Állapotfelmérés dohányosoknak

 
 


A daganat okozta halálozások 25%-áért a tüdőrák felelős, melynek egyik kiváltó oka az aktív és passzív dohányzás egyaránt. Az aktív dohányosok esetén tizenötször, míg a passzív dohányosok körében két és félszer gyakoribb a betegség, mint nemdohányzó társaiknál. A betegségben szenvedő férfiak 85-90%-a, a nők 60-70%-a dohányos. A dohányzás a tüdőrák mellett az érszűkület, a szívinfarktus, a lábakban fellépő vérellátási zavarok és a stroke okozója, ezek gyakorisága nagyobb, mint a nemdohányzóknál.
Dohányzás esetén a leghatékonyabb szűrővizsgálat az artériák állapotának megítélésére és az agyi vérkeringés vizsgálatára a nyaki ér color Doppler ultrahang vizsgálata. Dohányzás esetén a tüdő állapotának vizsgálatára a low-dose (alacsony sugárdózisú) mellkas CT-vizsgálat a legalkalmasabb, amely segítségével a röntgen vizsgálathoz képest sokkal nagyobb eséllyel szűrhetők ki és fedezhetők fel a tüdő daganatos megbetegedései. Az alacsony sugárdózisú mellkas CT-vizsgálat, egy olyan vizsgálat, ami az eredeti sugárdózis 1/3 részével készül, a tüdőszövetre koncentrálva. A vizsgálat során egyetlen légvétellel a tüdő egészéről vékonyrétegű metszeti képek készíthetők, így a néhány milliméteres gócok is felismerhetők, elhelyezkedésük, méretük pontosan megítélhető. Mivel a sugárnyaláb több irányból érkezik, ezért a hagyományos röntgen számára nehezen „látható” helyeket, a legrejtettebb területeket (bordák mögötti területek, tüdőcsúcs, mellkas bemenet) is képes vizsgálni. Dohányzás esetén fontos az artériák állapotának megítélése, mivel a dohányzás egyik súlyos következménye az érszűkület. Ennek a megítélésére és az agyi vérkeringés vizsgálatára a nyaki ér color Doppler ultrahang vizsgálata alkalmas.

Extra csomagunkat azoknak ajánljuk, akik már régóta dohányoznak, az ő esetükben ugyanis már nem csak a tüdő és az erek károsodásával lehet számolni, de a csontok és az általános egészségi állapot romlásával is. A standard csomagban található nyaki ér color Doppler ultrahang vizsgálat és az alacsony sugárdózisú mellkas CT-vizsgálat mellett csontsűrűségmérést és rutin labor vizsgálatot tartalmaz ezen csomagunk.
Szűrőcsomagunkat aktív és passzív dohányosoknak egyaránt ajánljuk, hiszen így a dohányzás okozta megbetegedések időben kiszűrhetőek. Az időben felfedezett betegség korai kezelése pedig életmentő lehet.

  Standard Extra
Chest CT, low-dose x x
Carotid arteries Doppler ultrasound x x
Bone density measurement (DEXA) x x
Routine laboratory, transferrin x x
In which Affidea center is this screening package available? Mammut II., Váci Greens, Szeged, Debrecen, Győr Mammut II.

Állapotfelmérés dohányosoknak


Kapcsolat

Visszahívást kérek

Kérem adja meg telefonszámát:

Szeretne részletesebb tájékoztatást kapni szolgáltatásainkról, vagy időpontot egyeztetne velünk? Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot!

✓ Helyes formátum Helytelen formátum Kérem fogadja el az adatkezelési tájékoztatót!