Betegtájékoztató FDG-PET/CT vizsgálathoz

By 2016 december 2, péntekHírek

Mi a PET/CT vizsgálat?

A PET/CT vizsgálat egy úgynevezett hybrid képalkotó eljárás, mely ötvözi a funkcionális nukleáris medicina vizsgálómódszerét a radiológiai computer tomográfiás technikával.

A pozitron emissziós tomográfia (PET) segítségével a vizsgált szövetek anyagcsere folyamatait tesszük láthatóvá. A computer tomográfia (CT) segítségével egy időben felismerhetők,az ezzel összefüggő vagy ettől független, kóros anatómiai és szerkezetbeli elváltozások.

A módszert leggyakrabban a daganatos betegségek diagnosztikájában használjuk.

A teljes test FDG PET/CT vizsgálat során egy izotóppal jelölt szőlőcukor molekulát juttatunk a beteg szervezetébe, melynek segítségével a szövetek cukorfelhasználásáról kapunk felvilágosítást. A beadott cukorszerű anyagot a sejtek, anyagcseréjük intenzitásától függően veszik fel. Minél intenzívebb a sejt anyagcseréje, annál több cukrot használ fel. A legtöbb rosszindulatú daganat gyorsan növekszik, emiatt fokozott a sejtanyagcseréje és így a cukorfelhasználása, ezért alkalmas az FDG PET/CT a daganatok felismerésére. A rosszindulatú daganatok anyagcsere változásai jellemzően megelőzik az anatómiai elváltozásokat.

A PET/CT módszerrel a rosszindulatú daganatos elváltozások sok esetben hamarabb kimutathatóak, mint más hagyományos (ultrahang, CT, vagy MR) vizsgálatokkal. Az eljárással az elváltozások olyan fontos tulajdonságait térképezhetjük fel, amelyek a terápia szempontjából fontosak és más vizsgálómódszerek számára rejtve maradnak. A PET/CT vizsgálattal a tüneteket még nem okozó, kis daganat is felismerhető, így az ellátás gyorsabbá és hatékonyabbá válik.

OEP finanszírozott FDG PET/CT vizsgálatok indikációs köre:

Az FDG PET/CT vizsgálatok indikációs köre folyamatosan bővül. A jelenleg az OEP által finanszírozott betegségcsoportok a következők:

 • Fej és nyaki tumorok
 • Az agy és gerincvelő rosszindulatú és ismeretlen viselkedésű daganatai
 • Pajzsmirigyrák
 • Szoliter pulmonalis nodulus differenciál diagnosztikája
 • Nem- kissejtes tüdőrák (NSCPC)
 • Nyelőcsőrák
 • Vastag- és végbélrák
 • Lymphoma
 • Melanoma malignum
 • Emlőrák
 • Méhnyakrák
 • Epilepszia műtét előtti kivizsgálása 18 év alatt

Az előbbieken túl a PET/CT alkalmazható még számos más onkológiai betegség (a teljesség igénye nélkül: here, petefészek, hasnyálmirigy, vese, lágyrész és ismeretlen eredetű daganatok) diagnosztikájában is.

A daganatos betegségeken túl az FDG PET/CT-vel fontos diagnosztikai információkhoz jutunk az Alzheimer-kór (korai stádiumban), a szívizom életképesség (előrehaladott koszorúér betegségben, illetve szívizom infarktust követően), és egyes gyulladásos megbetegedések (pl. ismeretlen eredetű láz, ér- illetve bél eredetű gyulladások) kivizsgálásakor. Ezeket a vizsgálatokat az OEP jelenleg még nem finanszírozza.

A beutalás rendjével kapcsolatban forduljon kezelőorvosához vagy diagnosztikai központunkhoz (Affidea Magyarország, Szegedi Telephely, Izotópdiagnosztika Részleg, Bánom kert sor 2. Tel: +36 -62-545-393 vagy SZTE Nukleáris Medicina Intézet, Szeged, Korányi fasor 6. Tel.: +36-62-545-390)

Hogyan történik a PET/CT vizsgálatra való beutalás?

A beutalás kétféleképpen történhet, attól függően, hogy Ön magánbetegként vagy OEP által finanszírozott betegként veszi igénybe a szolgáltatásainkat:

OEP által finanszírozott vizsgálatok beutalási rendje:

 • A vizsgálatot indikáló kezelő orvos kitölti a letölthető országosan egységes PET/CT Vizsgálatkérő lapot, majd eljuttatja a regionális Várólista Bizottsághoz.
 • A Várólista Bizottság (6 regionális PET Várólista Bizottság működik) szakmai döntést hoz (heti rendszerességgel) a vizsgálatkérés indokoltságáról, és pozitív esetben felviszi a páciens adatait a központi várólistára. Amennyiben a Bizottság szakmailag indokolatlannak tartja a vizsgálatkérést, konzultálnak az indikáló orvossal.
 • A központi várólistán lévő betegeket egy software automatikusan elosztja az országban működő OEP befogadással rendelkező PET/CT központok között. A software a betegek elosztásánál figyelembe veszi: a beutaló orvos preferenciáját (melyik központba kérte a vizsgálatot), az egyes központok OEP kvótájának alakulását és belső várólistájának hosszát, az esetleges korábbi vizsgálat helyét, valamint a beteg lakhelyét.
 • Amennyiben a software cégünk PET/CT központjához irányítja a vizsgálatkérését, úgy a diszpécser szolgálatunk azonnal megkezdi Önnel a vizsgálat időpontjának egyeztetését. A beteg időpontjáról levélben vagy telefonon keresztül értesül.
 • A Szegedi Regionális Várólista Bizottság elérhetősége: SZTE Nukleáris Medicina Intézet, 6720, Szeged, Korányi fasor 6. Tel.: +36-62-545-390 Fax: +36-62-544-564.

 

A magánerőből finanszírozott PET/CT vizsgálatok beutalási rendje:

Amennyiben olyan betegségcsoportban szeretne PET/CT vizsgálatot kérni, melyet az OEP nem támogat és a páciens saját költségére vállalja a vizsgálatot, kérjük, hívja ügyfélszolgálatunkat a +36-62-545-393 vagy +36-62-545-390 telefonszámon, ahol a PET/CT vizsgálat menetéről, díjáról és a fizetés lehetséges módjairól kap információt.

Miként készüljön a PET/CT vizsgálatra?

 • A vizsgálat előtt éhgyomri állapot szükséges. A vizsgálat előtt legalább 4- 6 órával már ne étkezzen! A megfelelő hidráltság miatt, cukormentes folyadék bőséges fogyasztása a vizsgálatot megelőző 2 órában ajánlott (legalább egy liter szénsavmentes ásványvíz, diabetikus ital vagy más folyadék). A vizsgálatot követően a megfelelő összetételű, szénhidrátban gazdag táplálék fogyasztható.
 • Törekedni kell arra, hogy a vércukor koncentráció a vizsgálat kezdetekor lehetőleg a referencia tartományban, de mindenképpen 8 mmol/l alatt legyen! Amennyiben közvetlenül a vizsgálat előtt mért vércukra 8 mmol/l (144 mg/dl) érték felett van, a megváltozott glükóz metabolizmus mintázat miatt, előfordulhat, hogy a vizsgálatot el kell halasztanunk egy másik napra.
 • Ha Ön cukorbeteg, kérjük, ezt a bejelentkezés alkalmával feltétlenül közölje munkatársunkkal!
 • Amennyiben ön terhes, vagy terhes lehet, kérjük, ezt jelezze beküldő orvosának, és központunk munkatársának is a bejelentkezéskor!
 • Amennyiben rendszeresen szed bármilyen gyógyszert, kérjük ezeket a kezelőorvosa által előírt, szokásos rendben szedje be.
 • Szoptatós kismamák a vizsgálat előtt lehetőleg gyűjtsenek egy napra elegendő tejet, mert a vizsgálat alatt és közvetlenül utána nem szoptathatnak. Az emlőket a vizsgálat után ajánlott kifejni, majd ezt követően 20 órával már vissza lehet térni a szoptatási rendhez. A legnagyobb biztonságra törekvés érdekében gyermek, vagy terhes nő lehetőleg ne kísérje a beteget a PET/CT- vizsgálatra.
 • Ha a vizsgálat előtti pár hónapban műtéten, sugár- vagy kemoterápiás kezelésen esett át, ezek egyaránt megváltoztatják az érintett területen elhelyezkedő ép szövetek glükóz-anyagcseréjét, így csak megfelelő várakozási idő beiktatását követően szabad a PET/CT-vizsgálatot elvégezni, annak érdekében, hogy az esetleges hamis pozitív, vagy hamis negatív eredmények lehetősége minimális legyen.
 • Kerülje a megterheléssel járó tevékenységet a vizsgálatot megelőző 72 órában. Erőteljes fizikai munka, sportolás, testedzés stb. Célszerű ügyelni arra, hogy a vizsgálat napján, annak kezdetéig, ne fázzon (viseljen meleg ruházatot).

 

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A betegek vizsgálata előjegyzés alapján, előre egyeztetett időpontban történik. A vizsgálat tervezett időpontjáról személyes értesítést kap levélben vagy telefonon. A vizsgálat időigényes és típusától függően több órát is igénybe vehet.

Milyen előkészületek történnek közvetlenül a vizsgálat előtt?

Az előre egyeztetett időpontban, a regisztrálás és a beteggel történő konzultációt követően, először az ujjbegyből vett vércsepp alapján ellenőrizzük a vércukorszintet. Az állapotfelmérést követően a nyomjelző anyagot (FDG) intravénás injekcióval juttatjuk az Ön szervezetébe. Ezt követően a PET-CT vizsgálat kezdetéig (kb. 1-2 óra) Önnek az erre a célra kialakított helyiségben kell tartózkodnia. Beszélni, olvasni, vagy izommunkát igénylő tevékenységet végezni nem szabad, mert ez csökkentheti a vizsgálat érzékenységét. Agyi vizsgálatot megelőzően természetesen elsötétített, ingermentes környezetet alakítunk ki. A várakozási időben kérjük az általunk biztosított 1,5 liternyi folyadék minél nagyobb részét, lehetőleg egészét próbálják meg elfogyasztani, ugyanis ez számottevően javítja a PET/CT vizsgálat értékelhetőségét Az átadott folyadékban kis mennyiségű, vízben oldódó kontrasztanyag van. Az alkalmazott, és Ön által elfogyasztott kontrasztanyag nem jelent semmilyen fokozott kockázatot. Mellékhatásként igen ritkán átmeneti hányinger, hasmenés jelentkezhet, ennek kivédésére kérjük a folyadékot kis adagokban, lassan fogyassza el.

Mi történik a vizsgálat alatt?

A PET/CT vizsgálat időtartama változó (átlagosan kb. 20-25 perc egésztest-vizsgálat esetén, 15 perc agyi vizsgálatnál, illetve szív-vizsgálat során) ez idő alatt mozdulatlanul kell feküdni. Az egésztest vizsgálat a koponyaalaptól a combtőig tartó leképzést jelenti. Indokolt esetben a vizsgálatot kiegészítjük további testtájék vizsgálatával, de ez Önnek a vizsgálati idő meghosszabbodásán túl más megterhelést nem jelent.

A vizsgálat alatt az Ön állapotát végig figyelemmel kíséri a PET/CT berendezést kezelő munkatársunk (operátor), a vizsgálót a vezérlőtől elválasztó ablakon át. A készülékbe épített kihangosítón keresztül abban az esetben, ha bármilyen panasza van, úgy a vizsgálatot felügyelő személyzettel kommunikálhat. A PET/CT kamera vizsgálógyűrűje miatt bezártság-érzéstől nem kell tartania. A vizsgálat során számottevő zajterhelés nincs. A karokat a vizsgálattól függően a test mellett, vagy a fej felett kell tartani. Utóbbi esetben a karokban múló zsibbadás jelentkezhet.

A vizsgálatot követően a normál napi élet, aktivitás folytatható. A vizsgálatot követően a bőséges folyadékfogyasztás ajánlott, annak érdekében, hogy a vizelettel kiválasztódó nyomjelző-anyag minél gyorsabban kiürüljön. A vizsgálatot követő napig kerülje a közeli kontaktust terhesekkel illetve kisgyermekekkel.

Milyen kockázatai/mellékhatásai vannak a vizsgálatnak?

Maga a PET/CT-vizsgálat teljesen fájdalommentes. A beadott anyagnak a szervezetre gyakorolt gyógyszer hatása nincsen, az eljárás allergiás reakció szempontjából veszélytelen. A szervezetet érő sugárterhelés a szokásosan alkalmazott aktivitás mellett, az ugyanezen testtájak tekintetében elvégzett kontrasztos CT vizsgálat sugárterheléséhez hasonló. A vizsgálat előtt a bélrendszer pontosabb ábrázolásához a vízzel hígított orális kontrasztanyag elfogyasztása után igen ritkán mellékhatásként hányinger, hányás, hasmenés esetleg felléphet.

Kérjük a folyadékot kis adagokban, lassan fogyassza el.

Leletkiadás

Munkatársaink a vizsgálat eredményét a lehető leggyorsabban igyekeznek kiértékelni. Általában már a vizsgálat napján tájékoztatjuk arról, hogy lelete várhatóan mikorra fog elkészülni (általában 4-5 munkanapon belül). A leletet személyesen, vagy meghatalmazottja veheti át a vizsgálatot végző központunk recepcióján. Amennyiben a lelet személyes átvétele nem megoldható, akkor postai úton juttatjuk el Önnek.

Előjegyzési idő

Központunkban igényektől függően, akár naponta végzünk PET- CT vizsgálatokat. A vizsgálatkérés benyújtás után 10 napon belül a vizsgálatra időpontot biztosítunk.


Visszahívást kérek

Kérem adja meg telefonszámát:

Szeretne részletesebb tájékoztatást kapni szolgáltatásainkról, vagy időpontot egyeztetne velünk? Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot!

✓ Helyes formátum Helytelen formátum Kérem fogadja el az adatkezelési tájékoztatót!