Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

2022-05-27Az Európai Elhízás Elleni Nap, május 22-e.

A túlsúlyt sokszor ráfogjuk a genetikai tényezőkre ezzel nyugtatva magunkat, hiszen már esetleg szüleink és nagyszüleink is ezzel a problémával küzdöttek. Azonban a legtöbb esetben az elhízásunk hátterében a helytelen, rostszegény táplálkozás, folyadékbeviteli szokások és a mozgásszegény életmód áll. Ezeken túl, az elmúlt évben megváltozott a „megszokott” élethelyzetünk és ez sem könnyítette meg a családok és egyedülállók helyzetét az étkezések tekintetében sem. A stressz, a hosszabb – emberi kapcsolatok nélküli – egyedüllét, pszichikai terhek könnyen okozhattak és okoznak túlevést, bánatevést.

A legfrissebb felmérések szerint az európai tizenévesek csaknem harmada túlsúlyos vagy elhízott, tízből hat érintett pedig felnőttként is súlytöbblettel küzd. A gyermekkori elhízás ráadásul súlyos egészségügyi kockázatokkal jár: esetükben 30 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedés, mint azoknál, akik csak felnőttkorban küzdenek plusz kilókkal.

Amennyiben valakinél már kialakult a betegség utóbbi típusa, az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és a fogyás hozzájárulhat az életminőség javításához, valamint a betegség kordában tartásához. Sokaknál azonban nem elég az ilyen jellegű odafigyelés, így a betegek terápiás kezelésre szorulnak az optimális anyagcsere kontroll elérése érdekében.

Az OECD adatai alapján az európai országok közül Magyarországot kifejezetten érinti ez a probléma: a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Sajnos a társadalom többi tagja a túlsúlyos emberekről legtöbbször úgy gondolja, hogy ’csupán’ nem megfelelő az életmódjuk vagy túl sokat esznek és lusták a rendszeres mozgáshoz. Az ilyen előítéletek csak tovább nehezítik az érintettek életét és azt, hogy megtegyék az első lépéseket a testsúlyuk csökkentése felé.

A túlsúly és az elhízás rengeteg megbetegedés melegágya. Sosincs késő tenni ellene, hogy a plusz kilók ne nehezítsék meg mindennapjainkat. A hangsúly a tudatosságon van, hogy ismerjük és kézben tartsuk saját egészségünket. Ebben is segít az Affidea Magyarország pácienseinek és partnereinek egyaránt. Egészségközpontjainkban elérhető kiváló szakembereink, tanácsadóink, valamint egyénre szabott táplálkozási és életmód-tanácsaink révén, valamint partnereink székhelyén és igény szerint kitelepüléssel is támogatja mindazokat, akik szeretnének változtatni táplálkozási szokásain, életmódjukon.