Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat +36 1 803 6464

2021-08-24Nyaraláskor is védjük bőrünket a leégéstől, hogy megelőzzük a melanomát!

A bőrünk egy nagyon sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, a bőr testünk legnagyobb szerve és az egyik legnagyobb érzékszervünk is. A bőr betegségei amellett, hogy kellemetlenek, jól láthatóak és feltűnőek is, nemcsak egészségi-, hanem esztétikai- és lelki problémát is jelenthetnek. A bőrgyógyászati betegségek kezelésében mára az orvostudomány nagy eredményeket ért el, egyre több bőrbetegség már kezelhető, illetve gyógyítható.

A bőrelváltozások jelentős része sajnos a késői stádiumban kerül felismerésre, mert nem okoz panaszt továbbá rejtett régiókban helyezkednek el pl.: hajlatok, talp, fejbőr, genitális régiókban.
A bőrünkön kialakuló betegségek nagy része könnyen észrevehető és emiatt, bőrgyógyász orvost szükséges felkeresni. Ezek lehetnek hevenyen kialakuló, sokszor szubjektív panasszal is kísért bőrbetegségek (pl. csípés, allergiás bőrbetegségek, mint az ekcéma, csalánkiütés vagy fertőzések, bakteriális, gombás és vírus fertőzés), és lehetnek krónikus, évek óta fennálló bőrtünetek, mint pl. a pikkelysömör, ekcéma.
A bőr függeléke a haj. A hajhullás, hajciklus zavar hátterében legtöbb esetben belső kiváltó okok állnak, melynek kivizsgálása ezért nagyon fontos. Bizonyos belgyógyászati betegségek esetében is előfordulhat bőrelváltozás pl.: bélbetegségek, cukorbetegség, hormonális betegségeknek számos bőrtünete lehet.

A bőr eredetű daganatok ma Magyarországon a nyolcadik leggyakoribb daganatok közé tartoznak. Évente 1500-1700 új megbetegedést diagnosztizálnak. Az újonnan kialakult bőrdaganatok 2/3 a napsugarak káros hatásaira vezethető vissza a folyamatosan erősödő UV-A és UV-B sugárzás miatt valószínűsíthető, hogy tovább fog emelkedni a megbetegedők száma. A korai áttétképződés miatt a betegség kezdeti fázisban történtő diagnosztizálása életmentő lehet.

Az emberi szervezetben kialakuló összes daganatos betegség közül az egyik legrosszabb indulatú a melanoma. Gyakorisága a fehér bőrű népesség körében drámaian növekszik, az összes emberi daganat típus közül a leggyorsabban. A melanoma kialakulhat régóta meglevő anyajegyből, de jelentős részben olyan bőrterületen keletkezik, ahol korábban nem volt anyajegy. Ilyenkor azonban a kezdeti időszakban az anyajegyektől kell elkülöníteni, mely gyakran igen nehéz feladat.

Javasoljuk, hogy mindenki évente minimum egyszer a nyár végén vegyen rész teljeskörű bőrgyógyászati szűrésen, melynek célja, hogy a vizsgálat során minél koraibb stádiumban kerüljenek felismerésre a bőr eredetű megbetegedések.

A szűrés során anamnézis-felvétel, fizikális vizsgálat történik, melynek során a bőrgyógyász egy speciális készülék (dermatoscop) segítségével átvizsgálja a bőrön lévő elváltozásokat, melyek ezen betegség kialakulására utalhatnak.

Dr. Nagy Magdolna, bőrgyógyász