Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat +36 1 803 6464

2021-08-24Fiatalok Világnapja, augusztus 12.

Az ENSZ közgyűlése 1999-ben augusztus 12-ét a fiatalok nemzetközi napjának nevezte ki.

Az ünnep célja, hogy a fiatalok is kapjanak egy olyan napot, amikor felhívhatják a figyelmet a társadalomban elfoglalt szerepükre, jogaikra, kötelességeikre, valamint a nehézségekre, amelyekkel a mai társadalomban találkoznak. A fiatalok nagyon fontos szerepet töltenek be a társadalomban, egy hajót alkotnak, amely fenntartja az időseket és az iskoláskorúakat.
Ahhoz azonban, hogy a következő nemzedék a lehető legjobban építhesse saját és az egész társadalom jövőjét, kulcsfontosságú az egészség. A fiatalkorban rögzülő életmód, az egészségmegtartási és prevenciós szokások hosszú távon fejtik ki hatásukat, ezért kell már a kezdetektől nagy figyelmet szentelni arra, milyen mintákat lát és sajátít el a jövő nemzedéke.

Az ENSZ Közgyűlés 1999-ben határozta el, hogy külön világnappal hívja fel a figyelmet a fiatalokra. Nem csupán a terveikre, cselekedeteikre, mondandójukra kell nagyobb tekintettel lenni, hanem az olyan elemi dolgokra is, mint az egészségük. Ennek elhanyagolása, a szűrővizsgálatok kihagyása, az egészségügyi panaszok figyelmen kívül hagyása komoly következményekkel járhatnak, hosszú távon az egész társadalmat érintő problémákat okozhatnak.

„A szülőknek, tanároknak és felnőtteknek nagy a felelőssége, ők azok ugyanis, akiknek példáját követik, viselkedésformáit átveszik a fiatalok. Ha ők egészségtudatos magatartást mutatnak, rendszeresen részt vesznek a korosztályuk és egészségi állapotuk alapján ajánlott szűrővizsgálatokon, akkor ez a gyerekek számára is természetes rutinná válik majd. Hosszú távon így maguk is egészségtudatos felnőttek lesznek, akik idős korban is szem előtt tartják majd az egészségügyi ellenőrzéseket” – Leitner György, az Affidea Magyarország ügyvezető igazgatója.