Bejelentkezés az Affidea call centeren keresztül Visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

2011-08-14Vastagbél CT – Esély a teljes gyógyulásra!

A vastagbél CT-vizsgálata lehetőséget ad arra, hogy a vastag- illetve végbél daganatos megbetegedéseit időben felfedezzék. A korai diagnózis esélyt ad a teljes gyógyulásra, ezért a szűrővizsgálat nagyon fontos.

A vastagbél daganatos megbetegedéseinek szűrése

A vastagbél daganatos megbetegedéseit az esetek nagy részében későn diagnosztizálják, hiszen nem okoznak tipikus, jól felismerhető panaszokat. A megváltozott székletet emésztési zavarnak tudjuk be, a megmagyarázhatatlan hasi kellemetlenségeket a stresszre fogjuk, a székletben megjelenő vért pedig talán észre sem vesszük, hiszen szabad szemmel nem látható.

Pedig ezek a halálesetek megelőzhetőek lennének, ha részt vennénk a vastag- és végbelet érintő szűrővizsgálaton. Különösen érdemes odafigyelni azoknak, akik családjában előfordult már béldaganat, akinél korábban vastagbélpolipot találtak, a vastagbél gyulladását diagnosztizálták. 50 év felett, alacsony rosttartalmú táplálkozás mellett indokoltabb a szűrés, hiszen ezek hajlamosító tényezők vastagbél daganatos megbetegedésre. A vastagbél azon elváltozásai, melyekből később rák fejlődhet ki, a kolonoszkópiával felismerhetők, így a rák kialakulása megelőzhető. A korai stádiumban felismert vastagbélrák meggyógyítható. A CT-kolonoszkópia további nagy előnye, hogy a bél falán túl is “lát”, segítségével a teljes hasüreg áttekinthető. A CT-kolonoszkópia arra is lehetőséget ad, hogy a daganatokat azelőtt felfedezzék, mielőtt tüneteket okozna, esetleg vérezgetne.

A virtuális kolonoszkópia során a végbélbe helyezett kicsi, nagyon vékony cső segítségével levegővel töltik fel a vastagbelet, és a pácienst hason illetve háton fekve megvizsgálják. Ez a hasi-kismedencei CT vizsgálat hasonló eredményt ad, mint a vastagbéltükörzés, de a kellemetlenségek jóval kisebbek, a vizsgálat altatás, bódítás nélkül is elviselhetőbb, mint az endoszkópos béltükrözés.

Minimális kellemetlenség a vastagbél-CT-vel

Az Affidea Diagnosztika Központban akár beutalóval, akár anélkül, térítés ellenében kivizsgálják a pácienseket. Előbbivel néhány hét, utóbbi esetén csupán néhány nap a várakozási idő. Előre megbeszélt időpontban végzik a vizsgálatokat, ezért az intézményben is csak minimális időt kell eltölteni. A legmodernebb technika gondoskodik a megfelelő ellátásról, a vizsgálatot végző orvosok pedig profizmusokkal csökkentik a kellemetlenségeket. A leletek kiértékelése gyorsan zajlik, az intézmény operátorai gondoskodnak róla, hogy a megbeszélt időpontban a beteg kézhez kaphassa őket.

Jelentkezzen be most a “Kapcsolat” oldalunkon keresztül vagy hívja az önhöz legközelebb eső központunkat! Várjuk szeretettel és szakértelemmel!