Bejelentkezés az Affidea call centeren keresztül Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

2012-02-10Vastagbél betegségek – elkerülhető a tükrözés

Az utóbbi 30 évben a vastagbél, és végbélrákos esetek száma négy-ötszörösére emelkedett, és a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált. Mit lehet tudni erről a betegségről?

Magyarországon évente több mint 8 ezer ember betegszik meg, és 5 ezer hal meg vastagbélrákban. A vastagbélrák sokáig tünetmentes, és leggyakrabban a jóindulatú polypokból alakul ki. Fontos hangsúlyozni, hogy az időben felfedezett vastagbélrák gyógyítható.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

A vastagbél daganatos megbetegedéseit az esetek nagy részében későn diagnosztizálják, hiszen nem okoznak tipikus, jól felismerhető panaszokat. A legtipikusabb tünetek: véres széklet, székelési szokások megváltozása, hasi görcsök, hasi fájdalmak. Gyakori a hasmenés és a székrekedés váltakozása is. A megváltozott székletet általában emésztési zavarnak tudjuk be, a megmagyarázhatatlan hasi kellemetlenségeket a stresszre fogjuk, a székletben megjelenő vért pedig talán észre sem vesszük, hiszen szabad szemmel nem mindig látható.

Hogyan védekezhetünk? Mit tudunk tenni ellene?

A vastagbélrák kialakulásában fontos szerepe van a táplálkozásnak: kevés rostot fogyasztása, magas zsír-, koleszterin-, fehérje- és kalóriatartalmú ételek nagy szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. Szűrővizsgálatokkal megelőzhető a súlyosabb bajok kialakulása, mert ha időben felfedezzük a vastagbélrákot, az még gyógyítható.

Milyen típusú, a vastagbél betegségeket érintő szűrővizsgálatok vannak?

A vastagbél betegségek szűrővizsgálata lehet a hagyományos, kontraszt-töltéses röntgen-vizsgálat, az endoszkópos vastagbél-tükrözés valamint a CT colonoscopia.

A CT colonoscopia egy különleges hasi-kismedencei CT-vizsgálat, melynek során a vastagbéltükrözéshez hasonló képek nyerhetők. Ugyanezzel a vizsgálattal nemcsak belülről látható a bél, hanem környezete, a bélfalon kívüli elváltozások, a has egyéb szervei, a hasi-kismedencei nyirokcsomók állapota is megítélhető.

Kiknek javasolt részt venni a szűrővizsgálaton?

Különösen érdemes odafigyelni azoknak, akik családjában előfordult már béldaganat, ebben az estben már 40 éves korban érdemes elkezdeni a szűrést. Ezen kívül javasolt mindenkinek, akinél korábban vastagbélpolipot találtak vagy vastagbél gyulladását diagnosztizálták. Javasolt továbbá 50 év felett valamint alacsony rosttartalmú táplálkozás mellett.

Szűrő jellegű vastagbél-CT vizsgálatok térítéses ellátásban rövid várakozási idővel igénybe vehetők a Diagnoscan Magyarország alábbi központjaiban telefonos bejelentkezés alapján. Képalkotó diagnosztikai szűrővizsgálatok igénybevétele előtt kérjük, konzultáljon kezelőorvosával vagy háziorvosával.

Affidea Diagnosztika központok