Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

2022-01-202022 legyen az egészségügyi szűrések éve!

Új esztendő kezdetén sokan fogadkoznak, hogy egészségesebb életet élnek. Ehhez azonban hozzátartozik az is, hogy elvégeztetjük az ajánlott szűrővizsgálatokat. A szakértők szerint ugyanis az időben diagnosztizált, még kevésbé súlyos betegségeket sokkal könnyebb gyógyítani.

Magyarországon jelenleg a legtöbb ember haláláért a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rosszindulatú daganatos elváltozások felelősek. Több ezren szenvednek el infarktust vagy agyvérzést, holott az esetleges rizikófaktorok kiszűrésével és ezek kezelésével a fatális történések megelőzhetők lennének. A kardiovaszkuláris szűrővizsgálat általában a belgyógyász vagy kardiológus feladata: ilyenkor készül egy nagy labor (például: húgysavszint, vércukorszint, vérzsírok szintje stb.), ezt kiegészítik terheléses és nyugalmi EKG-val, vérnyomás ellenőrzéssel, szív-ultrahanggal és indokolt esetben egyéb célzott vizsgálatokkal. Mivel a helytelen életmód (elhízás, alkoholfogyasztás és dohányzás) már 40 éves kor körül érezteti hatását, így efölött az általános szív- és érrendszeri szűrés évente javasolt. Ha valaki nemrégiben átesett a COVID-19 fertőzésen, akkor különösen indokolt kardiológiai szűrésen részt vennie, a vírus ugyanis számos szív- és érrendszeri szövődményt hozhat létre.

A korábban említett daganatos betegségek szűréséről sem szabad elfeledkezni, különösen akkor, ha a családban előfordult már ilyen megbetegedés. Évente körülbelül 18000 magyar embert diagnosztizálnak bőrrákkal, amelynek szűrése 35-40 éves kortól javasolt bőrgyógyászati vizsgálat keretében. A második leggyakoribb ráktípus, a tüdődaganat több, mint 10000 főt érint minden esztendőben, a szűrés itt nem kor függvénye, hanem elsősorban a dohányosoknak ajánlott. A harmadik helyen a gyakorisági listában a férfiaknál a prosztata rosszindulatú daganata áll évi 4600 esettel, ezt az urológiai szakrendeléseken manuális vizsgálattal és laborvizsgálattal szűrik, amely kiegészíthető ultrahanggal is, illetve MRI-vel is szükség esetén. Az emlőrákot évente körülbelül 8400 hölgynél diagnosztizálják, szűrési alapmódszere a röntgenmammográfia.

Az Affidea Magyarország különböző szűrővizsgálatairól itt tájékozódhat: