Bejelentkezés az Affidea call centeren keresztül Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

2014-05-02„Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni…”

MR-vizsgáltok éjszakája 2014-ben is.

A 2013-ban elindított kezdeményezés nagy sikerén felbuzdulva 2014. április 26-án a Diagnoscan Magyarország ismét soron kívüli MR-vizsgálatokkal rövidítette a hazai várólistákat. A kezdeményezés országszerte öt központot és 125 már várólistán szereplő pácienst érintett.

Az egészségügyben lévő „várólista” fogalma szerencsére nem része mindennapjainknak. Akkor találkozunk vele, amikor betegek leszünk, ekkor azonban súlyos teherként, átléphetetlen akadályként tornyosul elénk. Sokszor várni kell már a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra is.

A Diagnoscan Magyarország az egészségügyben működő képalkotó diagnosztikai magánszolgáltatóként nap mint nap találkozik ezzel a problémával. A leghosszabb várakozási idő az MR-vizsgálatok esetében van.

„A várólista kifejezést használjuk, de valójában ez a képalkotó vizsgálatok esetében betegfogadási rendet jelent. Fontos hangsúlyozni, hogy a várólista első sorban nem azért alakul ki, mert egy-egy gépnek szűkös a kapacitása, hanem azért, mert a vizsgálatok mögött szűkös a finanszírozás. Egy olyan diagnosztikai központ, mint a miénk úgy tudja hosszú távon tartósan enyhíteni a várólista okozta feszültségeket, ha biztosítja a privát/fizetős ellátás igénybevételének lehetőségét is. Hiszen ebben az esetben, aki megteheti és kifizeti a vizsgálatát, az lekerül erről a listáról, így rövidebb lehet. Emellett minden hónapban átlagosan 10 százalékkal több vizsgálatot végzünk el, mint amennyit az Országos Egészségügyi Pénztár a teljesítmény volumen-korlát keretében finanszíroz, és ez a 10% többletteljesítés csaknem térítésmentes ellátást jelent a részünkről.

És a legfontosabb kezdeményezésünk – immár másodszor hirdettük meg az MR-vizsgálatok éjszakáját – amikor a vizsgálatokat teljesen ingyen végezzük. Nincs mögötte sem állami, sem privát finanszírozás, vagyis ebben az esetben ezeket a vizsgálatokat a Diagnoscan Magyarország fizeti.”

mondta Dr. Kardos Lilla, a Diagnoscan Magyarország vezérigazgatója.

Az MR-vizsgálatok éjszakáján az öt helyszínen, Szegeden, Győrött, Debrecenben, a budapesti Honvédkórházban és a Péterfy Sándor utcai Kórházban az első 25 jelentkezőt, azaz összesen 125 beteget vizsgáltak meg soron kívül. A várólistán így felszabaduló helyekre újabb betegeket jegyeztek elő, ennek következtében a listákon szereplők várakozási ideje rövidült.

„Nagyon jó ötlet, nagyon örültem neki mivel eredetileg csak novemberre kaptam időpontot.” – mondta az egyik résztvevő, de volt olyan jelentkező is, akinek csak decemberre volt időpontja. A megkérdezett páciensek nagy része az internetes hirdetések, cikkek segítségével talált rá az MR-vizsgálatok éjszakájára, és mindannyian pozitív élményként hivatkoznak a kezdeményezésre.

A pácienseket arról is megkérdeztük, hogy általánosságban mi a véleményük a Diagnoscan Magyarországról mint szolgáltatóról, és összességében egy nagyon pozitív képet kaptunk: „Csak pozitívan, szuperlatívuszokban tudok beszélni. A recepción és a vizsgálóban is nagyon kedvesek voltak, nem tudok semmi rosszat mondani. Mindig elmondanak mindent, hogy hogyan zajlik a vizsgálat, még akkor is, ha már sokadjára megyek.” – mesélte az egyik hölgy. Egy másik páciens az MR-vizsgálatok éjszakáján volt először a Diagnoscan Magyarországnál: „ez volt az első alkalom, de ez alapján csak jókat tudok mondani”.

A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés nagy siker volt nem csupán a páciensek számára, akik ezáltal előbb elvégeztethették a diagnosztikai vizsgálatokat, hanem az egész országban.

A Diagnoscan Magyarország az egészségügyben működő képalkotó diagnosztikai magánszolgáltatóként nap mint nap érzi a várólisták feszítését. Elhivatott abban, hogy Magyarországon minél több ember jusson időben gyorsan pontos diagnózishoz, a mielőbbi gyógyulása érdekében, ezért a saját keretei között szeretne segíteni.

Figyelje weblapunkat, közleményeinket, híreinket, mert további hasonló kezdeményezések várhatóak.