Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Allergia vagy COVID? – Hogyan ismerhető fel?

Allergia vagy COVID? – Hogyan ismerhető fel?

2022. 03. 30.

A COVID-19 egyes variánsainak tünetegyüttese eltér az eredeti megbetegedésnél tapasztalttól. A világjárvány első évében ismert szaglással és ízleléssel kapcsolatos panaszok, a láz, a légszomj ritkábbá váltak, 2021-ben és 2022-ben már inkább a felsőlégutak hurutos megbetegedéseire és az allergiára jellemző tünetek a leggyakoribbak. A COVID fertőzést nehezebb megkülönböztetni az allergiától és az egyéb felsőlégúti betegségektől.

A szaglástréning segíthet, ha eltűnnek az illatok

A 2020-as hullámok egyik jellemző tünete volt a fertőződés után a szaglás csökkenése vagy teljes megszűnése, mely a betegek nagyjából kétharmadát érintette. A vírus a szaglóhámhoz kötődött és ezáltal blokkolta a szagok érzékeléséért felelős ún. ACE 2 receptorokat, melyek ezen a területen koncentrálódnak. Ez a tipikus tünet általában néhány hét alatt magától megszűnt, mivel a szervezet a károsodást szenvedő szaglóidegsejteket magától pótolja. Ritkább esetben (nagyjából a betegek harmadánál) a probléma még három hónappal később is fennállt, sőt néhány páciens fél év után sem nyerte vissza a szaglását. Ám a gyógyultak esetében is gyakran lépett fel a parozmia, ami torzszaglást, illattévesztést jelent. Amennyiben a szagláscsökkenés tartós vagy kialakul a szagtévesztés, úgy érdemes szaglásvizsgálat majd egy ún. szaglástréning elvégzése. Ez utóbbi a szaglópálya és a szaglóhám regenerációját elősegítő terápiát takarja. A 12 hetes kúra folyamán a páciensek naponta két alkalommal, négy alapillatot szippantanak be, tíz alkalommal. A terápia régebben fennálló és más okból (trauma, idoptiás, megbetegedés, stb.) kialakult szagláscsökkenés esetében is hatékonyan alkalmazható.

COVID vagy allergia? – így lehet megkülönböztetni

A 2021 őszétől kezdve a legjellemzőbb tünetek már inkább az allergiára vagy a megfázásra emlékeztetnek. A legtöbben tüsszögésre, orrfolyásra panaszkodnak, de nem ritka a köhögés és a könnyezés sem. Ezek a tünetek könnyen összetéveszthetők az allergia esetében tapasztaltakkal. Abban az esetben azonban, ha a családban és a betegnél korábban nem fordult elő allergiás megbetegedés, érdemes tesztet végezni. Ha a fenti tünetek mellett láz, végtagfájdalom, szaglás- és ízérzés vesztés is fellép, már valószínűsíthető a COVID fertőzés. Az antigén és PCR tesztek segítenek azonosítani a koronavírus okozta fertőzést, míg bőrön végzett Prick-teszttel az allergia állapítható. Utóbbit tünetmentes állapotban végzik csak el, amikor a páciens antihisztamint sem szed. Az Affidea Magyarországnál a Prick-teszt 5 éves kortól kérhető.

Az allergiások könnyebben kapják el a COVID fertőzést?

Az allergia ma a magyar lakosság negyedét érinti. Az allergiás náthát epigenetikai tényezők mellett többnyire pollenek otthoni allergén anyagok okozzák. Ennek megfelelően a tünetek egész évben jelentkezhetnek – többek között – az otthoni por, állatiszőr, poratkák vagy éppen penészgomba miatt, míg tavasszal és nyáron a különböző pollenek is kiválthatják őket. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az allergiás pácienseket nem sújtotta jobban a COVID, mint a többi embert. Ennek egyik oka az lehetett, hogy a második-harmadik hullám elsősorban az idősebbeket érintette, míg az allergiás nátha inkább a fiatalabb korosztályra jellemző. Ők gyakran tünetmentesen estek át a betegségen vagy a szaglás elvesztése jelezte a kór jelenlétét. Ugyanakkor a védőoltás természetesen az allergiások számára is javasolt. Fontos azonban, hogy túlérzékenység esetén ezt inkább olyan oltóponton érdemes felvenni, ahol intenzív osztály is rendelkezésre áll.

Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy klinikánk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Krasznai Magda, fül-orr-gégész szakorvos.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Radiológia a történelem szolgálatában

2022. 06. 23. elolvasom

Így lesz a karácsonyunk biztonságos!

2021. 12. 13. elolvasom

Új beruházások és magasabb fokozatra kapcsolt digitalizáció a pandémia idején

2021. 03. 14. elolvasom

Megosztás