Ultrahangos érvizsgálat: A gyors és fájdalmatlan vizsgálómódszer

By 2012 május 16, szerdaSajtóközlemények

Sokan az időhiány miatt kellemetlen testi tüneteik ellenére sem fordulnak orvoshoz. Talán nem is gondolják, hogy fejfájás, szédülés, átmeneti látás-, vagy beszédzavar, séta közbeni lábfájdalom, esetleg fájdalmas lábdagadás hátterében érbetegség állhat.

Nekik javasolt a doppler érvizsgálat, egy gyorsan elvégezhető, fájdalmatlan eljárás, mely információval szolgál a szervezet ereinek, artériáinak és vénáinak állapotáról. Ereink szállítják a vért létfontosságú szerveinkhez. Jó működésük biztosítja sejtjeink megfelelő oxigén- és tápanyag-ellátását. Sokak által ismert tény, hogy az artériás rendszer betegsége esetén szűkület vagy tromboembólia, a mélyvénák kóros áramlása esetén trombózis alakulhat ki, de az erek esetleges eltérése lehet felelős akár koraszülés bekövetkezéséért is. A Doppler-elven alapuló ultrahangos vizsgálatot ereink állapotának felmérése érdekében igen széles körben alkalmazzuk. Egyik leggyakoribb felhasználási területe a felszín közelében elhelyezkedő nyaki artériák vizsgálata (carotis és vertebralis Doppler), ugyanis ezek az erek felelősek az agy megfelelő vér- és oxigénellátásáért. Hasonló módon vizsgálhatóak a végtagi artériák és vénák, melyek szűkülete vagy elzáródása alsó végtagi keringészavart okoz. Ér ultrahang segítségével vizsgálható a méhlepény, a köldökzsinór és a magzati érrendszer  is, mely a terhességről és a születendő gyermek egészségéről ad felvilágosítást.

A stroke megelőzésében is segíthet

A vizsgálómódszerrel kimutatható a nyaki artériák elmeszesedése, szűkülete és elzáródása is. Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy csökken az agyi vérátáramlás, ami átmeneti oxigén- és tápanyaghiányt okoz az agyszövetben. Ilyenkor a beteg szédülést, rövid ideig tartó, múló látás-, mozgás-, vagy beszédzavar tüneteit észleli, mellyel azonnal orvoshoz kell fordulni. Súlyos esetben az agyállomány tartósan károsodhat, a tünetek súlyosbodnak, és kialakul a stroke-nak nevezett állapot. A Doppler vizsgálattal követni tudjuk az artériás érfali elváltozásokat, a tapasztalt jelek alapján időben kaphat célzott terápiát a Páciens. Ez segít  megtartani a kielégítő áramlást, és megakadályozza, hogy súlyos szűkület alakuljon ki. Ugyancsak segít az ér-ultrahang vizsgálat annak az eldöntésében, hogy kell e műtéttel szabaddá tenni a vér útját. Egy idejében elvégzett érműtét súlyos következményektől kímélheti meg az érelmeszesedésben szenvedőt.

A végtagi erek vizsgálatával megállapítható a kar és a láb  artériáinak szűkülete, illetve teljes elzáródása. Az eljárás vénákra irányuló része pontos információt ad arról is, hogy van-e vérrögképződés a mélyebben fekvő  vénákban , illetve kell-e ezek leszakadásától tartani?

Kiknek ajánlott az ultrahangos érvizsgálat?

Agyi és végtagi keringészavar leggyakrabban azoknál jelentkezik, akik egészségtelen életmódot folytatnak, dohányoznak, mozgás-szegényen élnek, kezeletlen magas vérnyomás-betegségtől, cukorbetegségtől és magas koleszterinszinttől szenvednek.
Az ér ultrahang vizsgálat lehetővé teszi az erek szűkületének felismerését és lehetőséget ad arra, hogy az idejében alkalmazott terápiával a szövetek károsodása megelőzhető legyen.

Az artériás érvizsgálat eredményéből következtetni lehet a szervezet többi ereinek, így a mélyebben fekvő, nehezen vizsgálható koszorúsereknek vagy veseartériáknak az általános állapotára is, mivel megfigyelések azt mutatják, hogy a nyaki erekben tapasztalt falmegvastagodáshoz hasonló fokú elváltozásokra kell számítani ezekben az artériákban is.

A doppler ér ultrahang vizsgálat egy másik igen fontos felhasználási területe a magzati diagnosztika. A vizsgálóeljárással megállapítható, hogy milyen a méhlepény keringése, ezáltal annak érettségéről és a magzati keringés épségéről lehet nyilatkozni. Láthatóvá tehető a köldökzsinór keringése és a magzati szív, aorta és agyi érműködése is, mely újabb információt nyújt a születendő baba egészségi állapotáról. A romló magzati keringés felveti a szülésmegindítás vagy a császármetszés szükségességét.

Az ultrahangos érvizsgálat külön előkészületet nem igényel. Az artériás vizsgálat előtti két órában már kerülje a dohányzást, mivel a nikotin érösszehúzódást okoz, ami megzavarhatja a mérések pontosságát. A vizsgálat általában régiónként 15-20 percet vesz igénybe, semmilyen fájdalmat vagy kellemetlenséget nem okoz. Az eljárás során egy vizsgálóágyon fekszik, levetkőznie nem kell, elég, ha a vizsgált testrészt szabaddá teszi. Az ultrahang diagnosztikában jártas szakember az ágy mellett foglal helyet, és egy vizsgálófej finom mozgatásával pásztázza végig a bőrterületet, majd a képek elkészítése mellett áramlástani vizsgálatot is végez A vizsgálathoz használt áttetsző, gélszerű anyag letörölhető, a ruhából maradéktalanul eltávolítható. A vizsgálóeljárás a szöveteket nem károsítja, szövődményekkel nem jár. Az érvizsgálat végeztével Ön saját lábán távozhat, nem szorul segítségre, és a leletet a képi dokumentációval azonnal kézhez kapja tőlünk.

Forrás: webbeteg.hu


Visszahívást kérek

Kérem adja meg telefonszámát:

Szeretne részletesebb tájékoztatást kapni szolgáltatásainkról, vagy időpontot egyeztetne velünk? Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot!

✓ Helyes formátum Helytelen formátum Kérem fogadja el az adatkezelési tájékoztatót!