Bejelentkezés az Affidea call centeren keresztül Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

2013-09-12Mellkas CT – a tüdőrák időbeni felismeréséért

Mitől alakul ki a tüdőrák? Mik a hajlamosító tényezők?

A dohányzás és a tüdőrák kialakulása között egyértelmű összefüggés van. A dohányzás a férfiak körében 85%-ban, a nők körében 75%-ban tehető felelőssé a betegség kialakulásáért. Mindemellett befolyásoló tényező lehet a városok szennyezett levegője is. A nem dohányosok körében azonban ritka a tüdőrák, jellemzően más szövettani szerkezetű és gyakoribb, hogy valamely másik szerv daganatos betegségéből adódó áttét keletkezik a tüdőben.

Tünetek: ha ezeket észleljük, forduljunk orvoshoz!

Figyelmeztető tünet lehet a köhögés, ami a dohányosok esetében ritkán ad félelemre okot, mivel esetükben ez az idült hörghurut miatt jellemző panaszként jelenik meg. A köhögés súlyosbodása, száraz köhögéssé válása azonban aggodalomra adhat okot. Jellemző tünetek még a véres köpet, a mellkasi fájdalom, légszomj, ismétlődő tüdőgyulladás, rekedtség, ziháló légzés.

A diagnosztika szerepe: életmentés

A tüdőrák korai felismerésére sajnos célzott szűrés nélkül nagyon kicsi az esély, mivel a tünetek szegényesek, és a mellkas-röntgenvizsgálat sem feltétlenül mutat eltérést. Ha már a röntgenfelvételeken is láthatóak az elváltozások, az a daganat előrehaladott állapotát jelzi. Ilyenkor szoktak mellkas CT-vizsgálatot végezni, amellyel jobban kimutatható a tüdő és a nyirokcsomók érintettsége.

Ha Ön dohányzik, vagy dohányos környezetben él, ajánlott az időnkénti tüdőszűrés mellett elvégeztetnie az alacsony sugárdózisú mellkas CT-vizsgálatot is, mivel ez a vizsgálat a legapróbb részleteket is képes kimutatni a tüdőben, amit a tüdőszűrésen még nem biztos, hogy észre tudnának venni.

Miben tudunk mi, a Diagnoscan Magyarország segíteni?

Központjainkban lehetőség van szűrő mellkasi CT vizsgálat elvégzésére, valamint kifejezetten dohányosok számára összeállított szűrőcsomag igénybevételére is. Állapotfelmérés dohányosoknak szűrőcsomagunk a mellkas CT-vizsgálat mellett tartalmazza a nyaki erek Doppler ultrahang vizsgálatát, amellyel kimutatható a nyaki artériák elmeszesedése, szűkülete és elzáródása is.

Tudta Ön, hogy

ha egy nem dohányzó személy dohányos környezetben tartózkodik, akkor az olyan, mintha az alábbi mennyiségű cigarettát fogyasztaná el ő maga is:

  • Egy füstös bárban, szórakozóhelyen eltöltött két óra négy szál cigaretta elszívásának a következményeit jelenti egy nemdohányzó ember számára.
  • Étteremben, ahol külön rész van a dohányosoknak és a nemdohányzóknak, viszont egy légterű a helyiség, két óra eltöltése másfél cigaretta elszívásával egyenértékű.
  • Munkahelyen, ahol nem tiltott a dohányzás, és nincs külön dohányzásra kijelölt hely, nyolcórás munka mellett hat szál cigarettát szív el a nem dohányos is.
  • Otthonában, huszonnégy óra alatt, egy doboz cigarettát elfogyasztó társ mellett három szál cigarettát szív el a passzív dohányos.
  • Egy parkban három órát ücsörögve valaki mellett, aki dohányzik, a nemdohányzó is elszív egy szál cigarettát.
  • Autóban, ha egyvalaki dohányzik, és az ablakokat nem húzzák le, úgy egy óra alatt három szál cigarettát szív el a nemdohányzó utas is.

Tegyen azért, hogy még sokáig gondoskodhasson családjáról, és együtt élvezhesse az életet barátaival!

A vizsgálatok igénybe vételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Mellkasi CT-vizsgálat a tüdőbetegségek diagnosztizálására