Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat +36 1 803 6464

2021-11-22Radiológia világnapja, november 8.

A hazánkban Radiográfiai Világnapként számon tartott, évente megrendezett esemény, a World Radiography Day a röntgensugárzás felfedezésének napján hivatott felhívni a figyelmet a szakterületre, mint hivatásra, illetve annak modern betegellátásban betöltött diagnosztikai és terápiás szerepére.

A radiológia az orvostudomány képalkotó eljárásokkal foglalkozó szakterülete. A képalkotás folyamán valamilyen fizikai jelenség felhasználásával látható képet hoznak létre az élő szervezet belsejének alak- és működésbeli viszonyairól. A radiológiai eljárások jellemzően diagnosztikai célúak, azonban egyre inkább előtérbe kerül terápiás célú alkalmazásuk is.

A radiológiai eljárások bővebb köre több önálló szakterületet képez, amelyek munkáját számos további szakma igénybe veszi. A hagyományosan radiológus által végzett ellátások (pl. röntgen, ultrahang, CT, MRI) mellett olyan társszakmákban is szükséges képalkotó vizsgálatokat végezni, mint a sugárterápia vagy az izotópdiagnosztika.

Fontos tehát kiemelni, hogy a radiológiai ellátás is minden esetben csapatmunka, amelyben a megfelelő eljárást kezdeményező szakorvosok és a radiológusok mellett a képalkotó szakasszisztensek, illetve fizikusok, informatikusok, adminisztrátorok közreműködése egyaránt elengedhetetlen a biztonságos, szakszerű, hatékony egészségügyi szolgáltatás nyújtásához.

Az elmúlt évtizedekben tapasztalható technológiai fejlődésnek köszönhetően a radiológiai eljárások precízebbé, pontosabbá váltak, a leletezés távolból, az orvos közvetlen jelenléte nélkül is lehetséges, és több új, speciális szaktudást igénylő szakterület jött létre.

Az Affidea Magyarország 30 éves tapasztalattal rendelkezik a képalkotó diagnosztika területén. A legmodernebb technikát képviselő eszközparkja és elhivatott orvosai együttesen dolgoznak azért, hogy a páciensek, partnerek munkavállalói és családtagjaik gyógyuláshoz vezető útja a lehető legkönnyebb, leggyorsabb és leghatékonyabb legyen.