Bejelentkezés az Affidea call centeren keresztül Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

2014-09-24Ne várjon tovább, cselekedjen! – A rendszeres emlővizsgálat életet menthet! Mellimplantátum – hogyan vizsgáljuk?

Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák 50-65 év között a leggyakoribb, de ma már a fiatalabb nőket is egyre gyakrabban érinti. A magyar női népesség átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10-12. nőnél alakul ki a betegség.

Hogyan vizsgálható?
Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, és érdekes módon minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú daganatról van szó. Az emlőrák kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot. A korai emlőrákok esetén nagyjából 80%-os túlélés biztosítható. Az emlőrák időben történő felismeréséhez elengedhetetlen a rendszeres otthoni önvizsgálat. Az emlődaganatok szűrésére, vizsgálatára a legérzékenyebb, legpontosabb képet adó vizsgálati módszer a mammográfia. Emellett fiatalabb korban, ultrahang és emlő MR-vizsgálat is végezhető. Minél hamarabb forduljon orvoshoz, aki az emlőben csomót tapint! A75A8161R

Hogyan történik a vizsgálat?
A mammográfia vizsgálatok álló helyzetben speciális röntgen berendezéssel történnek, gyakorlott asszisztensek kétirányú felvételt készítenek mindkét emlőről. A jó képminőség, valamint a sugárterhelés csökkentése érdekében a felvételek alatt az emlőt speciális műanyag lemez segítségével összenyomják. Ez inkább kellemetlen, mint fájdalmas. A vizsgálat semmilyen előkészítést nem igényel, csupán a vizsgálat előtt a bőrre került kozmetikumokat, krémeket le kell törölni. A mammográfiás emlőrákszűrés kétévente javasolt a 45 és 60 közötti korosztálynak. Ez egyébként 2002 óta ingyenesen biztosított minden magyar nő számára.

Mellvizsgálat implantátummal rendelkezők számára
A statisztikák szerint is a legnépszerűbb plasztikai műtétek közé tartoznak a mell nagyobbítására irányuló szépészeti beavatkozások. A mell vizsgálata, a rendszeres szűrésen való részvétel különösen fontos azoknak, akik ilyen műtéten estek át, mivel nem csak a daganatos elváltozások kiszűrése, de az implantátum állapotának vizsgálata is fontos része életüknek.
A daganatos megbetegedésekre általánosan érvényes, hogy annál jobbak a gyógyulás esélyei, minél hamarabb fedezik fel a betegséget. Az államilag finanszírozott szűrés azonban csak 40 éves kor felett jár, a mellimplantátummal élők átlagéletkora viszont egyre alacsonyabb.
Az orvosok többségének véleménye szerint a mellimplantátum nem befolyásolja a diagnózis pontosságát.

Több módja is van az emlő vizsgálatának:

  • A mammográfia az emlődaganatok szűrésére ma is az első számú, leghatékonyabb diagnosztikai vizsgálat. Annak ellenére, hogy a vizsgálat során az emlőket egy rövid időre összenyomják, elvégezhető plasztikai műtéten átesett hölgyeknél is.
  • Átfogóbb kép kapható komplex mammográfiás vizsgálat esetén, amikor a mammográfiát tapintásos vizsgálat és ultrahang vizsgálat egészíti ki.
  • Az emlő MR-vizsgálattal a mell összenyomása nélkül, nagyon pontosan vizsgálható az implantátum állapota, esetleges sérülései, valamint a mellszövetek állapota. Az MR-vizsgálattal végzett emlődiagnosztika lehetővé teszi, hogy magát a mellimplantátumot és az emlő mirigyállományát is megbízhatóan lehessen vizsgálni. A vizsgálat teljesen fájdalommentes.

Implantátum esetén halmozottan javasolt a komplex emlővizsgálat, amikor a mammográfia mellett ultrahang vizsgálat és tapintásos vizsgálat is szerepel. Fiatalabb korosztály esetében az emlők vizsgálatára az ultrahang és az MR-vizsgálat javasolt. MR-vizsgálattal az implantátum állapota is vizsgálható.
Mellimplantátummal rendelkező hölgyek esetében évente érdemes ellenőriztetni az implantátum állapotát, van-e rajta sérülés – ultrahang vagy emlő MR vizsgálattal.

Mikor ajánljuk az emlő MR-vizsgálatot?

  • A régebbi típusú, folyékony szilikon géllel töltött mellimplantátumok fala a tervezettnél hamarabb öregedhet, ebben az esetben a benne lévő gél kiáramolhat a környezetébe és idővel a test más területére is elvándorolhat, például a hónalj mirigyeibe. Ennek megelőzésére szolgálhat az időben elvégzett és rendszeres vizsgálat.
  • Az egészség feltétele, hogy a régebbi szilikon implantátum állapotát felmérjék és így kiderítsék, bent maradhat-e még, vagy ki kell cserélni azt.

Interjú dr. Tombácz Andreával és dr. Nahm Krisztinával a 8:08 Minden reggel Napi Doktor rovatában: Implantátum mellett kifejezetten fontos mammográfiás szűrésre járni