Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Ilyen egy CT-vizsgálat menete!

Ilyen egy CT-vizsgálat menete!

2022. 03. 10.

Tudta, hogy ma már egy alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálat sugárterhelése kevesebb, mint egy tengerentúli repülőúté? Akár hasi CT akár koponya CT-vizsgálatra van szüksége, érdemes a legkisebb sugárterheléssel járó vizsgálatokat választani. Tudjon meg többet a CT-vizsgálatokról!

A CT-vizsgálat az egyik legelterjedtebb képalkotó eljárás az egészségügyben

A komputertomográfiai (CT) vizsgálatok forradalmasították az orvostudományt és manapság az egyik leggyakoribb képalkotó eljárásnak számítanak az egészségügyben. Mint ismeretes a CT-berendezés működése a röntgensugárzás elvén alapul. A CT gép egy röntgensugárnyaláb segítségével sok-sok szeletben világítja át a kijelölt testrészt, ebből rajzolódik ki számítógép segítségével az adott szerv pontos, belső képe. A CT-vizsgálatok többféle céllal készülhetnek, egyrészt felismerhetők különböző daganatos elváltozások a belső szervekben, informál a fejlődési rendellenességekről, az esetleges deformitásokról, baleseteknél a sérülések pontos helyéről és módjáról. Manapság olyannyira elterjedt a CT-vizsgálatok használata az orvoslás során, hogy a páciensek egészségügyi sugárterhelésének már több, mint a fele a CT-vizsgálatokból származik. Emiatt nagyon sok ember tart a röntgensugártól és annak káros hatásaitól, pedig ma már léteznek olyan egészségügyi központok, amelyek külön figyelmet szentelnek a sugárterhelés csökkentésének. Mi, itt az Affidea Magyarországnál nagyon fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkevésbé terheljük a hozzánk forduló páciensek szervezetét. Évek óta dolgozunk azon, hogy optimalizáljuk a CT gépeink sugárterhelését, ezzel a munkával pedig az országban egyedüliként elnyertük az Európai Radiológus Társaság ötcsillagos sugárterhelés csökkentési minősítését.

Magyarországon egyedüliként ötcsillagos minősítéssel rendelkezünk a sugárterhelés csökkentése terén

A vállalatunk immár 8 éve fejleszti azt a módszert, amellyel sikerült a CT-vizsgálatok sugárterhelését 25-60%-kal csökkenteni. A folyamat során több szempontot is figyelembe kell venni,egyrészt el kell kerülni, hogy a betegeket túlzott sugárterhelésnek tegyük ki, másrészt olyan képminőséget kell elérni, amely diagnosztikai célra tökéletesen alkalmas. Ma már elmondható, hogy a röntgen elven működő orvosi radiológia elenyésző sugárterheléssel működik, így nem kell félni a betegeknek. Ezt jól példázza, ha megnézzük a daganatos betegségek rizikótényezőit: egy káros szenvedélyektől mentes, átlagos életet élő embernek 25% esélye van arra, hogy élete során daganatos megbetegedése alakuljon ki. Ez az esély egy dohányos, alkoholfogyasztó, keveset mozgó személynél már 60%-kal növekedik, ugyanakkor egy alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálat kapcsán kockázati szám csupán 0,008%-kal nő.

Ez a CT-vizsgálat menete

Az Affideánál minden esetben törekszünk arra, hogy a pácienseink minden információt megkapjanak az általuk igénybe vett CT-vizsgálat előtt. Attól függően, hogy pontosan mely testrész vizsgálatát kell elvégezni, a felkészülés is többféle módon történik. Általánosságban elmondható, hogy bárkinél alkalmazható a CT képalkotó eljárás, ugyanakkor gyermekeknél és várandós nőknél csak igen indokolt esetben végzik el a sugárterhelés miatt. A komputertomográf egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlítható, ebben mozog egy asztal, amelyen a páciens fekszik a vizsgálat idején. Maga a vizsgálat a kiválasztott testrésztől függően 10-20 percig tarthat, ez alatt egyáltalán nem szabad mozogni és előfordulhat, hogy bizonyos időközönként a légvételt is abba kell hagyni. A képminőség kontrasztanyag nélkül is megfelelő, de előfordul, hogy a diagnózis pontosabb felállításához kontrasztanyagot is adunk intravénásan vagy szájon keresztül. A vénás jódtartalmú készítmény beadáskor néhány másodpercig keserű szájízt, melegségérzetet, vizelési ingert okozhat. Ezen kívül a hasi, kismedencei vizsgálatokat kell kiemelni, mivel ezeknél a vizsgálat előtti egy-másfél órában szintén kontrasztanyagot, egy speciális folyadékot kell elfogyasztani lassan kortyolgatva, ez a belek jobb elkülönítését szolgálja.

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Az Affidea egyedüli magánegészségügyi szolgáltatóként támogatja a hazai radiológus képzést!

2021. 01. 14. elolvasom

A hosszú home office-t a gerincünk bánja

2021. 09. 13. elolvasom

Ilyen emésztési panaszokat okoz a stressz

2022. 05. 21. elolvasom

Megosztás