Bejelentkezés az Affidea call centeren keresztül Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

2017-04-25Fájdalommal búcsúzunk a síszezontól?

Lassan beköszönt a tavasz és véget ér a síszezon. Azonban előfordulhat, hogy a felhőtlen siklás és a gyönyörű tájak emléke mellett más, kevésbé kellemes szuvenírek is maradtak az utazás után. Hiába a sok előzetes figyelmeztetés és tanács, bizony a kezdő és a tapasztalt síelőket egyaránt érhetik szerencsétlen balesetek a pályán. Nem szabad azonban könnyelműen kezelni ezeket, a sérülés helyétől és fájdalmától függően érdemes odafigyelni és – szükség esetén – segítséget kérni.

Ne vedd félvállról!
Az ujjtól a vállig különböző karsérülések érhetik a sízőket. Gyakori, de még az enyhébb problémák közé tartozik a bot helytelen tartását követő ujjficam. A fájdalom hamar alábbhagy, de javasolt a sérülést megmutatni egy orvosnak, ugyanis egy esetleges szalagszakadást műtéttel lehet a leghatékonyabban ellátni.

Nagyobb veszélyt jelenthet azonban, ha a ficam a vállat érinti. A kiugrott vállat a velejáró nagy fájdalomról és a horpadásról lehet felismerni, kezeléséhez mindenképpen szakszerű segítség szükséges. Az, hogy nincs szó törésről, röntgenfelvétel készítésével állapítható meg a legnagyobb biztonsággal. Ha a sérült felkarja nem tört el, akkor az orvos könnyen visszahelyezi és rögzíti a végtagot. Az ezt követő hetekben a rögzítés, a pihenés, majd a gyógytorna kulcsfontosságú, hiszen a rosszul rögzített vállficam instabil lesz és a jövőben újabb bonyodalmakat okozhat.

Nézz a lábad elé!
A síelés és a snowboardozás közben elszenvedett baleseteket illetően még a kar-és vállsérüléseknél is gyakoribbak a különböző lábsérülések.

A bokaszalagok megnyúlása vagy teljes szakadása igen fájdalmas, a komolyabb problémák megelőzésének érdekében nem szabad ráállni az adott lábra, amíg egy röntgenfelvétel alapján meg nem állapítja az orvos, hogy nincs törés. Szakszerű ellátás esetén a legtöbb esetben nincs szükség műtétre, a gyógyulás helyes rögzítéssel és gyógytornával könnyen elérhető.

Síelésben közben a leginkább terhelt és ez által a legnagyobb kockázatnak kitett testrész a térd. Sajnos sokszor a léc elakadása vagy lecsatolódása nagy veszélyt jelenthet, ilyenkor a térd csavarodása ínszakadáshoz is vezethet. A térdkalácsszalag, valamint a külső és belső térdízületi szalag ilyenkor részlegesen vagy teljesen elszakadhat. Ez éles fájdalommal és dagadással jár, de fontos mielőbb megkülönböztetni a törésről, mert a szalagszakadást nem szabad begipszelni, lassú rehabilitációs időszak és gyógytorna nyújt megoldást erre a problémára.

A felismerés fontossága
Mint minden sportnál, a síelésnél és snowboardozásnál is fontos az általános felkészülés, mozgás előtti rövid bemelegítés és nyújtás segíthet megelőzni a sérüléseket. Azonban ha valamilyen véletlen folytán a baj mégis megtörténik, nagyon fontos, hogy akaratlanul se súlyosbítsuk azt. Panasz esetén a lehető leghamarabb forduljunk orvoshoz, az ortopédiai szakember a különböző képalkotó diagnosztikai rendszerek (röntgen, CT, MRI) által készített leletek alapján precízen megállapítja a probléma helyét és hatékony kezelési módját! „Központjainkban mi is látjuk, hogy a síszezon alatt az átlagosnál több páciens fordul hozzánk. A betegek ilyenkor elsősorban alsó vagy felső végtagjukról kérnek röntgenfelvételt. Felkészültünk erre az időszakra, 1-2 napos előjegyzési időt követően fogadjunk a betegeket, és elvégezzük a szükséges vizsgálatot. Budapesten, a Bank Centerben található központunkban pedig nemrég elindult ortopéd szakrendelésünk is, így a vizsgálat elvégzése után a konzultációra és a betegút követésére is van lehetőség” – mondta Dr. Kardos Lilla, az Affidea Diagnosztika orvosigazgatója. A síelés és snowboardozás közben elszenvedett sérülések esetében nagyon fontos a gyors és pontos diagnózis. Így megfelelő rögzítés, gyógytorna és rehabilitáció révén megelőzhetőek a rosszul összeforrt csontok, az érzékennyé váló ízületek és az egyéb hosszú távon jelentkező problémák. A vizsgálatok ma már gyorsan, várólista nélkül is elvégezhetőek, ha az ember a zsúfolt kórházak helyett felkeresi valamelyik magánegészségügyi központot. Ezután jöhet a tavaszi regenerálódás, hogy a következő síszezonra már ismét mindenki bátran vághasson neki a havas pályáknak.