Bejelentkezés az Affidea call centeren keresztül Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

2012-03-18Ne éljen együtt a fájdalommal!

Előfordult már Önnel, hogy a sportolás, egy táska megemelése, vagy már csak egy egyszerű séta is fajdalommal járt? A mozgásszervi panaszok első tünete a fájdalom, melyet az idő múlásával gyakran a következményes mozgáskorlátozottság követhet, és ez hosszabb távon izületi, csontdeformitások kialakulásához is vezethet. A mozgásszervi betegségek hazánk egyik leggyakoribb, legnagyobb számú és legtöbb kiadást jelentő betegségcsoportja. Európában 5 fő közül 2 embert korlátoz mindennapi tevékenységében mozgásszervi fájdalom, a családorvoshoz forduló betegek 20-30%-a pedig mozgásszervi panasz miatt keresi fel háziorvosát. A derékfájás és a hátfájás, a munkavégzés korlátozottságának az egyik leggyakoribb oka. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a mozgásszervi betegségek jelentősen rontják az életminőséget. A Diagnoscan Magyarország speciális szűrőcsomaggal vizsgálja a mozgásszervi panaszokat.

A mozgásszervi betegségek több nagy csoportját különítjük el. A csont-ízületi rendszert érintő leggyakoribb betegségcsoport a degeneratív (kopásos) megbetegedések csoportja. Emellett az előfordulási gyakoriság sorrendjében a különböző gyulladásos eredetű megbetegedések következnek, de előfordulnak a mozgásszervi rendszerben jó- és rosszindulatú daganatok, illetve igen nagy számban érintik a csont-ízületi rendszert a sérülések okozta elváltozások is.

A kopásos eredetű mozgásszervi panaszok elsődlegesen a gerincen, itt is a nyaki, illetve az ágyéki szakaszon jelentkeznek, de legalább ilyen gyakorisággal fordulnak elő a nagy, teherviselő ízületekben is, úgy, mint a csípő és a térd. A különböző eredetű gyulladásos folyamatok az úgynevezett kisízületekben gyakoribbak, de speciális gyulladásos elváltozások érinthetik ugyanúgy a gerincet és a nagy ízületeket is.

Mozgásszervi panaszok jelentkezésekor érdemes minél hamarabb szakorvoshoz fordulni, mert a betegség legtöbbször korai felismerés esetén jól kezelhető, karbantartható. A beteg életminősége – tekintve, hogy legtöbb esetben krónikus folyamatról van szó -, igen pozitív irányba befolyásolható, míg a nem felismert, nem kezelt esetek a súlyos, legtöbbször mozgáskorlátozottsággal járó állapothoz vezetnek.

Számos képalkotó diagnosztikai módszer áll rendelkezésünkre a mozgásszervi panaszok okának felderítésében. A mozgásszervi megbetegedések jelentős része jól diagnosztizálható hagyományos röntgenfelvétellel, illetve vannak speciális, terhelés alatt készült változatával. Számos esetben megfelelő képet nyújt az ízületi ultrahang vizsgálat. Tekintve azonban, hogy a csont-ízületi rendszer igen komplex felépítésű – hiszen alkotója a csontok, porcok, illetve a lágyrészek, úgy mint izmok, inak, szalagok, ízületi testek, erek és idegek -, a legkomplexebb áttekintést az MR-vizsgálat adja.

Az MR-vizsgálat során a képalkotás mágneses rezonanciás alapon történik, mellőzve így az ionizáló elektromágneses sugárzást. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, veszélytelen, és mellékhatása nem ismert. A vizsgálat előnye továbbá, hogy vannak olyan megbetegedések, melyek kimutatása csak ezzel a képalkotó módszerrel lehetséges. Ilyen esetekben a hagyományos röntgendiagnosztika és az ultrahang sem bír kellő információértékkel. Erre példa térdízületben gyakran sérülés következményeként kialakuló szalagszakadás, vagy ízületi porcsérülés, illetve a porcleválás. Hasonló eset a felnőttkori combfej elhalás, mely elsősorban a fiatal felnőtt korosztályt betegíti meg és korai tünete mindössze a bizonytalan csípőfájdalom. MR-vizsgálattal korai stádiumban fel lehet ismerni ezt a kórképet, és a diagnózis birtokában hatékony kezelést lehet indítani. Ellenkező esetben, a késői, előrehaladott combfej elhalást, a beteg fiatal kora ellenére is már csak protetizálással lehet orvosolni, ami a további életminőséget jelentősen befolyásolja. Ugyancsak gyakori, sokszor munkaképtelenséget okozó betegség a derékfájdalom, ami legtöbbször gerinceredetű probléma következménye. A gerincről – beleértve a csigolyákat, a csigolyák közti porckorongokat, a kilépő idegeket, és a gerincvelőt -, a legpontosabb képet szintén az MR adja. A panaszokat leggyakrabban a porckorongok sérvesedése, vagy előboltosulása okozza, melyet MR-rel jól ki lehet mutatni. A diagnózis birtokában, a megfelelő terápia mellett a munkaképesség az esetek többségében visszaállítható.

Ne várja meg, míg a fájdalom mindennapi tevékenységében is korlátozza!

Szűrő jellegű képalkotó diagnosztikai vizsgálatok térítéses ellátásban, rövid várakozási idővel igénybe vehetők a Diagnoscan Magyarország központokban, telefonos bejelentkezés alapján. Képalkotó diagnosztikai szűrővizsgálatok igénybevétele előtt kérjük, konzultáljon kezelőorvosával, háziorvosával vagy a Diagnoscan Magyarország Központ radiológus orvosával.

Szűrőcsomag a korlátlan mozgásért