páciensek és a saját egészségvédelmüket is szolgálja. Egyik páciensünk, Kern Lajosné nyugdíjas gyógyszerész így értékelte a nálunk végzett vizsgálatát: „2005 óta járok vastagbéltükrözésre, így már volt tapasztalatom más egészségügyi intézményekkel is. Nagyon örülök, hogy most az Affideát választottam, mert itt teljesen biztonságban éreztem magam a koronavírus fertőzéstől, ráadásul a legmodernebb gépeket használják. Az altatási folyamatról, a vizsgálatról, az ott töltött időről, a személyzetről és a kényelmes ágyról is csak pozitívan tudok mesélni. Ez egy kiváló létesítmény mindazoknak, akik fájdalommentesen, kényelmes körülmények között szeretnék a kolonoszkópiát megcsináltatni.”

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Sike Róbert, belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos.

További cikkeink

Az ételallergia és az ételintolerancia nem ugyanaz!

2023. 04. 08. elolvasom

A forró gőz csak súlyosbítja a hurutos köhögést!

2023. 02. 28. elolvasom

Ezt kell tudni a vérvételről és a laboreredményekről!

2023. 07. 04. elolvasom

Megosztás